Re: kąto Halewicz usuniente ;)
keks:
1/2 margaryny, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sparzone...
rozwiń
keks:
1/2 margaryny, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sparzone bakalie obtoczone w mące
Ja robię zawsze z podwójnej porcji i wykorzystuję te dwa korytka, co do zebry. Jajka należy ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cukier waniliowy, olej i śmietanę, a na końcu bakalie, wg uznania (rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały, figi, suszone morele...)
Ten sam przepis wykorzystuję latem do ciasta ze śliwkami lub rabarbarem. Czyli zamiast bakalii na wierzchu układam owoce i nie w korytku, a na większej blasze. Ciasto pycha :P
zobacz wątek