Widok
napęd ośmiorzędowy
Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu coś jak Ultegra albo 105 niestety Shimano nie produkuje już tak dobrych "ósemek".
Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn. czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub Ultegra, da rade?
Korbe mam z tarczami przystosowanymi również do łańcuchów dziewięciorzędowych.
Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn. czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub Ultegra, da rade?
Korbe mam z tarczami przystosowanymi również do łańcuchów dziewięciorzędowych.
dbig napisał(a):
> Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy
> HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu
a czemu ci sie wydaje iż potrzebujesz ? serio pytam.
> Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn.
> czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi
> się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek
> dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych
> lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub
> Ultegra, da rade?
pewnikiem da rade choć efekty wcale nie musza być zadowalające. Pamietaj iż tryby 9 sa weższe niż 8 - musiałbyś zastosować grubsze podkładki niż te z kaset 8 rzedowych.
Moze byc tak iż waski łancuch na 9 niekoniecznie bedzie sobie dobrze dawał rade ze zwiekszonymi odległościami miedzy trybami.
> Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy
> HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu
a czemu ci sie wydaje iż potrzebujesz ? serio pytam.
> Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn.
> czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi
> się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek
> dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych
> lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub
> Ultegra, da rade?
pewnikiem da rade choć efekty wcale nie musza być zadowalające. Pamietaj iż tryby 9 sa weższe niż 8 - musiałbyś zastosować grubsze podkładki niż te z kaset 8 rzedowych.
Moze byc tak iż waski łancuch na 9 niekoniecznie bedzie sobie dobrze dawał rade ze zwiekszonymi odległościami miedzy trybami.
Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko przebieg ilość pokonywanych km.
A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i Shimano produkuje czy nie?
Wiem że ósemki Dura Ace czy ultegra nie dostane bo nie produkują:(
A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i Shimano produkuje czy nie?
Wiem że ósemki Dura Ace czy ultegra nie dostane bo nie produkują:(
dbig napisał(a):
> Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko
> przebieg ilość pokonywanych km.
> A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się
> różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i
> Shimano produkuje czy nie?
ciezko powiedziec. Strona shimano czesto milczy na temat mniej typowych elementów mimo iż sa one produkowane (np. lepsze manetki na 8 do MTB)
i sa w sprzedaży.
Lepsze 8 biegowe kasety owszem sa na allegro ale raczej do MTB - na szose nie widzialem. Dobre łanuchy 8 biegowe mozna kupić bez problemu.
Co do kaset to zobacz sobie miche.
http://www.bikom.pl/index.php?cPath=69&osCsid=62777ff5bee384475d7c37bafe9aebee
> Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko
> przebieg ilość pokonywanych km.
> A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się
> różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i
> Shimano produkuje czy nie?
ciezko powiedziec. Strona shimano czesto milczy na temat mniej typowych elementów mimo iż sa one produkowane (np. lepsze manetki na 8 do MTB)
i sa w sprzedaży.
Lepsze 8 biegowe kasety owszem sa na allegro ale raczej do MTB - na szose nie widzialem. Dobre łanuchy 8 biegowe mozna kupić bez problemu.
Co do kaset to zobacz sobie miche.
http://www.bikom.pl/index.php?cPath=69&osCsid=62777ff5bee384475d7c37bafe9aebee
dbig, no bez przesady, przeważnie używa się wszystkich przełożeń, a nei korzysta tylko z dwóch zębatek na kasecie, jeżeli tak by się robiło to po co Ci tyle zębatek na kasecie?
Poza tym pomyśl też o tym że jeżeli zmienisz tylko poszczególne zębatki a stare zostaną to albo będzie skakać na starych (jeśi dasz też nowy łańcuch) albo nowe zębatki szybko się zajadą (jeżeli będziesz cały czas jeździł na starym łańcuchu).
Poza tym pomyśl też o tym że jeżeli zmienisz tylko poszczególne zębatki a stare zostaną to albo będzie skakać na starych (jeśi dasz też nowy łańcuch) albo nowe zębatki szybko się zajadą (jeżeli będziesz cały czas jeździł na starym łańcuchu).
pozdrawiam
Żywy
Żywy
Wydaje mi się że skoro masz już część zębatek zajechanych to łańcuch nie ułoży się na pozostałych bo też już są w pewnym stopniu zużyte, mimo że jeszcze łańcuch na nich nei skacze, ale po założeniu nowego łańuchc amoże już nie być tak wesoło.
Krzyżak - a bo ja myślałem że to tylko Chuck Norris może ;]
Krzyżak - a bo ja myślałem że to tylko Chuck Norris może ;]
pozdrawiam
Żywy
Żywy
Jak dbig sobie wymieni kilka zebatek, zalozy wszystko, przejedzie sie i stwiedzi ze naped do wymiany. I bedzie musial kupic kasete. I tak niestety bedzie. Tym sposobem straci kase którą wydał na zębatki. Ja ze sprzetem nie kombinuje, juz kilka razy na tego typu wynalazkach straciłem kase. Nie opłaca sie po prostu.
Co do Twojej korby to moge Ci jedynie doradzic zebys sprawdził czy oba ramoina sa identycznej długości, kiedyś mi sie jeden chwalił ze ma dwa rózne bo lewe lzejsze zalozył. Okazało sie ze ma lewe 170 i prawe 175 :)
Co do Twojej korby to moge Ci jedynie doradzic zebys sprawdził czy oba ramoina sa identycznej długości, kiedyś mi sie jeden chwalił ze ma dwa rózne bo lewe lzejsze zalozył. Okazało sie ze ma lewe 170 i prawe 175 :)
www.trek.gd.pl
W jednym swoim rowerku miałem przez wiele lat prawą korbę krótszą o 7 cm niż lewą. Jeździłem tak przez +/- 8 lat zanim oddałem do serwisu. Pan w serwisie o mało nie pękł ze śmiechu, ale wstawił obie korby równej długości. W ostatnią niedzielę zrobiłem 80 km na tym ślicznym rowerku. Podobno niedługo będzie można obejrzeć foty z tej jazdy :).
Sposób myślenia dbig-a jest zdecydowanie inny, niż reszty współczesnego świata i ma więcej wspólnego z moimi nierównymi korbami, niż z cała wiedzą obecnych bikerów. żYwY nie irytuj się :) , różowe rowerki są piękne i trzeba na nie spojrzeć inaczej :) , to inny świat !!!
Sposób myślenia dbig-a jest zdecydowanie inny, niż reszty współczesnego świata i ma więcej wspólnego z moimi nierównymi korbami, niż z cała wiedzą obecnych bikerów. żYwY nie irytuj się :) , różowe rowerki są piękne i trzeba na nie spojrzeć inaczej :) , to inny świat !!!
Test napisał(a):
> żYwY nie irytuj
> się :) , różowe rowerki są piękne i trzeba na nie spojrzeć
> inaczej :) , to inny świat !!!
hehe, nie kwestionuję piękna i elegacnji różowych rowerków, bo to jets niepodważalne ;] Po prostu tylko nie mogę zrozumieć czemu Dbig nie chce posłuchać ludzi, którzy dobrze mu radzą, bo skoro udzielają mu porad to znaczy że w swojej karierze zajechali już nei jeden napęd i mają to po prostu sprawdzone, co trezba zmienić aby działało! :-)
> żYwY nie irytuj
> się :) , różowe rowerki są piękne i trzeba na nie spojrzeć
> inaczej :) , to inny świat !!!
hehe, nie kwestionuję piękna i elegacnji różowych rowerków, bo to jets niepodważalne ;] Po prostu tylko nie mogę zrozumieć czemu Dbig nie chce posłuchać ludzi, którzy dobrze mu radzą, bo skoro udzielają mu porad to znaczy że w swojej karierze zajechali już nei jeden napęd i mają to po prostu sprawdzone, co trezba zmienić aby działało! :-)
pozdrawiam
Żywy
Żywy
dbig napisał(a):
> No i po co tu się kłócić z niektórymi żle wychowanymi ludżmi.
Powiedział Dbig,
Co przekłada trybik.
Dobrze wychowany
Trybik przekładany
Strona lewa, strona prawa,
To dopiero jest zabawa.
Nagle świst,
Nagle gwizd,
Trybik - trach,
Dbig - bach.
Leży Dbig koło drogi,
Połamane obie nogi.
Gęba żużlem poorana,
Ja się boję tego pana!
A choćby przyszło tysiąc atletów
I każdy zjadłby tysiąc kotletów,
I każdy nie wiem co wygadywał,
Nie przekonają takiego Dbiga.
> No i po co tu się kłócić z niektórymi żle wychowanymi ludżmi.
Powiedział Dbig,
Co przekłada trybik.
Dobrze wychowany
Trybik przekładany
Strona lewa, strona prawa,
To dopiero jest zabawa.
Nagle świst,
Nagle gwizd,
Trybik - trach,
Dbig - bach.
Leży Dbig koło drogi,
Połamane obie nogi.
Gęba żużlem poorana,
Ja się boję tego pana!
A choćby przyszło tysiąc atletów
I każdy zjadłby tysiąc kotletów,
I każdy nie wiem co wygadywał,
Nie przekonają takiego Dbiga.
Yary napisał(a):
> Hmmm, 7 centymetrów... Ta krótsza to była od roweru Bobik? :D
> :D :D
dokładnie tak było ! :)
Jazda w takiej konfiguracji sprzętowej była bardzo interesująca :).
Jadąc pod górkę większe obciążenie przejmowała lewa noga, a z górki prawa :).
Przez jakiś czas zastawiałem się ( a był to pomysł godny naszego mistrza od zębatek ) jakby tutaj przedłużyć tę krótszą korbę domowym sposobem. Niestety w tamtych czasach nie było forum i nie mogłem zapytać się koleżeństwa jak zamiar zrealizować.
> Hmmm, 7 centymetrów... Ta krótsza to była od roweru Bobik? :D
> :D :D
dokładnie tak było ! :)
Jazda w takiej konfiguracji sprzętowej była bardzo interesująca :).
Jadąc pod górkę większe obciążenie przejmowała lewa noga, a z górki prawa :).
Przez jakiś czas zastawiałem się ( a był to pomysł godny naszego mistrza od zębatek ) jakby tutaj przedłużyć tę krótszą korbę domowym sposobem. Niestety w tamtych czasach nie było forum i nie mogłem zapytać się koleżeństwa jak zamiar zrealizować.