Odpowiadasz na:

Re: nnt Przepis na ciasto

Genialna szarlotka :)

Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
... rozwiń

Genialna szarlotka :)

Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
• 1 szklanka cukru kryształu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 torebka budyniu waniliowego 16g
• kilka kropli olejku waniliowego albo cytrynowego
• ok.2 kg jabłek
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 malutkiej łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
Opis przygotowania
Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową – trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru – to zależy od słodyczy jabłek . Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę , dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni – na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił – w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25×35cm.

zobacz wątek
15 lat temu
Demi:)

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry