Widok
To ci odpowiem. W 2018 roku na zapalenie płuc spowodowanych nieznanym wirusem zmarło w Polsce 12 995 ludzi, co daje ponad 1000 osób miesięcznie (dane GUS, kod choroby J18). Polecam również prześledzić statystyki z Włoch. Np. dla Bergamo w grupie wiekowej 15-65 lat podobna śmiertelność w miesiącach luty-marzec była w 2015 i 2017 roku. Szpitale były pozatykane przez starsze roczniki. W Lombardi na tle pozostałych Włoch jest największy odsetek ludzi starych oraz duże zanieczyszczenie powietrza. Medialna panika spowodowała nagły ruch w szpitalach i osoby naprawdę potrzebujące pomocy jej nie otrzymały. Zdecydowana większość ofiar we Włoszech to osoby bardzo stare i schorowane.
wchodząc do domu umyj ręce. no OK. ale ubranie i buty mam usyfione, więc mam myć drugi raz ? czy mam wyprać ciuchy i buty ? wirus jest na tyle bystry, że rzuca się tylko na maseczki i dłonie ? dlaczego nikt nie piszczy, że kran po umyciu też trzeba umyć i klamki i włącznik światła zdezynfekować ?a potem biorę tę uwaloną wirusami maseczkę i ....i co dalej myję/piorę/gotuję/odkażam i znowu myję łapy. rozmawiałem z listonoszem. fajna maseczka! podziękował :) mówił, że lekko 6-7 godzin w niej popyla. po co są maseczki ? wystarczy woda i mydło ! i dystans ! biedna Afryka i Bliski Wschód. i biedny każdy kto nie ma wody do picia a jeszcze musi mieć wodę do mycia łap.
Włączniki elektryczne, terminale kasowe, klamki, przyciski w windach są odkażane systematyczne w sklepach, biurach, urzędach, w budynkach wielorodzinnych, więc u siebie w mieszkaniu również warto co jakiś czas przetrzeć te elementy środkiem odkażającym.
W mieszkaniu potencjalnie narażone są tylko elementy zewnętrzne, których dotykamy przed umyciem rąk.
W mieszkaniu potencjalnie narażone są tylko elementy zewnętrzne, których dotykamy przed umyciem rąk.
Czy chodzisz w mieszkaniu na rękach? Jeżeli nie, to są bardzo małe szanse, żeby wirus z podłogi dostał się do ust lub oczu. Jeżeli jesteś bardzo higieniczny, to po powrocie proponuję wierzchnie ubranie zdejmować i wieszać np. na balkonie, a w mieszkaniu zakładać inne ubranie. Wirus na powierzchniach materiałów traci aktywność w kilka godzin.