Widok

pakiet medyczny Saltus

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie odnośnie badań laboratoryjnych robionych na kartę Saltus Zdrowie? Czy trzeba mieć jakieś specjalne skierowanie od lekarza, na jakimś specjalnym druku? Czy można poprostu isc do laboratorium i okazać kartę i podać jakie chce sie badania zrobic? czy jak to dziala? Byłam u lekarza który nie przyjmuje na kartę Saltus i kazał mi zrobić kilka badań z krwi i nie wiem czy mogę je zrobić w ramach pakietu czy muszę za nie zapłacić w Synervo? Proszę o wytłumaczenie jak to dziala :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawdź https://kancelaria-domena.pl/co-oferuja-pakiety-ubezpieczen-lekarskich-oc/ świetna oferta.
Byle nie zbankrutowali do końca roku ;)
x2 czyli 194 zł

BTW: Na Forum sobie nie "panujemy". Sa∂yl jestem ;)
a jakby to było u Pana w wersji "matka plus dziecko"?
OK, dziekuje za info.
Roznica w cenie w porównaniu z Saltusem nie jest znacząca.
Jest, dla "średniego" i "wysokiego" pakietu.
W wersji mini (1+1) za 127 zł (średni) / 200 zł (wysoki).
W wersji "full" (2+N) za 170/265 zł.

W najniższym pakiecie nie ma pediatry, zatem wersja rodzinna byłaby nieco bez sensu ;)
a rodzinny pakiet w tym nowym alternatywnym towarzystwie jest?
Adres mojej strony podałem powyżej, jak również informację, że alternatywnych do Saltusa pakietów medycznych nie miałem czasu na niej umieścić :D
Zrobię to może w najbliższą niedzielę. Przy okazji wywalę S1 i S2 ze strony czyli żółty i zielony Saltus. Klienci, którzy mieli żółty i tak po kilku miesiącach się przeflancowali na niebieski (S3) a na zielony było tak mało chętnych, że nawet nie został uruchomiony. Czerwonego (S4) na stronę nie wrzucałem, bo nie byłoby widać różnić w stosunku do niebieskiego w tak skróconym i lakonicznym katalogu świadczeń. Ale działa i nawet sam do końca czerwca z niego korzystałem. Teraz zszedłem na niebieski.

Alternatywa to trzy pakiety. Najtańszy, za 43 zł to naprawdę podstawowa opieka zdrowotna (ortopeda, ginekolog, urolog, kardiolog, okulista, laryngolog) + podstawowe badania. Najdroższy, za 106 zł, porównywalny jest z czerwonym Saltusem. W cenie ma np. angiografię, chociaż nie ma refundacji kontrastu w żadnym z badań obrazowych. Rehabilitacja też jest dosyć uboga (max 10 dni - w czerwonym Saltusie miałem 50 zabiegów i wszystkie wykorzystałem :D). Za to ma wizyty domowe.
Sieć placówek jest niestety uboższa, ale te, z których najwięcej Klientów korzysta, są.

Nazwy produktu i Towarzystwa nie podam, bo nikt mi za reklamę nie płaci ;)
A jaka to alternatywa ? Podasz więcej info ? Adres Twojej strony ?
> Jeśli są jakieś problemy w Placówce to idę do innej i zgłaszam do Ubezpieczyciela.

No i?
Akurat EnelMed jest placówką z którą mało TU współpracuje.
Paru moich Klientów wzięło Saltusa właśnie przez wzgląd na EnelMed.
Zupełnie mi nie zależy, żeby SKOK się pożarł z EnelMedem i w efekcie: aby ta placówka wyleciała z listy placówek współpracujących z Saltusem.
Nie ma się czemu dziwić.
Placówki niechętnie "dokładają do interesu".
Część moich Klientów, którzy przed Saltusem mieli inne ubezpieczenie (w firmie na "A") wie, o czym mówię.
Tamto ubezpieczenie też było skalkulowane za tanio. Kiedy Towarzystwo zdało sobie z tego sprawę, zaczęło wynajdywać milion kruczków, żeby nie zapłacić placówce albo choćby odwlec płatność ile się da. W efekcie, w schyłkowym etapie tego ubezpieczenia, placówki broniły się przed Klientami jak mogły, choćby wyznaczając kosmiczne terminy wizyt lekarskich, porównywalne z NFZ-em.

SKOK Ubezpieczenia jest młodym Towarzystwem i widać, że nie do końca "ogarniają" tematykę.
Widać to choćby po OWU: zasadnicza jego część to 3 strony (dla porównania: "bazowa" część OWU Allianz OZ liczy 8 stron).
Nie ma w nich np. zapisu o konieczności przestawienia skierowania przed badaniem, który w OWU innych TU jest standardem.

Jak pisałem powyżej: obawiam się, że SKOK obudzi się za kilka miesięcy "z ręką w nocniku" i "dokręci śrubę".

Ale póki działa.. trza korzystać.
A jakby co, mam już fajną alternatywę. Tylko nie mam kiedy wrzucić tego na swoje www ;)
Pani w rejestracji to sobie może straszyć :P

Jeśli są jakieś problemy w Placówce to idę do innej i zgłaszam do Ubezpieczyciela.
W Synevo bez kłopotu robiłam badania, tylko z dowodem osobistym.
dzięki za zagorzałą dyskusję ale widać, że co placówka to zasady :)
@Ann:

A ja się powtórzę: zależy od placówki.
W Invikcie nawet na morfologię krwi trza mieć skierowanie.
I zanim Ci zrobią, Pani z rejestracji dzwoni do Saltusa, dyktuje po kolei każde badanie i zapisuje nazwisko osoby z Saltusa po drugiej stronie słuchawki, która autoryzuje te badania.
Bez skierowania zrobili mi kiedyś USG w EnelMedzie. Zapomniałem je wziąć ze sobą. Ale musiałem dowieźć tego samego dnia, bo Pani w rejestracji straszyła, że jeśli nie dowiozę, to mi rachunek wystawią :D
Na badania laboratoryjne nie trzeba skierownia.
Dzwonisz mówisz co ma być i tyle. Lekarz może Ci zapisac kartkę abyś nie zapomniala jakie masz zrobić, ale nie jest to skierowaniem.

Odnośnie innych badań typu TK, rezonans wiadomo,że musi być skierowanie, bo robi sie je w uzasadnionych przypadkach.
Aa... jeszcze jedno...

Żadna, szanująca się placówka, nie zrobi "na życzenie" badań choć odrobinę inwazyjnych. Czyli o RTG i TK nie ma mowy.

RMI "na życzenie" zrobią, ale trza podpisać milion deklaracji + mieć aktualną kreatyninę.

Z USG czy laboratorium (krew/mocz/kał) żadna placówka problemów nie robi.
@samotna matka:

Jak widzisz, my też mamy mętlik D:
Od Carocy skierowań nie chcą. Ode mnie chcą. Czyli... zależy od placówki.
Jak raz im Saltus nie zapłaci za badanie, to potem będą chcieli skierowanie na wszystko :D
Tak mam w Invikcie :D
@Caroca:

To masz farta.
Popatrzcie na to od strony Ubezpieczyciela.
Mamy hipochondryka, który idzie sobie do placówki medycznej i robi milion badań na WŁASNE życzenie, bez wskazań lekarskich. Kosztami tych badań obciąża Ubezpieczyciela (czyli w przypadku Saltusa: SKOK Ubezpieczenia).

To jest nieco chore. Generacja kosztów w zasadzie bez potrzeby.
Saltus jest młodym produktem i całkowicie prywatnie uważam, że aktuariat w SKOK-u sporo szwankuje. Pakiety są ZA TANIE w stosunku do zakresu świadczeń.

Jeśli w dodatku Saltus akceptuje "badanie na życzenie".. to szybko popłynie finansowo.. i naprawdę fajne ubezpieczenie się skończy :/

@:-~:

U mnie.
97 zł/m-c
http://dobra-polisa.eu/kalkulacja-zdrowotne
pakiet S3
Badania obrazowe łącznie z TK i MRi (i kontrastem do nich).
to jakas fantastyczna sprawa, ile takie ubezp. kosztuje i gdzie można je nabyc? jakis link do konkretów? chociaz troche wierzyc mi sie nie chce, ze skierowania nie trzeba, bo wtedy kazdy robilby wszystko z pakietu? obrazowe tez w to wchodza? tk? mri?usg?
ja zawsze robie badania w Brusie na Kartuskiej, nigdy nie żądali ode mnie skierowania. żeby umowic się na badania zgłaszam taka otrzebe przez strone saltusa i po ich potwierdzeniu już nic więcej nie potrzeba.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry