Widok
nnt. domowe wino z białych winogron ;)
Dziewczyny!
Gdzie można kupić specjalne drożdże do wyrobu wina?
przywieźliśmy dzisiaj z działki ok 15 kg winogron ;) i szukamy przepisu :)
jak już coś znajdziemy w sieci - to potrzebne są takie drożdże albo jakieś chemiczne dodatki :P
może macie jakiś sprawdzony przepis?
a może wino winogronowo-jabłkowe? :>
Gdzie
przywieźliśmy dzisiaj z działki ok 15 kg winogron ;) i szukamy przepisu :)
jak już coś znajdziemy w sieci - to potrzebne są takie drożdże albo jakieś chemiczne dodatki :P
może macie jakiś sprawdzony przepis?
a może wino winogronowo-jabłkowe? :>
I jak bulgocze już ?
Ja nastawiłem przed weselem około 6.10 wino z czerwonych winogron. Gąsior poniemiecki, taki na jakieś 20 l.
I nie bulgocze :(
Chyba za mało drożdży dałem.
Pozostanie mi jedynie ocet winny po sklarowaniu :(
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Ja nastawiłem przed weselem około 6.10 wino z czerwonych winogron. Gąsior poniemiecki, taki na jakieś 20 l.
I nie bulgocze :(
Chyba za mało drożdży dałem.
Pozostanie mi jedynie ocet winny po sklarowaniu :(
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
kupiłam specjalne drożdże :P
do tego pożywkę i pirosiarczyn potasu...
mój Mąż nastawił dwa dni temu "matkę drożdżową" - drożdże z sokiem jabłkowym i cukrem... Stoi to w butelce zatkanej watą(tak jak pisali) koło kaloryfera...
I NIC :(
jakoś nie widzimy żeby coś tam buzowało :/
dzisiaj lub jutro z części winogron zrobimy sok(do wina), resztę lekko rozgnieciemy... no i chyba zrobimy bez tych drożdży :/
do tego pożywkę i pirosiarczyn potasu...
mój Mąż nastawił dwa dni temu "matkę drożdżową" - drożdże z sokiem jabłkowym i cukrem... Stoi to w butelce zatkanej watą(tak jak pisali) koło kaloryfera...
I NIC :(
jakoś nie widzimy żeby coś tam buzowało :/
dzisiaj lub jutro z części winogron zrobimy sok(do wina), resztę lekko rozgnieciemy... no i chyba zrobimy bez tych drożdży :/