Re: mamusie wrzesień-październik 2011 *30*
~ Ewciuś - pytałaś o przepis na obiad...
Podrzucam mój przepis, mam nadzieję, że Wy też coś podsuniecie, bo mi znów wena kulinarna padła na ryj... Jem kanapki i słodycze głównie,...
rozwiń
~ Ewciuś - pytałaś o przepis na obiad...
Podrzucam mój przepis, mam nadzieję, że Wy też coś podsuniecie, bo mi znów wena kulinarna padła na ryj... Jem kanapki i słodycze głównie, więc liczę, że mnie zainspirujecie jakoś. A to jedyne danie, które chce mi się robić:
Mianowicie: kurak na słodko z ryżem.
Potrzeba:
Dwie piersi z kurczaka
Puszka ananasa
Sok pomidorowy, ok 250 ml
3-4 goździki
Szczypta cynamonu
Sól, pieprz do smaku (bez nich też smakuje dobrze)
Kilka łyżek soku jabłkowego
Ryż/kasza/makaron/ziemniaki wedle uznania
Na małej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojone kawałki ananasa, aż się podrumienią (ok 10 min), dolewamy ananasowej zalewy z puszki, czekamy aż się podgrzeje i dorzucamy kuraka pokrojonego na nieduże kawałki. Można przykryć, żeby się ładnie dusiło.
W osobnym garnku podgrzewamy sok pomidorowy z goździkami i cynamonem (brzmi dziwnie, ale sos jest rewelacyjny-nadaje się do wielu rzeczy). Doprawiamy do smaku (jak ktoś lubi, ja tu już nic więcej nie dodaję). Wywalamy goździki, dolewamy sos do kuraka z ananasem i dodajemy trochę soku jabłkowego.
Poziom słodkości jest umiarkowany. Jak ktoś lubi bardziej słodkie potrawy, przed dodaniem kuraka może dosypać rodzynek lub dodać pokrojone jabłko/gruszkę/brzoskwinię.
W innej wersji, można zamiast kuraka użyć mięsa wołowego i zrobić gulasz na słodko (szczególnie z rodzynkami polecam), ale w takim przypadku mięso najpierw trzeba przygotować osobno (posmażyć i doprawić).
zobacz wątek