Widok

kiedy dziecko samodzielnie siada?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jak w temacie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zależy wszystko od dziecka, kiedy poczuje że już jest gotowe aby samo siedzieć
u nas było to około 7-8 miesiąca, wtedy właśnie córka już sama siedziała, bez opierania się o coś.
nasza usiadła jak miała 8 miesięcy, Nie należy na siłę nic przyspieszać, sadzać, podpierać podudszkami itp, to naturalna kolej rzeczy, każde dziecko usiądzie, jeśli w 10 miesiącu jeszcze samo nie siada można sie poradzić pediatry.
Jasiek zaczął sam siadać kiedy zaczął raczkować. Miał 8mc. Najpierw siedział podpierając się jedną rączką, a potem już samodzielnie. Wcześniej nic nie robiłam,nie przyspieszałam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Julka miała skończone 6,5 m-ca jak siedziała bez odparcia
od 6 do 10 m-cy Zalezy od dziecka
Sztywno, samodzielnie po skończonym 7 m.ż
nasz synek ma 8 miesięcy i siedzi sam bez podparcia, ale kiedy sama go posadzę, sam jeszcze nie usiadł,ale ma jeszcze czas
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie - zależy czy mówimy o samodzielnym SIEDZENIU czy SIADANIU.
Wiadomo, każde dziecko jest inne, ale przeważnie dzieci szybciej samodzielnie SIEDZĄ (ok. 5-6. miesiąca życia), dopiero później - SIADAJĄ (ok. 8. miesiąca życia).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córcia usiadła sama jakies 4 dni temu :)
moja dzidzia ma 4,5 miesiąca i już zaczyna się podnosić, ciągnąć za rączki do pozycji siedzącej-sama!-czy to nie za szybko?
nie, to nie za szybko Nanana, prawidłowo:)
znam dużo dzieciaczków, które po 3 miesiącu się potrafiły podciągać, trzymając kogoś za rączkę lub za szczebelki w łóżeczku;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Samodzielnie usiadła i siedziała bez podpierania w 8-9 miesiącu (nie pamiętam szczegółowo)
a odbiegając troche od wątku-czy u waszych dzieci zauważyłyście coś co mi się wydaje zbieraniem mleka w piersiach? lekarz mówił żeby się tym nie przejmować, ale już sama nie wiem... czytałam, że to od matczynych hormonów , ale już od miesiaca nie karmię piersią, kilka dni temu miałam już nawet pierwszy okres po porodzie... córcia ma już 4,5 miesiąca... spotkałyście się z czymś takim?
Sarka stabilnie siedzi od 9 miesiąca. a z tym mlekiem to pierwszy raz w zyciu slysze cos takiego,ale moze faktycznie...
Moja mała sama usiadła jak skończyła 5 msc - obruciła sie lakko na boczek i hopsa siedzi i bez podparcia juz umiała usiedzieć, chociaż odciązaliśmy jej placki poduszkami, bo to strasznie szybko. Zaczela raczkowac jak miala 6 i wtedy bez problemu z sama siadla.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
oo faktycznie szybko:)
A w jakim wieku zaczela sama chodzic?
a teraz ma 8 msc i chodzi przy meblach i powoli za jedną rączkę:)
Szybka bestia! ;)
:)
super.
coreczka mojej sasiadki tylko tydzien starsza od mojej Sary biega sama od 10 miesiaca.pewnie u Was bedzie podobnie:)
Za mamusią, hehe, ja siedziałam sztywno jak miałam 4 msc a chodziłam sama jak 8.
Strasznie szybko wszytsko sie dzieje, no i 8 zębów już ma heheh
chodzilas sama majac 8 miesiecy?
Hmm....no to jest chyba ewenement szczerze mowiąc;)

Akurat ząbków tez mamy sporo,ale i na to reguły jak wiadomo nie ma:)
No to faktycznie - tylko pogratulować małego perszinga. ;)
a dziekuję, ale napradę czasem przeraża taki szybki rozwój, no ale każde dziecko w swoim tempie...
Perszing- idealne określenie dla Niki- heheh
Hehe ja chodzilam sama jak mialam 8m-cy i 2 tygodnie,a moja mala siadala kolo 8 m-ca,11 miala jak chodzila
dzieki dziewczyny. moja ma prawie 7 mcy, sama siedzi ale sama dopiero zaczyna siadac:) ale raczkowac nie chce tylko na nózkach za raczki biega:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry