Widok

niedoczynność tarczycy u dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy sa tu jakies maluchy ktore maja niedoxczynnosc tarczycy?? mam pytanie do mam. Czy wasze dzieci byly juz odstawiane od leku?? Jesli nie to co mowi ich endokrynolog? ja bylam u 2 roznych. Jedna mowila ze proba odstawienia jak mały skonczy rok a druga mowila ze jak bedzie mial ok 3 lat. Czym pozniej tym lepiej zebysmy dali czas aby tarczyca urosla. jestem troche skolowana i nie wiem co robic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas z objawow bylo tylko i wyłacznie zła morfologia. Dawid miał dosc spora anemie. Po podaniu euthyroxu wyniki wrocily. i sa ok
U malych dzieci wiem ze sa zaparcia i wystawianie jezyka
Ela, a jakie to były objawy??
U mojej małej tez wyniki TSH były dobre, a lekarka mówiła, że wiele objawów wskazuje na niedoczynność.
Stąd tak późno trafiliśmy do endo.
wg mnie za późno.
A to jest bardzo ważne w pierwszych 3 latach życia.
Właśnie już byłam u pediatry, powiedziała, że narazie poczekamy, zleciła kontrolę na koniec listopada :/
Powiedziała, że jeszcze za wcześnie, że może tak być po ciąży...
Agunia tylko przed wizytą zrób powtórne badania.
I jeśli możesz najlepiej na AMG.
Czasem co laboratorium to inny wynik :/
Pani dr Minkowska jest skrupulatna, po wizycie w lux medzie przyjęła nas na oddział i od tej pory chodzimy do Niej do poradni na Akademii.
Ma super podejście do dzieci i do rodziców, tłumaczy, wyjaśnia, zleca badania.

Agunia wg mnie wysokie te TSH.
Podejdź do pediatry i jeśli uzna, że trzeba działać szybciej to da Ci skierowanie na cito. Ja w ten sposób wizytę miałam w ciągu kilku dni.
Już go zapisałam na wizytę do dr Minkowskiej do LuxMedu, ale dopiero na 17 grudnia :/, bo się trochę wystraszyłam.

Czytałam dosyć dobre opienie o tej doktor...
Same sliwki tez moga byc,ale nie kazde dziecko lubi.Moja pediatra jak zobaczyla wyniki malego to dla niej byly ok,bo miescil sie w normie,a endo powiedziala ze ma za wysokie.Ale sa rozne inne objawy niedoczynnosci.
agunia ja na twoim miejscu zapytalabym pediatry i ewentualnie udac sie do endo w celu kontroly lub powtorzenia wynikow dla swietego spokoju. Na twoim miejscu nawet jesli teraz wyniki wyjda dobre to bym powtarzala tsh raz na jakis czas ze wzgledu na twoja niedoczynnosc. Konsekwencje nieleczenia sa bardzo powazne a zrobienie tsh przy okazji innych badan nic nas nie kosztuje chyba ze prywatnie.
agunia Dawid mial robione wyniki w szpitalu byly ok pozniej jak mial miesiac mial ponownie robione wyniki w szpitalu bo mial anemie i tsh tez ok dopiero w 3 miesiacu zycia jak trafilismy na akademie medyczna z dalsza anemia mimo suplementacji witaminami i wtedy wyszla dopiero niedoczynnosc. Dlatego warto sprawdzac
szczerze powiedziawszy nie wiem jakie sa normy moja endo mowi ze najlepszy wynik tsh teraz dla malego jest miedzy 1-2 ale jakie normy w jakich okresach sa wporzadku tego nie wiem.
A jakie są normy tsh i fT4, fT3 dla dzieci, bo podobno są inne niż te wpisywane przy wynikach. Mój synek miał te badania jak miał 5 tygodni i miał takie wyniki TSH-4,11 uIU/ml, fT4- 13,09pmol/l, fT3-5,59pmol/l

Czy to norma, czy powinnam go zapisać do endokrynologa.\

Dodam, że ja choruję na niedoczynność tarczycy, dobrze miałam ustawione leczenie w ciąży.
a gdyby tak spróbować same śliwki, takie jak np Hipp ma w słoiczkach? też by mogły pomóc?

Moja Mała ma skończone 2 lata i do 3 lat będziemy dawać na pewno.
Ja też chodziłam do dr Birkholz i też wspominała o roku, ale teraz chodzimy do dr Minkowskiej na AMG i wolę podawać dłużej niż za szybko odstawić.
Przeciez sliwki suszone zawsze sie na zaparcia daje.Ale ten kompot nie wszytkim smakuje.Dla mnie ochyda,ale dziecku moze...:)
ooo nie slyszalam o sliwkach:) napewno sprobuje. Jutro ide kupic:) Ela a wiesz kiedy u twojej corki beda leki odstawiane?
U mojej córeczki też zaparcia.
Mimo, żei tsh i ft4 w normie.
U mojej córeczki wykryli problemy z tarczyca jak miała pół roku i niestety musi nadrabiać za rówieśnikami :(
O kompocie ze śliwek koleżanka mi mówiła, że pomógł na zaparcia też przy niedoczynności Jej córeczce.
o, dzięki za info. :)
Z naturalnych srodkow to polecam kompot z suszonych sliwek.Kup z pol kg sliwek,zalej woda,pogotuj.Bez zadnego cukru!Moj bardzo to lubl,teraz juz nie chce na to patrzec,ale on to pil litrami:)Albo lyzka miodu go goracej wody,rozpuscic,ostudzic i dac.Powinno sie dawac na czczo,ale u nas nawet w dzien dzialalo.
pilotka zmieniłam dr Birkholz poniewaz ja leczyłam młodego w endomedzie a ona od wrzesnia juz tam nie pracuje. A mi sie juz nie chcialo za nia jezdzic i szukac.

U nas ft4 w normie a tash ok 2 wynosi a mimo to mlody ma zaparcia od kilku dni. Je normalnie nic nie wskazuje na to zeby go brzuszek bolał ale mimo wszytsko kupka jest twarda.
U mojego malego wlasnie pierwsza oznaka niedoczynnosci byly zaparcia.Zrobilam mu tsh i okazalo sie ze ma.Pozniej jak mial dobrze dobrana dawke leku,czyli tak od ok 2 roku zycia to bylo super.jadl wszystko i zadnych zaparc.Teraz jak mu lek odstawilam to czasem zdarzaja mu sie twarde kupki.Nic wiecej oprocz euthyroxu mu nie dawalam,moze dlatego ze mial malo przekroczony poziom tsh i ft4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry