Widok

koronawirus - fake newsy - lista

tu możemy się ostrzegać przed fake newsami dot. koronawirusa. Znacie jakieś?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fake: Masowe usypianie zwierząt domowych, bo przenoszą wirusa.

Z powodu tego fake newsa niektórzy mogą zacząć wyrzucać swoje na ulice (i pewnie tak robią :( )
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Alez oczywiscie ze zwierzeta przenosza, conajmniej na tyle skutecznie jak kazdy przedmiot, klamka, telefon komorkowy. Jesli ktos na spacerze kaszlnie na Twojego psa a potem Ty go poglaszczesz i reka dotkniesz twarzy to sie zarazisz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

To pilnuj psa. I nie masz problemu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
https://www.bitchute.com/video/pT0DH7j7KMb3/

Pol napisy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fake newsem jest caly covid 19 a wy zaślepieni i dajacy sie ograniczac i zamykać bezprawnie.
Wojsko? Policja wszędzie? Zakaz wjazdu na mierzeje? Itp itd?
Zakazy absurdalne typu lasy itd? Rząd robiący konferencje dla otwarcia lasow? Noz mi się otwiera. Zrozumcie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zgadzam się. Gdzie są te sterty trumien z ofiarami covid19? Przypuszczam, że ilość zgonów na zapalenie płuc jest podobna jak w latach ubiegłych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Polsce stert trumien nie ma, ilość zgonów na zapalenie płuc jest podobna jak w latach poprzednich (nie sprawdzałem), a dlaczego?.... bo w porę wprowadzono ograniczenia.
Dobieraj lepiej argumenty ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To ci odpowiem. W 2018 roku na zapalenie płuc spowodowanych nieznanym wirusem zmarło w Polsce 12 995 ludzi, co daje ponad 1000 osób miesięcznie (dane GUS, kod choroby J18). Polecam również prześledzić statystyki z Włoch. Np. dla Bergamo w grupie wiekowej 15-65 lat podobna śmiertelność w miesiącach luty-marzec była w 2015 i 2017 roku. Szpitale były pozatykane przez starsze roczniki. W Lombardi na tle pozostałych Włoch jest największy odsetek ludzi starych oraz duże zanieczyszczenie powietrza. Medialna panika spowodowała nagły ruch w szpitalach i osoby naprawdę potrzebujące pomocy jej nie otrzymały. Zdecydowana większość ofiar we Włoszech to osoby bardzo stare i schorowane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Uważasz, że osoby stare, schorowane nie powinny być przyjmowane do szpitala? Jeżeli Twoja odpowiedź brzmi: "tak", to nie znajdziemy wspólnego języka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie napisałem tego. Napisałem, że panika była przyczyną niewydolności włoskiego systemu zdrowia. Panika rozpoczęta przez media, które wyolbrzymiały problem i nie informowały rzetelnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do szpitala kieruje, a nstępnie przyjmuje się ludzi wymagających hospitalizacji. Nikt nie wypisze skierowania do szpitala z powodu paniki.

wchodząc do domu umyj ręce. no OK. ale ubranie i buty mam usyfione, więc mam myć drugi raz ? czy mam wyprać ciuchy i buty ? wirus jest na tyle bystry, że rzuca się tylko na maseczki i dłonie ? dlaczego nikt nie piszczy, że kran po umyciu też trzeba umyć i klamki i włącznik światła zdezynfekować ?a potem biorę tę uwaloną wirusami maseczkę i ....i co dalej myję/piorę/gotuję/odkażam i znowu myję łapy. rozmawiałem z listonoszem. fajna maseczka! podziękował :) mówił, że lekko 6-7 godzin w niej popyla. po co są maseczki ? wystarczy woda i mydło ! i dystans ! biedna Afryka i Bliski Wschód. i biedny każdy kto nie ma wody do picia a jeszcze musi mieć wodę do mycia łap.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Włączniki elektryczne, terminale kasowe, klamki, przyciski w windach są odkażane systematyczne w sklepach, biurach, urzędach, w budynkach wielorodzinnych, więc u siebie w mieszkaniu również warto co jakiś czas przetrzeć te elementy środkiem odkażającym.
W mieszkaniu potencjalnie narażone są tylko elementy zewnętrzne, których dotykamy przed umyciem rąk.

podeszwami dotykam dywanu, kurtką wieszaka i ściany, spodniami krzesła i szafy. dyzenfekować codziennie ? czy tylko palić i kupować nowe? ale skąd mam pewność czy nikt chory mi na nowe nie na kaszlał. to jak z pizzą :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy chodzisz w mieszkaniu na rękach? Jeżeli nie, to są bardzo małe szanse, żeby wirus z podłogi dostał się do ust lub oczu. Jeżeli jesteś bardzo higieniczny, to po powrocie proponuję wierzchnie ubranie zdejmować i wieszać np. na balkonie, a w mieszkaniu zakładać inne ubranie. Wirus na powierzchniach materiałów traci aktywność w kilka godzin.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Koronawirus

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

do góry