Widok

normy bHCG

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Cześć Dziewczyny. Z powodu opóźniającego się @ i pojawienia się ostatnio dość jednoznacznych objawów ciążowych, zrobiłam wczoraj po południu 2 różne testy płytkowe - oba pozytywne (słabe kreski, ale zawsze...). Dzisiaj rano test powtórzyłam (paskowy) i też wyszedł pozytywny (znowu słaba kreska, ale była). Rano pojechałam też do laboratorium zrobić test z krwi bHCG, wyniki będę miała ok. 16.00. Czy któraś z was mogłaby mnie "uświadomić" jak na ich podstawie stwierdzić czy jestem w ciąży czy nie? Podejrzewam, że większość z Was ma taką wiedzę, jak wstępnie zinterpretować wynik beta testu. Dodam, że minęło "zaledwie" 14 dni od momentu, kiedy nasz groszek się najprawdopodobniej począł :) Kilka dni temu, jeszcze zanim zrobiłam test, miałam przez kilka dni ból taki jak na @. Dzień przed spodziewaną @ ból zniknął. Od wczoraj boli mnie bardzo delikatnie, właściwie jest to taki przygłuszony, ćmiący ból, o którym pewnie bym nie wiedziała gdybym się na nim nie skupiała. Boję się, że okres jednak może przyjść i "wypłukać" naszego groszka...mimo pozytywnych testów...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na wyniku będzie napisane czy jesteś w ciąży i w którym tygodniu
jesli wynik znaczy liczba ( po prawej stronie tam gdzie masz normy ) w tescie bhcg bedzie niższa niz te normy to nie jestes w ciązy
Normy beta-HCG

tydzień ciąży mlU/ml
3-4 ----------- 9 - 130
4-5 ---------- 75 - 2600
5-6 --------- 850 - 20,800
6-7 ------- 4,000 - 100,200
7-12 ---- 11,500 - 289,000
12-16 ---- 18,300 - 137,000
16-29 ----- 1,400 - 53,000
29-41 ------- 940 - 60,000

sorki ze tak beż ładu i składu ale chciałam najprościej wytłumaczyc hihi
na becie nie zawsze jest napisane czy jest sie w ciaży czy ne, ja miałam sama norme tylko podana
Mała dygresja - koleżanka kiedyś robiła betę, bo brała hormony i lekarz kontrolował ich poziom. Jej mama odbierała wyniki i zobaczyła że jest 5 t.c. i już rozpuściła ploty że córka w ciąży. A tu lipa, bo kumpela się wtedy leczyła, a nie starała o dzidzię.
image
image
Haniu jeśli chodzi o normy to każde labolatorium może mieć troszkę inne. Na pewno przy odbiorze wyniku będą rowniez normy określający wiek ciąży.

Co do bólu w podbrzuszu to jest to normalne, i jeszcze przez dłuższy czas może Cię pobolewać gdyż zaczyna powiększac się macica.

Życzę spokojnych 9 miesięcy :)
normy z Invicty

3-4 tydzień 16-156 mIU/ml

4-5 tydzień 101-4870 mIU/ml

5-6 tydzień 1110-31500 mIU/ml

6-7 tydzień 2569-82300 mIU/ml

7-8 tydzień 23100-151000 mIU/ml

8-9 tydzień 27300-233000 mIU/ml

9-13 tydzień 20900-291000 mIU/ml

13-18 tydzień 6140-103000 mIU/ml

18-23 tydzień 4720-80100 mIU/ml

23-41 tydzień 2700-78100 mIU/ml
Dziewczyny, z całego serca dziękuję Wam za te słowa. Jesteście na prawdę kochane :) Miło pomyśleć, że ludzie potrafią się tak jednoczyć, podtrzymywać siebie na duchu i doradzać tak zupełnie bezinteresownie :0 @---/----
Normy będą podane przy wyniku. Skoro miałaś dwie kreski na testach "siusianych", to beta będzie tak ładna, że nie będziesz mieć wątpliwości.

Obawy... Mam złą wiadomość - będziesz umierać ze strachu o tę swoją małą cholerę nawet wtedy, gdy przejdzie ona/on na emeryturę. Juz taki Twój los ;) Martwienie się o wczesne poronienie to dopiero początek... Potem jest późne poronienie, przedwczesny poród, poród ogólnie... Jestem w 39 tygodniu i ciągle mam nowe tematy do "wymóżdżania" :D
Agatha tu sie z toba zgodze, byłam przeszczęśliwa kiedy dowiedziałam sie że jestem w ciąży, pózniej doszły obawy tak jak mówisz. Każda wizyta u ginekologa to radość i strach zarazem czy z kurczakiem wszystko oki. MUSIMY MYSLEĆ POZYTYWNIE :) I tego równiez zycze nowej mamie
ja robiłam w Gdyni w Spółdzielni Lekarskiej i tam podają, który to tydzień ciąży, myślałam, że wszędzie jest to podane,
Hania będzie dobrze ! zobaczysz :)
larisa ja też robiłam w spółdzielni i miałam tylko wynik bez podania który to tydzien :)
To podam Wam jeszcze normy HCG dla dni po owulce jeśli doszło do zapłodnienia :)

NORMY DLA PIERWSZYCH DNI PO OWULACJI (DPO-dni po owulacji)
Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml
10 DPO ---- 5 – 50
12 DPO ---- 10 – 100
14 DPO ---- 20 – 200
16 DPO ---- 40 – 400
18 DPO ---- 70 – 800
20 DPO ---- 140 – 1600
22 DPO ---- 180 – 3200
Ewwa, dzięki za te wyniki, myślę, że te będą mi najbardziej potrzebne...chyba, że poprzedni okres - styczniowy - był pomyłką, a groszek się dobrze zaczepił i nie dał się usunąć :)
skąd ja to znam ... ja też się martwiłam ... najpierw radość z wyniku bety, potem strach przed pierwszą wizytą, u lekarza wzruszenie, a potem znów strach, by znów się nie rozczarować, byle do 10 tygodnia, potem juz będzie gładko, minął 10 tydzień, no to byle do do połowy ciąży, w międzyczasie wyczekiwanie i odliczanie dni do kolejnej wizyty u lekarza, tam u niego radosć, że wszystko w porządku, chwilowa ulga a potem znów obawa, czy wszytsko ok, ale od połowy, jak już córcia kopała codziennie to uspokoiłam się, wiedziałam, że u niej wszystko w porządku, połówkowe wyszło super, badania zawsze w porządku ... na koniec znów niepokój, bo ułożenie pośladkowe, aniemia mnie dopadła itd ... ale teraz spokój, oczekiwanie, czyli cisza przed burzą :)
papilio1@op.pl
ha ha no to racja, ja na początku jak szłam po wynik to mówiłam jeszcze tylko 2h stresu i już spokój, potem pierwsze usg i prawie tańczyłam przed gabinetem ze strachu,
mój mąż mówi - dorka ty siwa będziesz leżała na porodówce jak będziesz się tak każdym badaniem denerwowała ;) a ja - no co ty, to tylko początki najgorsze, potem to już się przyzwyczaje I DUPA BLADA, potem kolejne usg i taki sam stres, a ja jestem nerwicowa i dodatkowo panicznie boję się lekarzy i wszystkich badań... ale mimo wszystko jest to jeden z najpiękniejszych okresów w moim życiu, czuję się wyjątkowo a radość z noszenia dzidziucha jest przeogromna :):):)
Oj dziewczyny, wydaje mi się że macie zupełną rację! Ja teraz też odliczałam minuty do wyniku testów, później badania krwi a teraz do wyników i wiem już, że na tym się moje odliczanie nie zakończy! :)
spokojnie Hania ... emocje są ogromne, to wiadomo, ale nie stresuj się na zapas :) 3 testy ci wyszły pozytywne, więc spodziewać możemy się TYLKO pozytywnego wyniku bety :)

a co potem, to będizesz się stresowała juz na bieżąco :) nie na zapas, hihi
papilio1@op.pl
Dziewczyny! Właśnie odebrałam wyniki! 71,6!!! Na wyniku są podane normy i wg nich jestem dokładnie na początku 4 tygodnia. Co się zupełnie zgadza, bo dokładnie, co do dnia, nasze maleństwo poczęło się 2 tygodnie temu:) Jejku, oby teraz wszystko szło dobrze!!! Za 4-5 dni mam przyjść znowu na badanie bety itd, żeby mieć pewność, że maluszek się rozwija. Zaraz lecę po kwas foliowy do apteki :)
jeszcze raz gratulacje- super wieści:)))))))
TOKIO przepraszam, ze sie wtryniam tutaj ale szukalam cos dla kumpeli i trafilam na Twoja wypowiedz- pamietaj ze Wrzesniowe czekaja na info jak mloda sie juz pojawi na swiecie;))

trzymaj sie dzielnie!
heloł, tripgigl, dam znać na pewno, jak już znajdę siłę i czas by zasiąść do kompa :)
papilio1@op.pl
A to normy w Wejherowskim szpitalu.

3-4 tydz. ciąży 9-130
4-5 tydz. ciąży 75-2600
5-6 tydz. ciąży 850-20800
6-7 tydz. ciąży 4000-100200
7-12 tydz. ciąży 11500-289000
12-16 tydz. ciąży 18300-137000
16-29 tydz. ciąży 1400-53000
29-41 tydz. ciąży 940-60000
image

image
gratuluję! pamietam to uczucie (bo to było tak niedawno) jak się odbiera wyniki :))))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

do góry