Widok

ks. Franciszek Rompa

Niestety i następnego księdza tym razem z Kielna dopadła sprawiedliwość ,ale dziw bierze że nie trąbiły o tym ŻADNE MEDIA !!!! wszystko po cichu nikt nic nie mówił nikt nic nie wie ( po takim samym incydencie z M.Bużanem następnego dnia można było przeczytać rano w prasie a wieczorem obejrzeć w TV ) przecież to wstyd i pogarda dla wszystkich mieszkańców Kielna za takie zachowanie ich proboszcza , który z uśmiechem na twarzy chodził po kolędzie i zbierał koperty.
A mianowicie na początku grudnia wracając z imprezy Barbórkowej "zakrapianej" spowodował kolizję z innym uczestnikiem ruchu i w wyniku tego zostały mu zabrane "lejce" tj prawo jazdy ale jedno szczęście ze jechał swoim STARYM mercedesem i koszt naprawy był z pewnością mniejszy.

Wiem, wiem co chcecie powiedzieć że temat księży jest już tak mdły i zepsuty że nawet nie chce się tego czytać i komentować, ale jest warty zastanowienia się nad tym co dzieje się dookoła nas i o czym możemy się jeszcze dowiedzieć ;)
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 5
Trochę odeszliśmy od tematu, ale rozwinęła się ciekawa dyskusja.
Ja cały czas uważam, że przecenia się znaczenie i siłę wielu ugrupowań. Co do rewolucji francuskiej jak i wielu innych to bardziej upatrywałbym przyczyny gospodarcze. Wąskie grono, kiszące się we własnym sosie i przekonane o swojej wielkości nie ma większego wpływu na masy. Owszem może spowodować iskrę, natomiast nie jest motorem napędowym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Antychrześcijańskie oblicze rewolucji francuskiej objawiło się na dwa sposoby: w aspekcie destruktywnym (czyli polityce wymierzonej w Kościół katolicki i duchowieństwo, a także niszczeniu symboli chrześcijaństwa w sferze publicznej, w tym kościołów) oraz w aspekcie twórczym, o wiele groźniejszym - jak zauważył Józef de Maistre - od tego pierwszego (czyli tym, co na gruzach chrześcijańskiej Francji rewolucjoniści chcieli zbudować). Oba aspekty łączyło przeświadczenie zaczerpnięte z ateistycznego dziedzictwa Woltera, iż należy wymazać tę niegodziwość, czyli - wedle "patriarchy oświecenia" - chrześcijaństwo.A jesli chodzi o przyczyny gospodarcze...cóż sam przyznasz że na prawie 50 lat masońska rewolucja francuska pogrążyła ten kraj w niebycie ...nie tylko gospodarczym ale ale duchowym.Pokolenie to, wyrosłe i ukształtowane przez rewolucję (której Pierwsze Cesarstwo było wszak wiernym kontynuatorem), ucieleśniało przerwanie ciągłości nie tylko z dawną Francją królów, ale przede wszystkim z Francją chrześcijańską - "pierworodną córą Kościoła". Rewolucja nie jest bowiem najgorsza w tym, co niszczy, ale w tym, co tworzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
egzegeza rewolucji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawda to :)
Roki - podziwiam Twój ardor i oczytanie (fiu fiu w Bojanie takie mądre ludzie) ale 1. nasza dyskusja jest bezprzedmiotowa ze względu na Twój ardor właśnie i skrzywienie ideologiczne, 2. ponieważ czytasz :) to poczytaj sobie choćby Pamiętniki Saint Simona wówczas zrozumiesz, że upadek systemu we Francji zaczął sie wcześniej - w zasadzie już za króla Słońce, 3. Co do idei Oświecenia - pozwalam się z Tobą nie zgodzić - była to największa obok antyku (moim skromnym zdaniem) intelektualnie epoka w dziejach ludzkości :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
uważasz że jak juz wieś to co?..widły i gnój tylko?....takie myślenie czasem pozytywnie zaskoczyć.
w pełni się z Tobą zgadza. Myślę, że w niejednym wiejskim domu toczą się w tej chwili poważne dysputy natury filozoficznej, historycznej, teologicznej czy naukowej. :)
A wracając do masonów i Francji doby oświecenia, rewolucji to Roki proszę przedstaw mi jak masoneria odnosiła sie do przejęcia władzy przez Napoleona.
Myślę, że warto byłoby w ogóle przedstawić definicję masonerii. Hasło jest powszechnie znane i serwowane na prawo i lewo, natomiast niewiele osób wie co de facto oznacza.
Proponuję przenieść tą dyskusję jako nowy temat. Dajmy już spokój ks. Rompie. Masonem raczej nie jest :)
Roki - tak nie myślę, choć się dobrze ukrywają. Niestety. Póki co głównie widzę czarny smród z kominów, ćwoki na motorach i quadach po lasach, śmieci i wylewki szambiarskie, psy na krótkich łańcuchach. Więc takie miłe zaskoki są zaskakujące :)
Luk - jestem za :)
Pani Magdo, są również psy bez łańcuchów, które wałęsają się po okolicy. Mają włąścicieli i z gospodarskich zagród kurki zagryzają. Nie są to pieski gospodarzy.
Widze że jak rolnik za prace wiosenne się zabrał skończyl sie temat historyczny ...a szkoda.A propo wszystkich jeżdzacych na motorach ..i iinnych pierdołkach ....jest na to sposob ...w dobie aparatów cyfrowych zero problemów ....pozalatwialem w ten sposób kilkoro "gnojkow"i co?..spokój święty..na nich dziala siła niewidoczności ...boją sie miejsc gdzie ktoś pstryka albo filmuje...taki sasiedzki .."radar"...daje slowo są rezultaty...pozdrawiam wszystkich.
Ja tam dzwonie do Wejherowa na policję - zaraz przyjeżdżają choć na początku oporowali. Trzeba by się skrzyknąć w tej sprawie. Po robotach gospodarskich rozumie się ;)
A propos rewolucji - to we Francji mamy - wygrał Hollande ;)
No na pewno czarny merc jest nienaruszony bo go zaraz wymienił na nowszy model i mało kto o tym z parafian wie bo jest niemal identyczny od poprzedniego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
kiedys przeczytalem ,ze nie ma gorszej trucizny na swiecie niz kosciol katolicki,banda pedofili i pijakow.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale z drugiej strony są totalnie zaczadzeni i to na nich opiera się ta cała bajka, że okutna już o tym nie wiedza i nie chcą wiedzieć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
merc jest ten sam, W211 przed liftem, blachy GWE 55UL, niedawno widziałem wiec po co takie pieprzenie???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

żygam jaj słyszę ks franek ,kelno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale to jest forum Bojana, mamy tu swoich troli, którym kościół cierniem w oku jest

A mnie ciekawi jak ktos wykopal post sprzed 6 lat??!! I czy jest tego swiadom? :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie był odizolowany tyle czasu i teraz nadrabia stracony czas

Inne tematy z forum Bojano

Nawodnienie ogrodu - ciśnienie wody - Bojano (9 odpowiedzi)

Cześć, Czy ktoś może podać jakie ciśnienie wody ma w kranie w ogródku? Czy jest szansa na 4...

Budowa nowego wysypiska śmieci Bojano/Kielno (23 odpowiedzi)

Między Bojanem a Kielnem firma Stachtrans planuję budowę wysypiska śmieci , takiego samego jak...

Rozkłady ZKM Bojano - Gdynia (5 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy wiadomo coś o planach zwiększenia liczby kursów autobusów na trasie Bojano...

do góry