Widok
parafia DOBREGO PASTERZA - Gdynia Cisowa
wiem, ze na temat naszego proboszcza kraza juz legendy o jego dobrych i zlych dniach:)
czy ktos z was rowniez bierze slub w tym kosciele?
jak wyglada sprawa z ksiedzem proboszczem i wymaganiami co do papierow etc.
jedyne co na razie zalatwilam to termin ale bylam w pazdzierniku i fartem trafilam na ten 'dobry' dzien :)
pozdrawiam,
Agniecha
czy ktos z was rowniez bierze slub w tym kosciele?
jak wyglada sprawa z ksiedzem proboszczem i wymaganiami co do papierow etc.
jedyne co na razie zalatwilam to termin ale bylam w pazdzierniku i fartem trafilam na ten 'dobry' dzien :)
pozdrawiam,
Agniecha
a ja dotychczas mialam bardzo dobre zdanie o Proboszczu z Dobrego Pasterza. Wrecz byl moim ulubiencem. Slub byl uzgodniony z rocznym wyprzedzeniem, wszystko mialo byc OK, w lutym poszlam dogadac szczegoly i mimo ze rozmowa byla mila to Ksiadz dal mi wyraznie do zrozumienia ze moj slub przestal byc mu na reke, a wrecz przeszkadza i mam koniecznie zmienic termin. Na pol roku przed slubem takie teksty mi strzelal! Wyszlam z placzem, parafie zmienilam, wiecej do Dobrego Pasterza nie pojde.
mi proboszcz nie chciał udzielić ślubu, bo mąż miał tylko, chrzest. Proboszcz chciał zmusić mojego męża by miał komunię i bierzmowanie. Kiedy mój mąż nie wyraził zgody, proboszcz nie chciał dalej bawić się wpisanie pisma do biskupa o udzielenie specjalnego ślubu. Ogólnie jestem w tej parafii 7 lat, ale niestety nie mogę się do nich przekonać
co to znaczy nie mieli kościelnego? Kościelny to co jakiś pomocnik, dzwonnik, organista nie to sakrament i to jeden z najważniejszych, a wy podchodzicie do tego jak do gumy do żucia. Gdzie jest wasza miłość szacunek dla partnera Kościół katolicki nie popiera związków nie formalnych gdyż to rodzina jest wartością, a nie życie na kocią łapę. Taki związek nie rokuje żadnej przyszłości. Podchodzicie do ślubów jak do smarkania, a to jest coś naprawdę ważnego i jeśli partnerzy mają świadomość tego sakramentu to cementuje ich związek. Proszę nie dziwcie się kapłanowi że nie robi tego co chcecie on nie jest od spełniania waszych zachcianek.
Właśnie się tu przeprowadziliśmy ze świeżo poślubionym mężem. Byliśmy pierwszy raz na mszy w niedzielę - podobało nam się :) Tylko kiepsko, że nie mają strony internetowej, chcemy iść na drogę krzyżową w piątek i nie wiemy na którą i czy jest... A tak właściwie to nawet nie jesteśmy pewni czy to nasza nowa parafia. Mieszkamy na Zbożowej, wie ktoś?
Wg mojej wiedzy Zbożowa należy do Przemienienia Pańskiego.
http://www.przemienienie.pl
http://www.przemienienie.pl
Nasza parafia to jedno wielkie apośmiewisko... Inni jakoś żyją normalnie, chętnie chodzą do kościoła, msze święte dla dzieci są dla dzieci...a u nas? Oomimo, że tłumacze czteroletniemu dziecku, że zabieram ją na Mszę to dziecko nie ma ochoty chodzić do kościoła... Wszystko jest mało zorganizowane, jest dziwna atmosfera imto nie tylko między proboszczem a parafianami, ale również pomiędzy księżmi. Przykro, że każdy ksiądz który się wykazuje, angażuje, dogaduje się z wiernymi zostaje oddelegowany za sprawą proboszcza który czuje się zagrożony, bo ktoś dokonał więcej niż on...
Dlaczego tak trudno dodzwonić się do parafii?? Jestem spoza Trójmiasta, mam ważna sprawę i nie dość, że trudno było znaleźć w internecie nr tel, to jedyny jaki znalazłam stale jest niedostępny. Nie chcę przejeżdżać taki kawał drogi w ciemno, czasem są sytuacje, ze trzeba zadzwonić, uzgodnić coś, umówić się. Poza tym... tylko jeden nr tel na tak dużą parafię? U nas jest ogólnodostępny nr tel do każdego z księży.... . Dziwne to jakieś... .
Chyba właśnie jeszcze stare i nie odnowione ;) . Poprzednio było brak komunikacji, kontaktu i stronniczość. Teraz liczymy na inne postępowanie. Może z duchem czasu zostanie utworzona strona internetowa ;) ? Jakiś dodatkowy telefon, e-mail, biuro parafialne z obsługą czy coś w tym stylu ;) ? Żeby był kontakt jak należy, dla każdego sprawiedliwie :) .
Dlaczego nowy ksiądz proboszcz nie potrafi zmienić zwyczajów i m.in.zatrudnić sprzątaczkę do sprzatania kościoła,a prosi parafian do tego,wstyd? W dzien pogrzebu ks.Jana, po, widziałam kobiety z mopami, szmatami, miotlami sprzątające w kosciele,tak wytresowane. To był szok. Wstyd!!! I wciąż jeszcze zrzuty na ogrzewanie...I Komunia św. będzie w tym roku znowu w sobotę, jak za ks.Jana! Gdzie ta strona internetowa parafii co ponoć powstaje? Nie wystarczy być sympatycznym księdzem, ale trzeba działać, wprowadzać zmiany na lepsze. Miałam nadzieję na zmiany. Mogłyby np. się pojawić balaski jak w sąsiedniej parafii i modlitwa do św.Michała Archanioła na koniec Mszy św.. Nie lubię tej parafii. Od dawna chodzę już do parafii Przemienienia Pańskiego i chyba się to nie zmieni. Tam mnie ciągnie, tam jest lepiej. Powyższe nie podoba mi się. Czy ks. proboszcza naprawdę nie stać na sprzątaczkę (kiedyś była), żeby wysługiwać się parafianami do sprzątania kościoła? To chyba się nazywa sknerostwo. Na pomnik dla ks. Jana też wciąż nie ma?...
Nie podoba Ci się, chodzisz do sąsiedniej parafii to po co komentujesz??!! Sprzatasz ten Kościół? Nie? To się nie wypowiadaj! Są Panie które robią to z chęcią i przyjemnością!!! Pomnik dla Księdza Jana jest i jest piękny, nowy Ks. Proboszcz nie tylko jest sympatyczny ale też godnie zastępuje naszego Ks. Jana! Wolalabys gwiazdora jezdzacego super fura, prowadzącego stronę internetową i wynajmującego firmę sprzątające? To jest Kościół a nie Firma!!!!!
Komentuję, bo parafia Dobrego Pasterza jest faktycznie moją parafią i mam do niej blisko. Ale wciaz nic sie tam nie zmienilo. Ta, sprzątają z chęcią i przyjemnością...Księża co tydzień 'proszą' do sprzątania, szukają frajerki do sprzątania i śmieją się po cichu, że takie znalazły. A sami co robią. Ksiądz powinien zatrudnić sprzątaczkę i jakieś pieniądze jej za to płacić, nawet jeśli niewielkie a nie bezczelnie wykorzystywać parafian. Oni mają swoją pracę zawodową, mają jeszcze przychodzić sprzątać, za darmo?!!! W sąsiedniej parafii jest opłacana sprzątaczka i tam jest nawet kilku kościelnych. Wiem, że jest pomnik (pieniądze na to z tacy i od rodziny). Z tego co wiem ks.Proboszcz nic nie zmienia, jest wszystko po staremu, jak za ks. Jana. Nie ma wynajmować firmy ale zatrudnić sprzątaczkę!!!!! Ja napewno nie poszłabym sprzątać, chyba że mi zapłaci. Pytałam się ks. Proboszcza dawno temu o stronę internetową, powiedział, że powstaje, powiedziałam to super, a jej wciąż nie ma! A sąsiedniej parafii jest i często wchodzę aby sprawdzać różne informacje a tu wciąż nie ma!!!! A też wchodziłabym. A wszystko to dzięki ks. Janowi, on to wszystko wymyślił a obecni księża podtrzymują to bo przecież tak jest wygodnie. Wstydu nie mają.
W zeszłe święta Bożego Narodzenia, ks Jarek poprosił młodzież o strojenie choinek i sprzątanie na pasterke. Sam przyszedl, pomógł nam, ks Mateusz tez. Wiec nie mow ze nic nie robia i sie smieja. Bylo nas duzo, szybko sie z tym uporalismy. Kazdy przyszedl z własnej woli. Nikogo nie zmuszali. Po tym wszystkim ks Jarek poczęstował nas cukierkami i dal kalendarze. Byla mila atmosfera, kazdy sobie pomagał. I zgadzam sie, jezeli Ci sie nie podoba to nie chodz. fakt, mogło by byc lepiej, jak zawsze, ale cieszmy sie tym co mamy. Pozdrawiam