Widok

kubel na smiecie

czy wam tez zabrano pojemnik na smiecie i zostawili worek??
:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ano zabrali. i co teraz ? powiesić worek na płocie ?
nam też zabrali, ten niebieski, hmm...
u nas też zniknął - troche to wkurzające , bo umowa miała byc do końca czerwca przecież .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie też,
dzwoniłam do sita i stwierdzili, że oni wywiązują się z umowy, bo zostawili worek i za 2 tygodnie odbiorą śmieci... niestety ten sam burdel jest w całej Polsce...
Dzwoniłam też do gminy, firma która będzie obsługiwać Banino to Metalpol, a w piątek / poniedziałek będą wiedzieć czy firma wydzierżawi pojemniki czy będzie od nich można kupić itp.
Mi w Sicie powiedziano to samo, więc napisałam dziś pismo,że proszę o wystawienie korekty do faktury nr taki i taki , gdyż firma sita nie wywiązała się z umowy, bo płacę za pojemnik 240L a dostałam jakiś worek, który ma 120 L.
W urzędzie gminy powiedziano mi , że w piątek najpóźniej w poniedziałek będzie wiadomo czy firma metalpol wydzierżawi kontenery, jedyny plus tego bałaganu jest taki, że można postawić sobie samemu kontener a ustawodawca nie określił górnej granicy litrowej :)
Utoniemy w śmieciach ot co :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Maja, myślisz, że ci skorygują tę fakturę? też myślałam napisać takie pismo, tez mam pojemnik 240, ale z doświadczenia z sitą wiem że łatwo nie będzie... muszę spojrzeć do umowy jak to tam dokładnie jest sformułowane.
No teoretycznie można sobie postawić największy kontener, ale w praktyce to zobaczymy jak to będzie, i pytanie z jaką częstotliwością będą wywozić te śmieci, na początku na pewno będzie jeden wielki chaos.
Ja zgłosiłam niesegregację maja wywozić co 2 tyg, zamierzam postawić kubeł 360L. Z tego co mi powiedziano w gmine to w pierwszej połowie lipca dostaniemy harmonogram wywózek, a jak będzie zobaczymy, pewnejest to, że łatwo nie będzie, obawiam się,że letni krajobraz polski będzie bardzo zaśmiecony :
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jak będziesz wiedzieć co z pojemnikami to daj znac.
czy będzie trzeba kupic samemu, czy wydzierzawia je nam.
dzwoniłam do gminy...
mają już informacje, choć jeszcze wieczorem dostaną oficjalne pismo od firmy, a wygląda to tak;
pojemniki będzie można wydzierżawić, 2 sztuki,
za 120l - 3 zł miesięcznie, za 240l - 5 zł (od sztuki)
iiiiii dodatkowo za każdy worek 1 zł, a musimy mieć 3 worki.
I te opłaty będą płatne do tej firmy, a nie gminy!!!
Z tymi workami to uważam, że jest przesada!!! przecież mieliśmy płacić już za wszystko do gminy.
Generalnie ja chyba po prostu zmienię deklarację na niesegregowane, będę miała jeden kubeł, problem z latającymi workami z głowy, a będę płacić tyle samo co w tej chwili, więc w zasadzie już się przyzwyczaiłam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
a można tak zmienić w każdej chwili?
hmm to chyba bardziej się w dłuższej perspektywie opłaca kupić własne kubły.. w 2 lata się zwrócą...
dzięki za info btw
pod warunkiem, że nie ukradną
I pod warunkiem ,że śmieciarze go nie połamią jak u mnie......
Wobec powyższych informacji właśnie podjąłem decyzję o tym, że dokonuję korekty deklaracji na: "nieposegregowane" - miało być światowo a wyszło jak zwykle..
Kupię pojemnik 360L (jednorazowy koszt ok 250 PLN) który będzie opróżniany tak jak segregowane - co dwa tygodnie (ciekawy tylko jestem czy będzie go odbierało to same auto co te segregowane?!) i będę w niego ładował wszystko co tylko zakwalifikuje jako śmieć: odpady komunalne, ściętą trawę, popiół z kominka i co tam tylko "wyprodukuję" Żadnych dodatkowych kosztów! Żadnych dodatkowych pojemników w kuchni na wstępną segregację i worków na posesji na jakieś plastiki i inne szkło.
Piszę to z mocnym sarkazmem ale i tak będzie to łatwiejsze i tańsze dla mnie rozwiązanie..
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy to sa kpiny worki i jeszcze za nie placic kogo gmina wybrala nataniej kosztem mieszkacow placic i placic pytam sie za co za byle jakie uslugi oni mysla tyko o sobie a w d...ie maja ludzi zniechcecaja poprostu to segregacji chyba nie na tym polegala ta zmiana jak mozna tolerowac taich urzednikow ktorzy nie potrafia ludziom pomagac tylko doic ich
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
myślę, że tak, tym bardziej jeszcze przed wejściem w życie tego systemu, a później to pewnie z końcem kwartału bo chyba będzie płatność kwartalna
to może mam również nie montować np skrzynki na listy, bo ukradną? albo płotu, bo mi zwiną?

bruk ze schodów też mogą wydłubać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzwoniłam dziś do Gminy i powiedziano,że firma METALPOL jeszcze nie określiła sposobu udostępniania pojemników, worków na śmieci. Totalna dezinformacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Każdy ustrój ma swój wiodący problem. Kiedyś był to sznurek do snopowiązałek, a teraz kubeł na śmieci. W całej cywilizowanej Europie problem rozwiązano (no może poza Włochami hehehe), a u nas wymyśla się koło na nowo.
Nie wiem jak inne firmy, ale SAPO deklaruje gotowość odsprzedania pojemnika, ale póki co radzili się wstrzymać, bo możliwe, że nowa firma przejmie je od nich. Pytanie tylko, czy dalej będzie to darmowe.
A tak w ogóle, to wk... mnie ta sprawa. Powoli wychodzą takie smaczki, jak owa dzierżawa. Miała być podobna opłata, a wyjdzie na to, że nawet w przypadku segregacji trzeba będzie bulić 100% więcej.
Ciekawe na jakie jeszcze niespodzianki mamy być przygotowani?
Śmiechu warte jest oczekiwanie, że nowa ustawa rozwiąże problem przysłowiowych 'śmieci w lasach'. Ten kto tak robił będzie to robił dalej. Zadeklaruje najniższą możliwą stawkę, a resztę i tak wywiezie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry