Widok
Czytałam ulotki wyborcze. Wnioski, które nasunęły się:
p. Winogrodzki- brak konkretów, jakieś tam baju, baju;
p. Nawrocki- przemawia do mnie planowanie utwardzania dróg, oświetlenie dróg, to akurat jest duży problem w Bojanie.
Byłam na spotkaniu wiejskim, wójt kładł nacisk na wykończenie dróg i oświetlenie.
Wygląda to spójnie.
Rozumiem, że mamy dwóch kandydatów w o. 15?
p. Winogrodzki- brak konkretów, jakieś tam baju, baju;
p. Nawrocki- przemawia do mnie planowanie utwardzania dróg, oświetlenie dróg, to akurat jest duży problem w Bojanie.
Byłam na spotkaniu wiejskim, wójt kładł nacisk na wykończenie dróg i oświetlenie.
Wygląda to spójnie.
Rozumiem, że mamy dwóch kandydatów w o. 15?
Nie zgadzam się z p. opinią. Czytałam też ulotkę p. Winogrodzkiego, tam również są konkrety dotyczące np. planów związanych z drogami , oświetleniem ulic, itp, podobnie jak podaje p. Nawrocki. Każdy o tym wie, że drogi i oświetlenie to duży problem. Więc każdy kto startuje w wyborach o tym mówi... W ulotce P. Winogrodzkiego jest dużo więcej co go wyróżnia z pośród kandydatów i przemawia na jego korzyść,. Będę glosowała na p. Winogrodzkiego, a nie na p. Nawrockiego. Innych też zachęcam do oddania głosu na p. Winogrodzkiego w o. 15.
Pani abcde chyba nie wie i nie myśli o tym, że każdy może stać się w każdej chwili niepełnosprawnym i nieporadnym i Ona sama również (choroba, wypadek), no i co pozostanie jej wtedy z jej poglądów - eutanazja. Dlatego popieram p. Winogrodzkiego, który ma dużo kompetencji, doświadczenia i wiedzy. Na pewno oddam głos ma p. Winogrodzkiego
Do Pani ABCDE
Pani wola na kogo będzie głosować. Pani naprawdę nie czytała ulotki p. Winogrodzkiego. Tam nie ma rzucania hasłami. tam są konkrety. Jeżeli Pani twierdzi, że: modernizacja dróg osiedlowych, wykonanie oświetleń ulicznych, rozbudowa sieci kanalizacyjnej, zakończenie budowy boiska sportowego itp. to rzucanie hasłami ! To p. Nawrocki również w swojej ulotce rzuca takim samymi hasłami i nie ma konkretów. Skoro Pani jest osobą niepełnosprawną, to dlaczego Pani nie lubi innych osób niepełnosprawnych. Rzeczą oczywistą, że każdy chce poruszać się po dobrych drogach i osoby niepełnosprawne i sprawne. O czym Pani mówi. Każdy kto czyta wie że Pani ma już swojego kandydata i będzie na niego głosować. Niech pani ciągle nie agituje. bo można pomyśleć, że ma Pani takie zadanie i taka jest Pani rola. Niech Pani nie opowiada kłamstw.
Pani wola na kogo będzie głosować. Pani naprawdę nie czytała ulotki p. Winogrodzkiego. Tam nie ma rzucania hasłami. tam są konkrety. Jeżeli Pani twierdzi, że: modernizacja dróg osiedlowych, wykonanie oświetleń ulicznych, rozbudowa sieci kanalizacyjnej, zakończenie budowy boiska sportowego itp. to rzucanie hasłami ! To p. Nawrocki również w swojej ulotce rzuca takim samymi hasłami i nie ma konkretów. Skoro Pani jest osobą niepełnosprawną, to dlaczego Pani nie lubi innych osób niepełnosprawnych. Rzeczą oczywistą, że każdy chce poruszać się po dobrych drogach i osoby niepełnosprawne i sprawne. O czym Pani mówi. Każdy kto czyta wie że Pani ma już swojego kandydata i będzie na niego głosować. Niech pani ciągle nie agituje. bo można pomyśleć, że ma Pani takie zadanie i taka jest Pani rola. Niech Pani nie opowiada kłamstw.
To , że nie startuje startuje z listy pana Kalkowskiego nie znaczy , że gdy zostanie radnym to nie będzie współpracować z tym co rządzi dla dobra Bojana .
Nie ma rozróżnienia czy jest się po tej czy po drugiej stronie jeżeli chodzi o wspólne dobro którym jest rozwój Bojana .
Wiem , że pan Winogrodzki potrafi współpracować i zawsze dąży do porozumienia i zgody .
Nie ma rozróżnienia czy jest się po tej czy po drugiej stronie jeżeli chodzi o wspólne dobro którym jest rozwój Bojana .
Wiem , że pan Winogrodzki potrafi współpracować i zawsze dąży do porozumienia i zgody .
Niestety, nie można tak powiedzieć o tych z którymi razem staruje. Dlaczego, nie zrobić tak jak wójt powiedział? Popierajcie mnie to głosujcie na mnie i mojego kandydata do rady gminy, jak nie popieracie mojego kandydata to nie popieracie mnie. Na przykładzie Gdyni doskonale widać ile udało się osiągnąć samorządności p. Szczurka, bez większości w radzie nie da się przeprowadzić tylu reform i inwestycji.
nie rozśmieszaj mnie z tym Szczurkiem. Gość doprowadził finanse Gdyni do ruiny.
- dług Gdyni to 526 mln PLN na koniec 2013r (budżet Gdyni to coś koło 1,2 mld , więc prawie 50% rocznego dochodu to zadłużenie)
- wszystkie medialne rzeczy typu heinekeny, cudowiani, air show, sylwestry w Gdyni itp są z kredytu
- tylko od 2010 r. Szczurek zadłużył Gdynie na ponad 200 mln.
- co roku deficyt budżetu
- 100mln PLN do zwrotu za lotnisko, myślę ze podatnicy poniosą koszty czyli podniesie podatki
Jeśli mielibyśmy mieć takiego Szefa u nas w Gminie, to nie dziękuje. Jako mieszkaniec Bojana, nie życzę sobie abyś wspominał o dorównywaniu tak niegospodarnej osobie.
Kolejna sprawa, Wójt jest od wykonywania uchwał radnych, a nie na odwrót. Chyba to logiczne, żeby w każdej gminie była opozycja, nie ważne której opcji politycznej. Ważne, żeby radni zajęli się rzeczami , które pomogą zwykłemu "Kowalskiemu" a nie kolegom z układu.
W żadnym postulacie , czy to grupy Kalkowskiego czy tej drugiej grupie, nie znalazłem nic o obniżce podatków, o wprowadzeniu zakazu uchwalania budżetu z deficytem, nic o promowaniu małych i średnich firm.
Każdy pisze o drogach o oświetleniu. Wszystko ok, ale budować z głową. Mowa tu o niezaciąganiu kredytów na 15-20 lat. Skoro nie ma pieniędzy, to zmniejszyć liczbę urzędników. Po co 2 zarządców hali w Bojanie i Szemudzie, wystarczy jeden. Po co tyle ludzi w pokojach UG? Czemu muszę dzwonić do Gminy i podawać stan licznika wody, chce to robić przez internet. Dużo jest tego typu rzeczy, które można by poprawić i zmienić. Czemu gmina organizuje festyny i inne tego typu zabawy z podatków? Socjalizm trzeba zakończyć. Chesz się bawić, baw się za swoje.
- dług Gdyni to 526 mln PLN na koniec 2013r (budżet Gdyni to coś koło 1,2 mld , więc prawie 50% rocznego dochodu to zadłużenie)
- wszystkie medialne rzeczy typu heinekeny, cudowiani, air show, sylwestry w Gdyni itp są z kredytu
- tylko od 2010 r. Szczurek zadłużył Gdynie na ponad 200 mln.
- co roku deficyt budżetu
- 100mln PLN do zwrotu za lotnisko, myślę ze podatnicy poniosą koszty czyli podniesie podatki
Jeśli mielibyśmy mieć takiego Szefa u nas w Gminie, to nie dziękuje. Jako mieszkaniec Bojana, nie życzę sobie abyś wspominał o dorównywaniu tak niegospodarnej osobie.
Kolejna sprawa, Wójt jest od wykonywania uchwał radnych, a nie na odwrót. Chyba to logiczne, żeby w każdej gminie była opozycja, nie ważne której opcji politycznej. Ważne, żeby radni zajęli się rzeczami , które pomogą zwykłemu "Kowalskiemu" a nie kolegom z układu.
W żadnym postulacie , czy to grupy Kalkowskiego czy tej drugiej grupie, nie znalazłem nic o obniżce podatków, o wprowadzeniu zakazu uchwalania budżetu z deficytem, nic o promowaniu małych i średnich firm.
Każdy pisze o drogach o oświetleniu. Wszystko ok, ale budować z głową. Mowa tu o niezaciąganiu kredytów na 15-20 lat. Skoro nie ma pieniędzy, to zmniejszyć liczbę urzędników. Po co 2 zarządców hali w Bojanie i Szemudzie, wystarczy jeden. Po co tyle ludzi w pokojach UG? Czemu muszę dzwonić do Gminy i podawać stan licznika wody, chce to robić przez internet. Dużo jest tego typu rzeczy, które można by poprawić i zmienić. Czemu gmina organizuje festyny i inne tego typu zabawy z podatków? Socjalizm trzeba zakończyć. Chesz się bawić, baw się za swoje.
Co do Szczurka szczerze popieram, całe rzycie mieszkałem w Gdyni, zero wsparcia z miasta w sprawie kanalizacji, dróg lokalnych. Zadłuża miasto na potęgę. Rozwija tylko śródmieście, centrum, ale zapomniał o rozwoju dzielnic, efekt marketingowy ma znakomity, ale chyba nie jest w stanie zajmować się już tym co jest ludziom potrzebne na co dzień. Lotnisko, air red bull show, sylwester to są potężne koszty dla miasta. JA NIE CHCĘ TAKIEGO RZĄDZENIA W BOJANIE. MY POTRZEBUJEMY DRÓG, OŚWIETLENIA, BEZPECZEŃSTWA I SPŁATY ZADŁUŻENIA POPRZEDNIEGO WÓJTA. Jak Kalkowski przejmował stanowisko dług był 20 mln, on doprowadził do największych inwestycji w Bojanie od 20 lat w ciągu roku, a pomimo to zadłużenie zmniejszył do 18 mln. Na wątku MK nie chciałem zachwalać wójta bo był to wątek założony przez MK, ale ten wątek jak rozumiem jest bardziej ogólny więc poprę otwarcie obecnych radnych i wójta, nie dlatego, że uważam ich za bezbłędnych ale alternatywa jest wręcz groźna.
Ja chciałbym zwrócić uwagę, że takie rozdanie gdzie wójt jest z naszych okolic i tutaj ma głównie swoich wyborców i ma swój komitet w radzie daje właśnie nam z Bojana szansę rozwoju, gdzie wójt ma inwestować jak nie tam gdzie tych wyborców może zdobyć najwięcej, czyli u nas w Bojanie. Efekty takiego podejścia widać już teraz. Podchodząc pragmatycznie najlepiej by było jakbyśmy wybrali Kalkowskiego i jego komitet. Jeżeli wybierzemy trzech radnych i każdy z innej parafii to nawet między sobą się nie dogadają (nie wiem czy z Panią Kordylewską można się porozumieć nie realizując jej wizji), a co dopiero przepchnąć projekty dla Bojana przez radę. Jeżeli jeszcze będzie tam wójt np. z Szemudu (co próbuje nam wcisnąć kandydatka Kordylewska) to wrócimy do czasów poprzedniego wójta, który zadłużył gminę na 20mln, a w Bojanie infrastruktura nie drgnęła. Obecny wójt oddłużył gminę o 1.5 mln a inwestycje w Bojanie każdy widzi. Zdaje się, że nie zatwierdzenie budżetu to wynik właśnie frustracji radnych przeciwników wójta których na chwilę obecną jest w radzie większość. Pewnie zaraz zostanę wyzwany od pupilków wójta, ale do tej pory nie uczestniczyłem w życiu Bojana, przeprowadziłem się z sąsiedniej wsi w zeszłym roku i tak obserwuje z boku i słucham jak to wszystko w Bojanie wygląda i taki jest mój pogląd. Na forum MK dyskutuję z kandydatką na radną, ale obóz który ona reprezentuje jest zgubny dla Bojana. Ludzie którzy tam są przez lata blokowali inwestycje dla Bojano. Ludzie pomyślcie pragmatycznie, po prostu co się nam opłaca bardziej !!!