Widok

nnt. kilka pytań dot. KOTÓW

POWOLI dojrzewam do tego, by powaznie pomyslec o wzieciu kota. Planuję ciążę, wiec raczej wolalabym z hodowli (np. syberyjskiego, ragdolla, albo norweskiego) ze względu na to, zeby nie bylo problemow z toksoplazmozą (miałam stycznosc, wszystko w porządku), choc dachowca nie wykluczam.
Mam psa, około 2-letniego, ktory muchy nie skrzywdzi i jest strasznym przylepą. Kota by zaakceptował bez przeszkód.

Tylko ze ja nigdy nie mając kota, niewiele wiem o jego utrzymaniu w domu. Z góry mi głupio za niektóre dziwne pytania. Pomóżcie:

- czy wszystkie małe koty skacza po firankach i rzeźbią pazurami w meblach? (za firanki dostalo by mi sie strasznie)
- czy lepiej wziąć kotkę, czy kocura (planuję sterylizację), czy np kocur nie lałby po pysku mojego psa i co z tym znaczeniem terenu
- czy to prawda, ze kocury wolą obrać za przewodnika kobiety, a kotki facetów, czy po prostu osobę z silniejszym charakterem
- czy wiekszosc kotow jest wypuszczana z mieszkań (mieszkam w domku i kot łatwo moglby uciec i przepaść, tego sie obawiam a przeciez w lecie nie chcialabym się barykadować)
- czy wszystkie koty gubią sierść
- czy istnieje cos takiego jak hotel dla kotow, na wypadek krotkiego wyjazdu
- jaki bylby najlepszy koci wiek na wziecie kota, tak, by korzystał z kuwety i wyrósł z fruwania po scianach
- co, gdy wysterylizowany kot lub kotka czuje drugiego z rują na dworzu, czy tez dostaje szalu i wyje po nocach, czy raczej jest spokoj
- co z ewentualnymi pchlami- jak sie ich pozbyc, bo przeciez kąpać nie wolno (?)

Na razie nie spieszą sie z wzieciem kota, nie wiem do konca, czy finalnie się zdecyduję.

A to nasz Kaj, ktorego wzielismy rok temu ze schroniska w Sopocie. Jest przeukochany i w domu pełni rolę prezesa:

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zaraz sprobuje wkleic sama jak mi nie wyjdzie to bede słac do Ciebie:P
Casi wejdz na imageshack.us
wybierz zdjecie poprzez Przegladaj
nastepnie "host it"

poczekaj chwile
jak pojawia sie kody skopiuj pierwszy POD zdjeciem (zaczyna sie od url) i wklej do posta
ewent. wyslij mi na poczte to wstawie :)

powiedzcie mi jak sie wkleja zdjecia to pochwale sie swoim kocurem
cudne te wasze kociaki - i czarnuchy i rudzielce i buraski- wszystkie:)

Neania przeprosiny są zupełnie niepotrzebne.
Aaaaaaaaaaaaa jakie śliczne, a to małe stworzonko, cudowne. Miły odpoczynek przy klawiaturze. Kuzyn Garfielda. Wszystkie koty są prześliczne.
Mam kota na punkcie kotów.
A propos dzikich póz sierściuchowych:
image
image
image
image
image
Jednodniowy Gajtuch
image
już starsza
image
image
i ostatnie:
image
przepraszam, ze zawalam forum weselenie, ale po poście Asinek, tak mnie natchnęło, żeby przedstawić sierściuchy szerszemu gronu :)

Spełnij marzenie chorego dziecka

Dziękuję:P mi to najwyraźniej jeszcze nie wychodzi:P

Kasienko pozwolilam sobie pomoc Tobie.... :)

Trochę większe... Motyl pomagał malować mi farbkami... a potem zasnął...:P

URL=http://img403.imageshack.us/my.php?image=pict6232xl9.jpg]image

image

Też się pochwalę jeśli mi się uda...

URL=http://img144.imageshack.us/my.php?image=pict6232ot8.jpg]image

Cudowne są wszystkie kotki na tych zdjęciach. Cudowne
asinek napisał(a):

> BARDZO dziekuję!
> Teraz to wszystko troche bardziej zaczyna mi sie klarować.
> - norweski odpada
> - panna tak, kocur mniej
> - o firany moge sie modlic a ukochane skorzane kanapy mamy
> trzeba by czyms przykryc na dluzszy czas
> - Kajtek i tak dostanie po pysku
> - na ruję i pchly są sposoby
> - kota nie wypuszczac
> - piasek, ktory mi sie podoba kotu nie konieczni musi, tak samo
> jak moja a nie kota w danym momencie chec do glaskania, nie to
> co z psem
> - o korzystanie z kuwety glowy sobie nie zawracac
> - fajny drapak i nie taki calkiem maluch daja wieksze szanse na
> czesciowe ocalenie mebli
>
>
> Mruczenie na kolanach- BEZCENNE :)
>
>
> Agatha, i tak pewnie wezme dachowca, bo na te rasowe zawsze
> znajda sie chetni
>
Asinek!
Kota wypuszczać. Kot zawsze wróci do swojego miejsca. Tak było z moim zwierzakiem. Kiedy rodzice budowli dom, a my mieszkaliśmy w bloku - zabieraliśmy kota na budowę i łaził, gdzie chciał. Zawsze się denerwowałam, że nie wróci na czas naszego powrotu, że się zgubi... Teraz się z tego smieję :) Zawsze wracał i wraca. Jeżeli mieszkasz w domu - jemu będzie lepiej na dworze z opcją bycia w domu. Pamiętaj, że kot zawsze chodzi swoimi drogami. Mój ma swój kartonik pod schodami, na zimę zawsze robię mu budkę wyłożoną styropianem, ciepłymi szmatkami, a gdy na dworze jest mróz - kicia sama decyduje, że chce zostać w domu. Nie wyobrażam sobie życia bez kota, ale na Twoim miejscu odłożyłabym decyzję o wzięciu kota w momencie, gdy w Waszym domu ma pojawić się dziecko. Może sie np. okazać, że maleństwo jest uczulone na sierść kota i wtedy sercu będzie żal, że zwierzątko trzeba gdzieś oddać. A kot mimo różnych opinii też przywiązuje się do ludzi. Gdy wyjechałam na rok do Anglii, moja kicia łaziła po pokoju i płakała, stał pod drzwiami, aż mama mu je otworzyła i spał w moim łóżku.
Pozdrawiam.
w przyszłosci napewno zajrzę. Dzięki
U... http://www.studentix.pl/ coś w rodzaju bazy danych studentów, można mieć tam swoje albumy ze zdjęciami, jest bardzo dużo grup dyskusyjnych na każdy temat, w tym bardzo fajna grupa dyskusyjna o kotach... Byłam ciekawa czy tam zawędrowałaś:)

A co to w ogóle jest? Tym samym udzielam odpowiedzi.
Kropusiu, czy masz może konto na Studentixie?

Chyba rudzielce tak mają, bo mój też rudy:)

Kocie ABC super napisane...

do góry