Widok

ulica Różana

Witam sasiadów tych juz obecnych i przyszłych.Chciałam poruszyc temat naszej drózki i oświetlenia. Czy bylibyście zainteresowani położeniem kostki/utwardzeniem uliczki Różanej? Jeśli wszyscy mieszkańcy złożyli by się na wspólny cel, koszt nie były taki duzy, a droge mielibysmy na wiele lat..Jak wiadomo, nie ma co liczyc na nasza gminę, czego przykłady mozna tu mnozyć, ale i o to nie chodzi. Drugi temat to oswietlenie, można by postawic ze 2 lampy.Wiem ze na sasiednich uliczkach także mieszkańcy byli inicjatorami, dzięki czego maja jaśniej, bezpieczniej, zyją po cywilizowanemu. Prosże o kontakt, bo wierze że wszystkim nam zależy aby mieszkać wygodnie i bezpiecznie.W ramach sasiedzkich kontaktów możnaby wszystko omowic. Może firma Marsol mogłaby nam pomoć w temacie utwardzenia drogi i kosztów z racji budowanych tam szeregow..Jak pienie byłoby wyjsc z domiu i nie wpasc w dziure, a jeszcze lepiej widziec gdzie stawia sie stope:)Zachęcam na kontaktu i pozdrawiam serdecznie sasiadkarozana@wp.pl
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Podbijam pytanie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam,do mieszkaniec..a może jakiś namiar email? Byłoby łatwiej..
Tak uważam, że jedna, a najwyżej dwie.

Inaczej nie będzie porządku. A z czym chodzić do mieszkańców? Z pytaniem czy się Pan/i zgadza?

Jeśli dasz materiały to mogę chodzić - zajmie to 2 dni, ale muszę mieć:
- informację o drodze (właściciel/ jakie plany gminy/ etc.)
- zgodę właściciela/ gminy na piśmie
- koszt materiału - może jakieś używane płyty
- wstępny kosztorys położenia płyt
- informację z gminy jak oni to widzą: zgłoszenie, pozwolenie? Jeśli tak to trzeba sprawdzić ewentualny MPZP

Jeśli droga gminna, to rozmowy trzeba zacząć z burmistrzem. Wyjść z propozycją pomocy przy budowie i zacząć ewentualne negocjacje - partycypować w kosztach materiału i budowy.

Pracuje więc nie mam czasu na załatwienie powyższego, ale mogę skłonić mieszkańców do współdziałania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chyba nie sadzisz ze takim przedwsięwzięciem jak droga zajmie się jedna osoba? Najłatwiej tak Na ulicy mieszka wiele rodzin, wiec chyba wszystkim powinno zależeć, aby do końca życia nie jeździć rozwaloną drogą. Zamiast się obruszać zaproponuj pomoc choćby w chodzeniu po mieszkańcach.. Miłego dnia.
jak ty sobie wyobrażasz umówienie z wszystkimi terminu na forum? Bądź poważna i jak proponujesz to rób to tak, aby coś z tego wynikło.

Jeśli masz zamiar zainicjować cokolwiek to należy osobiście odwiedzić każdego z osobna i porozmawiać. Nie jeden od razu ci powie, że się na nic nie złoży.

Druga jest taka, że niektórzy powiedzą że się złożą ale zapytają jaki koszt i kto będzie tego pilnował. Oczywiście padnie pytanie jak od strony formalnej to załatwić.

Kto jest właścicielem drogi i czy wyraża zgodę.

Z twojego posta nic nie wynika i nikt poważny nie będzie z tobą rozmawiał bez twojej elementarnej wiedzy.

Życzę powodzenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam wszystkich mieszkańców! Wracam do tematu i proponuje zebranie w sprawie naszej drogi. Należałoby ją przede wszystkim wyrównać i pomyśleć docelowo o płytach jumbo lub innym materiale( który bez problemu można rozebrać gdy za 4 lata przy dobrych wiatrach podłączyliby nam kanalizę ) Płyty ja tańsze od kostki, no chyba że ktos ma inny pomysł lub dojście do tańszego surowca. Nie mniej jednak musimy cos postanowić. Mam tu na myśli składke/zbiórkę pieniędzy, tak jak robia to inne ulice. Proponuję spotkanie. Ważne żeby wszyscy przyszli, powiedzmy sąsiadom, którzy nie czytają tego forum i ustalmy najbardziej dla wszystkich dogodny termin.. (może ta lub kolejna sobota?) Pozdrawiam!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ktoś zaproponował odrębne dla nas forum..niestety podany link nie działa.Czy nikt tego nie zauważył?Mozmaby je aktywowac?
Od czegos trzeba zacząć.17 to trochę szybko,może 18.30? Nie wiadomo kto to forum czyta i czy ludzie zdążą...Można jutro iść na zebranie i odczytać nasze założenia,a potem lista...Jak myślicie?Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania dotacji na światło/drogę...Jeśli nic nie wskoramy to trzeba własnymi siłami coś zrobić.
Nie wiem czy to dobry pomysł - wszak spotkanie i zgromadzenie wymaga pozwoleń i zgłoszenia ile osób będzie w nim uczestniczyło
Trzeba uważać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak widać tylko piszemy a poza tym nic , więc proponuję spotkać się dziś o 17:00 przy budowie nowego bliźniaka na naszej ulicy. Dajmy znać innym, na tyle chyba nas stać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak widzę założycielem tego wątku jest pani sasiadkarozana, moim skromnym zdaniem jeśli ktoś podejmuje sie jakiejś organizacji oraz pomysłów nie powinien sie wstydzić mieszkańców i zorganizować spotkanie,przejść się po domkach ustalić dzień i godzinę, myślę ze soboto jest odpowiednim dniem.Mamy mało czasu bo jest możliwość skorzystania z budżetu obywatelskiego.Pozdrawiam
do mieszkaniec---> szanowny panie - nie podejść, tylko złożyć gotowy wniosek przygotowany przez mieszkańców co najmniej 15 , przeczytać go i zostanie poddany głosowaniu.
UWAGA kto nie przyjdzie z wnioskiem - obejdzie sie smakiem 150 tys.
Myśle że to dobry pomysł,a reszta?czy jest ktoś kto dysponuje czasem i jest na miejscu,że mógłby podejść na to zebranie?
Zbierzcie się wszyscy mieszkańcy przy drodze (KARTKE NAPISAĆ I ROZNIEŚĆ PO DOMACH - PROBLEM???)
ustalcie wasze potrzeby zróbcie tak jak tu napisał Koreń:
www.radabanino.pl/informacje/222-zebranie-wiejskie-w-sprawie-budzetu-soleckiego-23-09-2014

I wykorzystajcie ten moment - i macie 150 tys. na inwestycje, czas macie do wtorku.
Witam, jestem za... Może po prostu ten kto mieszka szepnąłby słówko sąsiadowi, tak aby można było sie spotkac w wiekszym gronie np. w sobote w południe?
Czy wszyscy mieszkańcy wiedza o waszych pomysłach??? Pisać każdy może co chce ale czy było jakieś spotkanie ? ktoś rozmawiał na ten temat ? może jutro ktoś zapuka i powie ze chce kasę bo 2 osoby zaplanowały sobie jakieś plany ciekawa opcja...p.s tu mieszka więcej osób .....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jako przyszly mieszkaniec osiedla Marsol wybudowanego w tym roku, chcialbym zachecic sasiadow z nowej czesci ul Różanej do dołączenia do prywatnej grupy mailowej:

https://groups.google.com/forum/#!forum/banino-rozana---2014

przy zapisywaniu do grupy prosilbym o podanie litery segmentu np. segment "J" - dzięki temu łatwiej będzie się nam zorganizować i prowadzić dyskusje. Na poczatek wydaje mi sie, ze kluczem jest dotarcie do wszystkich mieszkancow/wlascicieli nowej czesci ul Rozanej.

Od siebie chcialbym dolozyc informacje odnosnie kablowki. Firma Volta ma polozone swiatlowody w ul Pszennej i od wrzesnia mieli zaczac przylaczac poszczegolne osiedla. Wydaje mi sie, ze warto powalczyc o to zeby rowniez osiedle Marsol znalazlo sie na liscie podlaczanych osiedli.
Do Rys- uważam że nie masz racji.Z inicjatyw mieszkańcow powstało już wiele fajnych inwestycji i z tego co mi wiadomo gmina jest raczej wdzięczna mieszkańcom,a nie przeciwna!!!Potrzebna jest zgoda właściciela,a z tym nie bedzie problemu.Nie zrazaj innych.
Niestety ww opis to samowola budowlana, łamanie praw do koncesji nadawanej przez Państwo PL (ust. Prawo energetyczne itd) i sprowadzanie niebezpieczeństwa na ludzi ...
Mieszkańcy coś zbudowali ale zapewne bez żadnej formalnej zgody ze strony urzędu i za kilka lat to ich zgubi......
Poco robić coś legalnie ?
Zanim zaczniecie trzeba sobie odpowiedzieć na kilka fundamentalnych pytań:
- co robimy (zakres prac - oświetlenie - jakie? jezdnia - jaka? - chodnik?),
- kto się składa?
- czy startujemy nawet gdy cześć się nie dołoży (czy będziemy w stanie znieść fakt, że z drogi/oświetlenia będą korzystać też ci, którzy się nie dołożyli),
- kto dowodzi? (załatwianie projektów, pozwoleń na budowę, upowążnień, wizyty w urzędach, znajdowanie nejlepszych ofert - to jest coś dla ludzi o twardych nerwach) - ta osoba (lub osoby) będzie musiała poświęcić sporo własnego czasu aby to wszystko ogarnąć.

Wspólnie można przezwyciężyć wszelkie przeciwności a przy okazji się zintegrować z nowymi sąsiadami. Nic tak nie jednoczy jak wspólne pokonywanie przeciwności.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Banino

edukacja domowa (80 odpowiedzi)

Czy ktoś w Baninie prowadzi edukację domową swoich dzieci?

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

Stop fajerwerkami. (11 odpowiedzi)

Co za d....e od miesiąca,codziennie popołudniu, wieczorem dają o sobie znacć, używając...

do góry