Widok

nowe drogi

Gmina Przodkowo otrzyma aż 3 mln zł dotacji, a gm. Żukowo - 750 tys. zł. (Express Kaszubski). Zastanawiam się dlaczego tak mała gmina Przodkowo potrafiła wywalczyć 4 razy więcej pieniędzy niż Żukowo?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przodków to gmina wiejska, Żukowo miejsko-wiejska. Na rozwój terenów wiejskich są większe pieniądze zazwyczaj przy dobrze napisanym wniosku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Droga Pani Olu. Tak właśnie jest, że gminy wiejskie otrzymują większe wsparcie dlatego takie miejscowości jak Sierakowice, Somonino, Przodkowo, Stężyca... Nie mają w planach nawet by stać się miastami. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w takim razie coraz większy sens ma usamodzielnienie się Banina. Żukowo nie pomaga a wręcz hamuje rozwój naszej wsi. Drogi to jeden z przykładów. Niech mi ktoś powie co zrobiła gmina gdy urząd Marszałkowski podejmował decyzję w sprawie komunikacji : spora część pociągów.ie zatrzymuje się w Pępowie, Rębiechowie i Gdańsku Rębiechowie?
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0
Banino w latach 1934-1954 posiadało prawa gminy. Może jakieś referendum na temat powrotu do odebranych naszej wsi praw? W końcu jest nas kilka tysi.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
A powiedzcie ile km drogi mozna zrobic za 3 mln, oczywiscie z cala infrastruktura?

Ze 3km pewnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli np. cała księżycowa i pół pszennej.
Za 750 tys. to można zbudować kilka zatok autobusowych i miejsc parkingowych.

Nie ma sensu. Usamodzielnienie Banina oznacza, że trzeba WSZYSTKIE stanowiska urzędnicze zduplikować. Żukowo ma takich działów 20, zakładając nawet, że zatrudnisz po 1 osobie w każdym dziale (a to jest awykonalne, chociażby w spółce komunalnej...), to masz jakieś ~1,5 miliona złotych na samych urzędników (a radni, budynek, materiały eksploatacyjne, sprzęt?), przy budżecie 5-8 milionów rocznie*. Czyli urząd przejadłby faktycznie dobrze z 40-50% pewnie ostatecznie, bo większość działów potrzebuje więcej niż jedną osobę. Potem dochodzi budżet na szkołę, autobusy, mopsy (państwo daje tylko część) i zaraz zostanie nam marne 1-2 miliony. Będziemy budować po 0,5-1km dróg rocznie, bo inne rzeczy przejedzą budżet.

* założyłem, że średnio każdy z nas samorządowi daje ok. 2000zł rocznie z podatków, przy założeniu, że jest ok. 5000 mieszkańców i 3000 z nich płaci podatki (bo reszta to dzieci). Założyłem też, że te 2000-3000 ludzi które nie jest zameldowanych, płaci podatek w miejscu zameldowania a nie zamieszkania, bo Polacy to niedoinformowany naród.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

projekt na księżycową był zrobiony. ALe 2,5 mln to było ponad możliwości gminy wg Żurawicza. i kasa na projekt wywalona w błoto.
Teraz pewnie już nieaktualny i robić trzeba by od nowa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

racja..dlatego trzeba wybrać burmistrza ktory dbalby o nasze interesy..nie tylko o skrzeszewo
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Założyłeś, że mieszkańców w Baninie jest ok. 5000. Banino gmina w tamtym czasie liczyła łącznie 7 wsi. Policz teraz wszystkie wpływy i zobaczymy co wyjdzie.

Ale wtedy bedzie trzeba dbac o inne miejscowosci a nie tylko o Banino.

Jak był Burmistrz z Banina to pieprzyli, że Wszystko w Baninie jest robione,jak był z Źukowa to gadali,że w Źukowie jest robione, jak jest ze Skrxeszewa to, że w Skrxeszewie... Jakieś wniosek? Nigdy nie będzie dobrze, bo ludziom odbija. Gdańsk powstawał ponad 1000 lat...Chcecie zrobić z Banina miasto w rok!!!?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

To włącz se milionerów.

Pani Olu ,może założymy swój baninski fundusz drogowy .Po100 zł. co m-c od rodziny ,ci którzy potrzebuja tych dróg najbardziej .Za jakiś czas nazbierałoby się trochę .Potrzeba tylko kogoś kto by ogarnoł to..Od tego gdybania drobne z kieszeni uciekają.,żukowo tonie w kwiatach, a my wciąż w błocie.,pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rany! Przypomina mi się obrazek sprzed lat. Baba kościelna chodzi co miesiąc i zbiera na budowę kościoła (oczywiście tam gdzie wówczas mieszkałam). No nie wiem czy to dobry pomysł. Ale coś trzeba zrobić. Bravo Ty!

Tak było gdy mieszkałam w Rumi

można wpłacać na konto ;) jest XXI wiek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rumii
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Banino

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

do góry