Widok

komunia+chrzciny ktos robil razem?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam

Z tego wzgledu, ze czesc osob z rodziny mieszka za granica chcialabym zrobic dzieciom wspolne " swieto". Czy ktos moze organizowal komunie razem z chrzcinami, jesli tak prosze o opinie i gdzie najlepiej wyprawic. A moze wie ktos gdzie mozna wynajac sale na dluzej i np z obsluga(gotowanie, podanie)?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja sobie tego jakos nie wyobrazam i bym tak nie zrobiła. Jestem zdania ze na chrzest tylko najbliższych a na komunie to cala rodzina nie umialabym pogodzic obu imprezy na raz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

>Z tego wzgledu, ze czesc osob z rodziny mieszka za granica

A ja akurat rozumiem autorkę i nie dziwię się, że chciałaby połączyć obie uroczystości.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziwny argument. Skoro na komunie cała rodzina to zalicza sie do niej tez ta cześć która miałaby byc zaproszona na chrzest. To piękna podwójna okazja do wspólnego świętowania, spotkania rodzinnego. Wspaniały pomysł.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tylko czy gdzies autorka "załatwi"chrzest po komunii???wydaje mi się ze z tym może być problem.ale mogę się mylić. Bo komunie bierze duza liczba dzieci. Potrafi ona trwać 2godz.jak nie dłużej...potem jeszcze goście czekają na obrządek chrztu? Jestem ciekawa jakby to miał wyglądać -autorka juz rozmawiała w Parafii??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

W niektórych parafiach praktykuje się obrządek chrztu już po mszy. Wtedy nie powinno być problemu z komunizmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeszcze nie rozmawialam z nikim na ten temat, dopiero wpadlam na ten pomysl :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

U nas 20 mają komunia i chrzciny razem,o 9 komunia a o 10.45 w innym kościele chrzest,obiad w restauracji,dużo gości przyjezdnych z dość daleka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Msza sw komunijna trwa ok 2 godzin, zdazysz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, u nas są 3 tury komunii, na 9,10.30 i 12.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram pomysł. Uważam, że połączenie imprez to dobre rozwiązanie. Gdybym była na miejscu autorki wątku to też bym tak zrobiła. Trzeba tylko pogadać jak ksiądz to widzi i czy nie będzie to dla niego problem. Sam chrzest może być po ceremonii komunii, to tylko parę dodatkowych minut. Jak ksiądz będzie chciał to wszystko można ogarnąć. Pamiętam jak przy drugim chrzcie ciężko nam było zgrać chrzestnych w czasie i poszłam do księdza pogadać o terminie, bo w parafii były chrzciny co drugi tydzień, a nam to akurat nie pasowało. Ksiądz powiedział, że wszystko można dostosować, może ochrzcić nawet w sobotę o dowolnej porze, bo ma czas. I to jest właściwe podejście ;)
Zyczę Ci żebyś też załatwiła wszystko bez problemu :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z tego co wiem, to trudno jest znalezc kociol, gdzie jest pierwsz komunia, zeby ksiadz mial czas jeszcze na sakramanent chrztu- za duze zamieszanie....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Eee nie przesadzaj. Nie wiemy jak duża jest parafia autorki. Może do komunii idzie tylko 20 dzieci a nie 200? A może w parafii jest nie 1 ksiądz czy 2 a może nawet 8 czy 10? Wszystko można zorganizować jeśli tylko ktoś chce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeśli już, to ochrzciłabym dzidziola w sobotę, a do restauracji zaprosiłabym na niedzielę przy okazji komuni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

hmm i wtedy ta 'cała rodzina' z komunii będzie zobowiązana do zakupu prezentu z okazji chrztu również? Dla autorki to na pewno wygodnie, dla gości już trochę mniej :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

"B" ale ty materialna jesteś....

A nie pomyślałaś, że większość z tych gości to bardzo bliska rodzina, która i tak i tak przyszła by i na chrzciny i na komunię? I tak by kupili dwa prezenty tylko pofatygować by się musieli na dwie imprezy?

A druga sprawa kto mówi, że prezenty mają być za fortunę? Przecież ktoś kto by normalnie przyszedł tylko na chrzciny (np. chrzestni bobasa) mogą kupić starszemu dziecku coś symbolicznego na komunię (jakaś pamiątka +50 zł, album, książka, coś ze srebra itd). Z kolei np. chrzestni starszego moga maluchowi kupić jakiś drobiazg z racji chrztu (ok. 50 zł i finito).

Uważacie, że łącząc komunię i chrzciny to taki wydatek dla gości? Jeśli ktoś oczekuje, że każdy gość da każdemu dziecku po 500 zł czy więcej to pewnie tak, ale bez przesady...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skoro część gości jest z zagranicy, to pewnie i tak najwięcej ich będzie kosztowała podróż...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziekuje za odp. :) wnioskuje z nich, ze jednak nie jest to glupi pomysl :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

do góry