Widok

napęd ośmiorzędowy

Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu coś jak Ultegra albo 105 niestety Shimano nie produkuje już tak dobrych "ósemek".
Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn. czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub Ultegra, da rade?
Korbe mam z tarczami przystosowanymi również do łańcuchów dziewięciorzędowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dbig napisał(a):

> Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy
> HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu

a czemu ci sie wydaje iż potrzebujesz ? serio pytam.

> Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn.
> czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi
> się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek
> dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych
> lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub
> Ultegra, da rade?

pewnikiem da rade choć efekty wcale nie musza być zadowalające. Pamietaj iż tryby 9 sa weższe niż 8 - musiałbyś zastosować grubsze podkładki niż te z kaset 8 rzedowych.
Moze byc tak iż waski łancuch na 9 niekoniecznie bedzie sobie dobrze dawał rade ze zwiekszonymi odległościami miedzy trybami.
Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko przebieg ilość pokonywanych km.
A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i Shimano produkuje czy nie?
Wiem że ósemki Dura Ace czy ultegra nie dostane bo nie produkują:(
dbig napisał(a):

> Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko
> przebieg ilość pokonywanych km.
> A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się
> różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i
> Shimano produkuje czy nie?

ciezko powiedziec. Strona shimano czesto milczy na temat mniej typowych elementów mimo iż sa one produkowane (np. lepsze manetki na 8 do MTB)
i sa w sprzedaży.
Lepsze 8 biegowe kasety owszem sa na allegro ale raczej do MTB - na szose nie widzialem. Dobre łanuchy 8 biegowe mozna kupić bez problemu.
Co do kaset to zobacz sobie miche.
http://www.bikom.pl/index.php?cPath=69&osCsid=62777ff5bee384475d7c37bafe9aebee
Czy nei łatwiej i lepiej byłoby zapolować an allegro na jakąś starszą Ultegrę 600 czy 105? Nie raz widywałem na allegro takie właśnie kasety całkowicie nowe, będące leżakiem magazynowym.
pozdrawiam
Żywy
No właśnie to jest problem, ósemke Dura Ace widziałem pół roku temu i ultegre ale teraz dawno nie ma nic takiego na allegro.
Zastanawiam sie jednak czy nie można dorwać od dziewiątki koronek 17 i 19t i ich zamontować w swojej kasecie?
A kaseta s**** na 8 ? Jest nie gorsza niż Shimano a może nawet lepsza .

Pozdrawiam , Marek .
No pewnie ze nie gorsza, mam nawet taką prebieg ma ok.1500-2000km ale za te kasete u Bugi zapłaciłem 99zł i co jeszcze gorsza do tej kasety nie można zakupić oddzielnych koronek jak 19 i 17t.
http://www.bike-discount.de/start.asp?uin=1066392644

Tutaj dostaniesz 8 dura ace, a nawet 7 105 Pozdr.
Siódemka mnie nie interesuje a w zapasie mam 17 i 19t koronki hg-70 także nie wiem za ile tys.km za jakiś czas będzie trzeba wyrzucić stare i włożyć je no i zakupić następne.
Koronki wymienia się jak mają ostre zęby?
dbig napisał(a):

> Koronki wymienia się jak mają ostre zęby?

Tak, jak zaczynają gryźć przy czyszczeniu łańcucha... :D
Kiedy wymienia się koronki w kasecie?
wymienia sie cala kasete...

A koronki, kiedy?
dopiero jak wymienisz kasete :D

dbig napisał(a):

> Kiedy wymienia się koronki w kasecie?

dbig, hehe, widzę że przez czas mojej nieobecności nic się nie zmieniłeś ;)

A tak na serio to czy nei szukasz trochę dziury w całym? Ludzie podali Ci conajmneij kilka sensownych rozwiązań, a Ty ciąle się upeirasz.
pozdrawiam
Żywy
Ja się nie upieram przecież same pojedyncze koronki w kasecie też się wymienia poza tym totańsze po co wymieniać wszystkie koronki jak najbardziej zajeżdżona jest 19 i 17 a reszte mozna wymienić po trzech albo czterech wymianach 19t?
dbig, no bez przesady, przeważnie używa się wszystkich przełożeń, a nei korzysta tylko z dwóch zębatek na kasecie, jeżeli tak by się robiło to po co Ci tyle zębatek na kasecie?
Poza tym pomyśl też o tym że jeżeli zmienisz tylko poszczególne zębatki a stare zostaną to albo będzie skakać na starych (jeśi dasz też nowy łańcuch) albo nowe zębatki szybko się zajadą (jeżeli będziesz cały czas jeździł na starym łańcuchu).

pozdrawiam
Żywy
Owszem używam całej kasety ale zębatka 19t jest najczęściej używana potem 17t a następnie 15t, itd...
dbig, błagam, zrozum, że w napędzie nie możesz wymienić sobie tak po prostu jednej zębatki, pozostawiając wszystko inne bez zmian, bo pozostałe komponenty są już zużyte, a łańcuch rozciągnięty!
pozdrawiam
Żywy
do góry