Widok

nnt. matura

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
może się orientujecie jak jest teraz oceniana nowa matura? bo zawsze wydawało mi się że wyniki słyszałąm w procentach, a jak sobie pooglądałam zasady rekrutacji to na dość dobre kierunki na dość dobrych uczelniach progi są w okolicach 130-150 punktów. i teraz nie wiem jak mają się te procenty do tych punktów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyniki podawane są w procentach... Przy rekrutacją wyniki są natomiast przeliczane na pkt (np: wynik matury, specjalne osiągnięcia - typu konkursy z przedmiotów lub osiagnięcia sportowe, a także egzamin rekrutacyjny na studia wyższe, do ktorego się przystąpiło).
Mąż & Żona od 25 grudnia 2008 r.

image
Aha, każda uczelnia wyższa sama określa próg pkt do danego przedmiotu zdawanego na maturze. Wiadomo, że większą ilość pkt będzie miała historia zdawana na poziomie rozszeżonym, niz na podstawowym :)

image
rozszrzonym** phii, jaki błąd :D

image
hmm to teraz rozumiem jeszcze mniej-przykladowo na ekonomie na ae w poznaniu byl prog 170pkt. i jesli prog mialby byc taki sam w tym roku to na ile procent trzbea zdac mature zeby sie dostac? ok 85%?

Odpowiem Ci na przykładzie:
Przykładowo aby się dostać na dany kierunek trzeba mieć 170 pkt, więc dana uczelnia ma narzuconą liczbę punktową, np

pdst. poziom matematyki zdanej na 100%, to przykładowo 7 pkt.
rozsz. poziom matematyki zdanej na 100% to te 7 pkt mnozone przez współczynnik, np. 1,75 = 12,25 pkt.

pózniej np, pdst poziom fizyki zdanej na 80%, to przykladowo 5 pkt.

język polski zdany na 90%, to 6 pkt mnożone przez 1,75 (zakładając że przedmiot był zdawany na poziomiw rozsz.) daje wynik 10,5

język obcy rozsz. 100%, czyli 7 pkt mnozone przez 1,75 + 12,25

matematyka 12,25 pkt
fizyka 5 pkt
j. polski 10,5 pkt
j. obcy 12,25 pkt

= 40 pkt.,

170 pkt. - 40 pkt. = 130 pkt, które tzreba zdobyć na egzaminie wtępnym na dany kierunek.

image
aha, moja koleżanka dostała się na ekonomie bez egzaminu, ale miała 100% ze wszystkich przedmiotów, wszystkie były na poziomie rozszerzonym. Także chyba wtedy uczelnie zwalniają z egzaminów wstępnych - przynajmniej uczelnia koleżanki :)

image
Nie kazda uczelnia ma egzaminy wstepne. a docelowo ma ich nie byc (lub na niektorych specjalistycznych, typu asp, awf). Matura stara lub pomostowa pisze egzaminy na pewno.

A w Poznaniu juz nie ma AE, tylko UE (od ponad roku ;))
Egzaminy wstępne nie sa przeprowadznane np na uczelniach prywatnych badź na niektórych kierunkach uczelni państwowych, ale tylko na niektórych :)

image
dziękuję bardzo za odpowiedź.
zakręcone to trochę... i cieszę się że mam już to za sobą!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie kolczyki???? (14 odpowiedzi)

Witam, Moja 1,5 roczna córka ma przekłute uszy ale niestety nie mogę jej dopasować kolczyków....

pomysł na biznes-może doradzicie:) (45 odpowiedzi)

Dziewczyny wyobraźcie sobie,że macie lokal ponad 100 metrowy za który nie płacicie czynszu i...

do góry