Widok
Kiedyś interesowałam się tymi wycieczkami i najwięcej opinii było na innych forach szukając po nazwie biura podróży. Wtedy - jakieś 2 lata temu - wiedziałam, że Rainbow miał super opinie za objazdówkę po Grecji. A jak wiadomo duuuużo zależy od pilota-przewodnika. Także polecam poszukać dobrze, jak oceniają inni daną wycieczkę, bo pogoda tu nie ma takiego znaczenia jak właśnie przewodnik :)
dwa lata temu byłam z tym biurem na 7 dniowej objazdówce po Włoszech w kwietniu - pora idealna. Nie ma upałów, chodzi się w krótkim rękawku a w Wenecji nie ma tego zapachu kanalizy co latem przy wysokich temp. Między jednym miastem a drugim 4 godz. jazdy autokarem. Wycieczka super jedyny minus to jazda w Polsce autokarem - z Gdyni wyjechaliśmy o 2 w nocy a na granicy byliśmy dopiero o 19.
Jedź. Dla mnie to sprawdzona firma i jeździmy z nimi od lat. We Włoszech byliśmy na objazdówce przez 2 tygodnie i do dziś uważam, że była to jedna z lepszych wycieczek.
I choć byłam w lipcu (tylko wtedy mogłam mieć długi urlop) to doświadczyliśmy i ulewy, cudownych burz a nawet małego trzęsienia ziemi :)
Przewodnicy świetni i faktycznie znają się na rzeczy. Minus to polecane knajpy - lepiej szukać czegoś samej niż iść do lokalu, który polecił przewodnik. Niestety mają oni zazwyczaj darmowe jedzenie za sprowadzenie turystów, a nie zawsze jedzenie było tam dobre.
Miałam to szczęście, że wszystkie hotele (noclegi) były w urokliwych miejscach, w magicznych miasteczkach, tak że po całodziennej wycieczce można było wieczorem iść na wino do knajpek na rynek.
Często wolałam te małe kurorty z zameczkami i wąskimi uliczkami niż Rzym, Wenecję czy Florencję.
Teraz czekam aż podrosną mi dzieci i wtedy całą czwórką powtórzymy tę wycieczkę ;)
Ogólnie bardzooooooo polecam!!!
I choć byłam w lipcu (tylko wtedy mogłam mieć długi urlop) to doświadczyliśmy i ulewy, cudownych burz a nawet małego trzęsienia ziemi :)
Przewodnicy świetni i faktycznie znają się na rzeczy. Minus to polecane knajpy - lepiej szukać czegoś samej niż iść do lokalu, który polecił przewodnik. Niestety mają oni zazwyczaj darmowe jedzenie za sprowadzenie turystów, a nie zawsze jedzenie było tam dobre.
Miałam to szczęście, że wszystkie hotele (noclegi) były w urokliwych miejscach, w magicznych miasteczkach, tak że po całodziennej wycieczce można było wieczorem iść na wino do knajpek na rynek.
Często wolałam te małe kurorty z zameczkami i wąskimi uliczkami niż Rzym, Wenecję czy Florencję.
Teraz czekam aż podrosną mi dzieci i wtedy całą czwórką powtórzymy tę wycieczkę ;)
Ogólnie bardzooooooo polecam!!!
Dzięki, no my właśnie mamy możliwość zostawić dzieci. To dla nas prawdziwe święto, bo wydaje się że 100 lat temu byliśmy gdzieś sami:)
Jest teraz do piątku first minute, zniżka spora, więc musimy teraz się zdecydować. Już pobuszowaliśmy w necie i jesteśmy przekonani. Wiadomo,że ranne wstawanie, słabe jedzenie w pakiecie, godziny w autokarze i upał to może być chwilami męczące z tym się liczymy ale i tak cieszymy się bardzo na wyjazd we dwoje:)
Jest teraz do piątku first minute, zniżka spora, więc musimy teraz się zdecydować. Już pobuszowaliśmy w necie i jesteśmy przekonani. Wiadomo,że ranne wstawanie, słabe jedzenie w pakiecie, godziny w autokarze i upał to może być chwilami męczące z tym się liczymy ale i tak cieszymy się bardzo na wyjazd we dwoje:)
Też powoli planujemy wakacje i próbujemy wybrać spośród wielu wycieczek. Fajnie, że jest duży wybór, ale jak przychodzi co do czego to masakra się zdecydować. My rozpisaliśmy sobie tabelki, analizując programy: Włoskie wakacje, Włochy klasyczne i Pocztówki z Włoch. Trzeba się zastanowić na czym wam najbardziej zależy i ocenić poszczególne punkty programu. My jesteśmy w trakcie i przyznaję, że nie jest to łatwa rzecz.
Fajna wycieczka, fajna przygoda. Włochy w pigułce. Polecam na pierwszy raz. Jeśli kogoś urzekną Włochy, później można dobierać inne programy z Rainbow, tych włoskich jest dość sporo. Lipiec jest fajnym miesiącem, chociaż jeśli komuś bardzo przeszkadza upał, to możesię trochę zmęczyć. Aczkolwiek w zeszłym roku na Klasycznych Włochach mieliśmy trochę chłodniejszą aurę i tęskniliśmy za gorącem ;)
Widzę mój wątek :) Wycieczka faktycznie fajna była. To był dobry wybór bo obejmował spory zakres. Najbardziej mnie urzekła Wenecja ale niesamowite Pompeje też wywarły wrażenie. W tym roku też wracamy do Włoch, tym razem tylko północnych. Jest faktycznie tych programów cała masa, można jeździć i jeździć. Teraz wiec jezioro garda, Werona i okolice w tym powrót do Wenecji- tym razem plus wyspy Burano i Murano.
W planach jeszcze w przyszłości wypad do Rzymu- poprawiny i dokładniejsze zwiedzanie. Potem południe z Positano itd. potem cinque terre, Mediolan... ach cóż to za piękny kraj.
W planach jeszcze w przyszłości wypad do Rzymu- poprawiny i dokładniejsze zwiedzanie. Potem południe z Positano itd. potem cinque terre, Mediolan... ach cóż to za piękny kraj.
Jak ja byłam w zeszłym roku w lipcu to było strasznie upalnie, ale co było fajne, to pilotka stawała na rzęsach aby wszystko zrobić tak, żebyśmy jak najmniej odczuwali ten gorąc. Mnie to osobiście ujęło, jak bardzo się starała. A samą objazdówkę polecam, program warty tych pieniędzy, które kosztuje.
Włochy to świetny wybór! Cała lista miejsc do zobaczenia: http://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/dolce-vita-lekcja-1-odkrywanie
Włochy to piękny kraj, szczególnie ich stolica. Dobrze zorganizowana wycieczka do Rzymu to niezapomniane przeżycie. Sprawdź na przykład ofertę https://bissole.pl/rzym-la-dolce-vita/.