Widok
napęd ośmiorzędowy
Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu coś jak Ultegra albo 105 niestety Shimano nie produkuje już tak dobrych "ósemek".
Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn. czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub Ultegra, da rade?
Korbe mam z tarczami przystosowanymi również do łańcuchów dziewięciorzędowych.
Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn. czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub Ultegra, da rade?
Korbe mam z tarczami przystosowanymi również do łańcuchów dziewięciorzędowych.
dbig napisał(a):
> Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy
> HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu
a czemu ci sie wydaje iż potrzebujesz ? serio pytam.
> Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn.
> czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi
> się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek
> dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych
> lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub
> Ultegra, da rade?
pewnikiem da rade choć efekty wcale nie musza być zadowalające. Pamietaj iż tryby 9 sa weższe niż 8 - musiałbyś zastosować grubsze podkładki niż te z kaset 8 rzedowych.
Moze byc tak iż waski łancuch na 9 niekoniecznie bedzie sobie dobrze dawał rade ze zwiekszonymi odległościami miedzy trybami.
> Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy
> HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu
a czemu ci sie wydaje iż potrzebujesz ? serio pytam.
> Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn.
> czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi
> się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek
> dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych
> lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub
> Ultegra, da rade?
pewnikiem da rade choć efekty wcale nie musza być zadowalające. Pamietaj iż tryby 9 sa weższe niż 8 - musiałbyś zastosować grubsze podkładki niż te z kaset 8 rzedowych.
Moze byc tak iż waski łancuch na 9 niekoniecznie bedzie sobie dobrze dawał rade ze zwiekszonymi odległościami miedzy trybami.
Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko przebieg ilość pokonywanych km.
A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i Shimano produkuje czy nie?
Wiem że ósemki Dura Ace czy ultegra nie dostane bo nie produkują:(
A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i Shimano produkuje czy nie?
Wiem że ósemki Dura Ace czy ultegra nie dostane bo nie produkują:(
dbig napisał(a):
> Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko
> przebieg ilość pokonywanych km.
> A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się
> różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i
> Shimano produkuje czy nie?
ciezko powiedziec. Strona shimano czesto milczy na temat mniej typowych elementów mimo iż sa one produkowane (np. lepsze manetki na 8 do MTB)
i sa w sprzedaży.
Lepsze 8 biegowe kasety owszem sa na allegro ale raczej do MTB - na szose nie widzialem. Dobre łanuchy 8 biegowe mozna kupić bez problemu.
Co do kaset to zobacz sobie miche.
http://www.bikom.pl/index.php?cPath=69&osCsid=62777ff5bee384475d7c37bafe9aebee
> Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko
> przebieg ilość pokonywanych km.
> A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się
> różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i
> Shimano produkuje czy nie?
ciezko powiedziec. Strona shimano czesto milczy na temat mniej typowych elementów mimo iż sa one produkowane (np. lepsze manetki na 8 do MTB)
i sa w sprzedaży.
Lepsze 8 biegowe kasety owszem sa na allegro ale raczej do MTB - na szose nie widzialem. Dobre łanuchy 8 biegowe mozna kupić bez problemu.
Co do kaset to zobacz sobie miche.
http://www.bikom.pl/index.php?cPath=69&osCsid=62777ff5bee384475d7c37bafe9aebee
dbig, no bez przesady, przeważnie używa się wszystkich przełożeń, a nei korzysta tylko z dwóch zębatek na kasecie, jeżeli tak by się robiło to po co Ci tyle zębatek na kasecie?
Poza tym pomyśl też o tym że jeżeli zmienisz tylko poszczególne zębatki a stare zostaną to albo będzie skakać na starych (jeśi dasz też nowy łańcuch) albo nowe zębatki szybko się zajadą (jeżeli będziesz cały czas jeździł na starym łańcuchu).
Poza tym pomyśl też o tym że jeżeli zmienisz tylko poszczególne zębatki a stare zostaną to albo będzie skakać na starych (jeśi dasz też nowy łańcuch) albo nowe zębatki szybko się zajadą (jeżeli będziesz cały czas jeździł na starym łańcuchu).
pozdrawiam
Żywy
Żywy