Widok

nnt. Gdańsk-Stogi prosimy o wparcie!

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Rozesłane do prasy :) Może już czas podjąć kolejną walkę o ten teren? Może zaczniemy kolejną akcję mejlową? Prosimy także was o wsparcie!

Witam!

Sprawa dotyczy Stogów i terenu byłej 25 Baterii Artylerii Stałej http://www.fortyfikacje.eksploracja.pl/fr_stogi.htm Są tam stare, jeszcze z czasów I wojny światowej zabytkowe bunkry, umocnienia, transzeje i tak dalej. Po wojnie była tam jednostka wojskowa. Powstały na temat tych umocnień niezliczone opracowania (np. książka W. Nocnego "Zapomniana Wyspa"). I co? Ano nic. Konserwator nie uznał tych obiektów za zabytkowe, został wybudowany terminal konterenerowy, teren częściowo zniszczono. Ale pozostało jeszcze masa bunkrów, wieże, koszary.

Czy mogliby Państwo zapytać się UPRZEJMIE Pomorskiego Konserwatora Zabytków i władze miasta czy zamierza coś w tej sprawie zrobić? Czy nie można tam w oparciu o dodacje UE czy też inne zrobić ścieżki turystycznej? Czy tak ciężko? Teren aż się prosi o to. Dodatkowo nowa droga do terminalu kontenerowego upraszcza sprawę z dojazdem dla turystów. Tablice, nowe malowanie i bomba! Czy przykład działania władz Jastarnii (odrestaurowano bunkry z 1939 roku - świetna sprawa) czy Helu (muzeum Baterii 406 mm i inne działania) nie zmoblizowałby władz do działań?

Proszę o interwencję.

W Gdyni teren tamtejszej BAS w Redłowie odrestaurowano, ale dokonali tego hobbyści. Czy w Gdańsku także ludzie sami mają o to zadbać?

Teren niszczeje.

Pozdrawiam i liczę na pomoc!

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Popieram gorąco.Nie może to pójść w niepamięć i zniszczenie.
Może zrób szblon maila, to powysyłamy?

A hale ZNTK na Przeróbce? Są przepiękne - dlaczego nie są wizytówką miasta? Targi są w beznadziejnych blaszakach na Przymorzu, a w świetnych, ogromnych halach z cegły, kamienia i odlewanego metalu funkcjonują jakieś obrzęchane firemki i wszystko się sypie. Pewnie jak się całkiem rozleci, to jakiś developer postawi tam slumsy.

Czym Trójmiasto ma przyciągać turystów? Kolejną "galerią handlową"?
Do hal ZNTK to powinien najpierw prokurator wjechać :( Chodzą słuchy o interesach mafii i przejmowaniu budynków za bezcen :(

Zaraz jakiś szynelik pism w sprawie 25 BAS wsadzimy :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Agatha napisał(a):

> Czym Trójmiasto ma przyciągać turystów? Kolejną "galerią
> handlową"?

Dobrze pytanie. Zapewne "Galerią Bałtycką" postawioną na grobach niemieckiego cmentarza ewangelickiego, znajdującego się na podwórku byłych Zakładów Cukierniczych :( I to jeszcze w wielkiej tajemnicy. Dobrze że "Wyborcza" swojego czasu wyniuchała temat : )

Ale co z tego... nawet tablicy na Galerii nie wmurowali że pod nią był kiedyś cmentarz...

Zobaczcie na stare mapy :(

Ponury kurde ales mi zrobil niespodzianke i chyba musze zobaczyć te fortyfikacje ba Stogach.

Jestem taki i już.Trzeba sie przyzwyczaic.
w górę :)

Chętnie się dołączę!!!!!!!!!!!!!!!
w górę :)

góra :)

Po latach kolega ruszył temat... ale walka ciągle trwa. Bunkrom nadal grozi zaoranie. https://radiogdansk.pl/audycje-rg/kawalek-swiata-i-herbata/item/51002-mozna-wybrac-sie-na-wycieczke-pasjonaci-historii-sprzatneli-nadmorskie-bunkry-w-gdansku

Inne tematy z forum Stogi

krawcowa (4 odpowiedzi)

Witam, czy na naszej dzielnicy jest krawcowa? sprawa dotyczy : skrócenia nogawek w spodniach typu...

stogi (16 odpowiedzi)

Stogi to wspaniała dzielnica!!!!

do góry