Widok

niebierzmowany przyszły małżonek

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój Luby nie był bierzmowany (ja oczywiście byłam bierzmowana). Chcemy wziąć ślub kościelny. Wie ktoś jak księża reagują na taką sytuację?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To zależy, wszystkie sytuacje jakie ja znam rozwiązały się tak, że przyszły pan młody musiał nadrobić bierzmowanie koniecznie (są bierzmowania dla dorosłych). Jednak gdzieś tu na forum był wątek o bierzmowaniu i widziałam, że któraś z dziewczyn pisała, że nie było potrzeby bierzmowania i nadrabiania...
A reakcja księdza nigdy w tych przypadkach nie była jakaś straszna, brak bierzmowania się zdarza - samo życie, ale ksiądz to tylko człowiek a charaktery są różne:-)
Moja znajoma nie była bierzmowana i ksiądz nie robił problemów, a jedynie zaznaczył, żeby przystąpiła do sakramentu po ślubie.
jest podobnie jak w przypadku braku slubu koscielnego a chrztu... jedni dadza dziecku chrzest bez problemu a inni nie dadza...

image
Mój znajomy który był ateistą i chciał przejść na wiarę rzym-kat musiał przygotowywać się do chrztu przez 3 lata, chodząc na specjalne spotkania itp. Nie wiem jak jest w przypadku bierzmowania. Pewnie tak jak poprzedniczka napisała - dużo zależy od księdza.
image

Inne tematy z forum Pruszcz Gdański

Zarządca nieruchomości Prestiż - prośba o opinie (23 odpowiedzi)

Szukamy administratora dla nasze Wspólnoty Mieszkaniowej w jednym z kandydatów jest Prestiż. Czy...

PruszczPark (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje w lokalizacji, która w ostatnich latach wyrosła na jedno z najważniejszych...

do góry