Widok
moje spostrzezenia co do nowego gospodarza kosciola
Dawniej b.chetnie uczestniczylam we mszach swietych w tym kosciele.Czulo sie tam obecnosc Boga i odpowiednia atmosfere tego miejsca.Przekonana jestem ze ZLE sie stalo ze na wyzszym szczeblu zapadly TAKIE decyzje aby poprzedniego proboszcza wyslac na emeryture.Czlowiek ten tak wiele zrobil dla tego kosciola i tego miejsca-to jest okrutne co mozna zrobic z czlowiekiem ktory ma jeszcze TYLE do powiedzenia jako kaplan i proboszcz.Nowy gospodarz to totalny niewypal-widac to po samym kosciele i klimacie ktory tam panuje.Juz od jakiegos czasu rzadko tam przychodze na msze swieta.Wielka szkoda ze tak sie stalo.Co sie z nami wszystkimi dzieje w ostatnim czasie?-nie moge sie w tym polapac.Pozdrawiam-Hanna
Moja ocena
Parafia rzymskokatolicka pw. Najświętszej Marii Panny Królowej Polski
kategoria: Kościoły i parafie rzymskokatolickie
architektura i aranżacja wnętrza: 1
klimat: 1
ocena ogólna: 2
2.5
* maksymalna ocena 6
Tyłem do modlacych się.
Dlaczego msza nie jest odprawiana przy Ołtarzu, tylko obok z prawej strony. Kościelny trzyma Pismo Święte lub inne ogłoszenia w ręce i stoi przed Kapłanem a tyłem do parafian modlących się.Jest miejsce na to po lewej stronie,. Po lewej stronie znajduje się mównica i można z niej korzystać w czasie mszy. Jeśli jest za mało to można dorobić jeszcze po prawej stronie kolejna mównicę. Albo niech księża odprawiają mszę z tyłu Ołtarza. Jest to jedyny kościół gdzie w czasie mszy jest minuta ciszy, jest to dziwny obyczaj. W czasie mszy panuje nastrój dyscypliny, a nie modlenia się. Jako wierny nie uczęszczam już więcej do tego Kościoła.
Proszę Pana widzę dużo braków w świadomym uczestnictwie we Mszy św.Spróbuję wyjaśnić aby pomóc Panu zrozumieć dlaczego jest jak jest.Na Mszę św.składają się obrzędy wstępne,( które odprawia się z miejsca przewodniczenia 0, Liturgia Słowa Bożego ( właśnie czytana z ambony), Liturgia Eucharystyczna ( przy ołtarzu - przodem do ludzi ). Kościelny podaje księdzu modlitwy wstępne i komentarze oraz intencje odprawianej Mszy św., a tego nie wolno czytać z ambony. ( to nie jest Pismo św. jak Pan mówi i nie ma "wagi" Słowa Bożego ).Minuta ciszy ma służyć wiernym na przemyślenie Słowa Bożego - po homilii, a po przyjęciu Komunii św. na uwielbienie Chrystusa w sercach ludzi, którzy Go przed chwilą przyjęli. Każde zdanie, każde słowo z formularza Mszy św. ma wielkie znaczenie, to nie jest" dziwny obyczaj" jak Pan napisał.Jeśli Pan tego nie rozumie, to szkoda i dobrze że Pan wrócił do swojej parafii w miejscu zamieszkania.Ośmielam się powiedzieć, że wiedzy z tej dziedziny ma Pan mało, a czuje się Pan ekspertem.Chcę powiedzieć ,że właśnie teraz wszystko zmienia się na lepsze. Nowy Ksiądz Proboszcz wie co robi, ilekroć jestem na Mszy św. to wychodzę ubogacona Słowem Bożym i Bogiem. Smutno mi,że były Ksiądz Proboszcz senior choć podobno śpiewa pięknie, to nie uczył tego ludzi, niektórzy przychodzili tu jak na koncerty, sami byli "niemi", przyszli posłuchać...a przecież jak Pan mówi modlić ma się Boży Lud.
Chciałabym napisać jeszcze więcej ku pouczeniu, jednak nie wiem, czy cokolwiek trafi do serca.
Chciałabym napisać jeszcze więcej ku pouczeniu, jednak nie wiem, czy cokolwiek trafi do serca.
Zgadzam się z tą opinią. W tym kościele nie słychać wogóle żeby ludzie śpiewali. Nie wiem czyja to wina ale uważam że w duzej mierze to jest
'zasługa" byłego proboszcza i pani organistki która już tam nie pracuje. Wtedy na mszach nie było wspólnego spiewu tylko koncert duetu "proboszcz-organistka". Organista nie powinien wyręczać ludzi w śpiewaniu bo w ten sposób nigdy nikt nie będzie tam śpiewał oprócz księdza i organisty. Zwłaszcza teraz gdy są tam wyświetlane teksty pieśni to ludzie powinni bardziej angażować się w śpiew.
'zasługa" byłego proboszcza i pani organistki która już tam nie pracuje. Wtedy na mszach nie było wspólnego spiewu tylko koncert duetu "proboszcz-organistka". Organista nie powinien wyręczać ludzi w śpiewaniu bo w ten sposób nigdy nikt nie będzie tam śpiewał oprócz księdza i organisty. Zwłaszcza teraz gdy są tam wyświetlane teksty pieśni to ludzie powinni bardziej angażować się w śpiew.