Widok

opłata dla ZAIKSA?? Co to?

Wesele Temat dostępny też na forum:
Byłam w sobotę podpisywać umowę z salą, i wlaścicielka kazała mi właśnie uiścić taką opłatę? Co to wogóle jest? I po co? Wiem tylko że to coś związane z muzyką...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W polskim prawie jest napisane,że Zaiks opłaca organizator imprezy.
W moim przekonaniu organizatorem jest LOKAL KTÓRY ORGANIZUJE WESELE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli chcielibyśmy być ok.wobec prawa to trzeba jeszcze zapłacić daninę na STOART i ZPAV. 3 daniny za muzykę!!!! To debilizm i jawne złodziejstwo!!!.Jeżeli knajpa organizuje imprezy z muzyką to musi opłacać Zaiks itp. Ale często próbują ludzi zrobić w CH......... i przeżucić koszty na młodą parę lub dj.
STOP WYZYSKOWI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jeśli DJ odprowadza taki podatek ( autorka tego wątku o tym wspomina ) > to co młodzi jeszcze raz mają odprowadzić ? .
Proble to właścicel lokalu i jego DJ na którym zarabia a nie Zaiks . Dobra sciema to połowa sukcesu :)
Ależ zamieszaliście, wczytując się w wypowiedzi przedstawicieli ZAIKS-u jest im zupełnie obojętne kto poniesie opłatę.
ZAIKS zmusił do pdpisania umów wiekszość lokali gastronomicznych,gdyż łatwiej skontrolować obiekt niż jeździć za zespołem czy DJ-em.W momencie kiedy odbywa się impreza np.wesele, kontroler z ZAIKS-u będzie wymagał dowodu opłaty od właściciela lokalu,lecz jeżeli zamawiasz swojego muzyka ze swoim nagłośnieniem to opłatę powinien uiścić właśnie on(powinien mieć ujęte w swojej cenie) i właściciel może wymagać od niego dowodu opłaty.Znam sytuację z Sopotu gdzie warunkiem zagrania przez ,,obcego" DJ-a jest przedstawianie przez niego opłaty ZAIKS.
Jeżeli natomiast zamawiasz DJ-a w lokalu to Zaiks będzie w cenie imprezy.
Reasumując albo zapłacisz ZAIKS za swojego DJ-a, albo powinien być w cenie jeżeli weźmiesz DJ-a z lokalu.
Publiczne odtwanianie muzyki podlega opłacie, nawet gdy nie przynosi dochodów, np. bale non-profit, nawet charytatywne, dancingi w świetlicach wiejskich czy MOPSach.

Jacek - nie wprowadzaj w błąd ludzi.

Zgadzam się, że to prawo jest głupie, ale jest i co zrobić. Jeśli łamię prawo, to lubię o tym wiedzieć ;-) A ZAIKS to zaraz po ZUSie drugi wyciągacz pieniędzy od ludzi w Polsce.

Ostola, CD zawierają opłatę dla twórców (ZAIKS), ale nie zawierają opłat za publiczne odtwarzanie. Możesz słuchać w domu, możesz pożyczyć przyjacielowi, ale na wesele teoretycznie wziąć nie możesz i puszczać w lokalu (chyba że lokal opłaca ZAIKS).
nie koniecznie chodzi tylko o uzyskiwanie dochodów. przecież każda firma, czy to biura, czy osiedlowy sklepik spożywczy czy centrum handlowe również muszą uiszczać opłatę ZAiKS, ponieważ puszczają muzykę, którą słyszeć mogą również klienci.
Nie, na własnym weselu chcę sama ustalić play listę i ją puścić, nic więcej.
Rokitnik ma rację.

Ja też musiałam płacić ZAIKS.
Oczywiści i wszystko się zgadza > imprezy rodzinne ( wesele to impreza rodzinna ) i powiedzmy jeśli ktoś z rodziny za free DJ , ale problem stanowi publiczne odtwarzanie i uzyskiwanie w ten sposób dochodów .
Momencik przeciez jak sie kupuje CD (badz mp3 przez net) to w cene zakupu wliczona jest oplata dla ZAiKS, prawda? Wiec czemu trzeba placic jeszcze raz?
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
No właśnie > Publiczne i tu trzeba zacząć .
Jeśli mamy urodziny i puszczamy sobie w gronie znajmych muzykę i tańczymy przy niej > to co płacić Zaiksowi ? .
Nie popadajmy w paranoję płacenia > powód słów właściciela jest prosty > to nie ten DJ :) .
Inaczej państwo młodzi płacą za to , ale jest to wliczone w ceny zleceń/najmu itd.
Chyba powinno być wstyd właścicielowi za takie złośliwe pytanie .
Tak więc widać dokładnie w czym problem .
Nie zawsze istotne są dochody, Jacek.
Nawet Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, organizując bal dla swoich podopiecznych, powinien opłacić ZAIKS. Każde publiczne odtwarzanie muzyki powinno być opłacone w ZAIKsie - teoretycznie. Brakuje przepisów wykonawczych, jak, ile itp.

Lokale zwykle mają umowy i płacą ustaloną kwotę za imprezę lub opłatę roczną. Pytajcie, czy lokale mają takie umowy. Gdy nie mają, np. impreza jest w świetlicy, to... ja nie wiem, co zrobić. Te przepisy są niejasne.

Wiem jednak, że nawet świetlice wiejskie (przynajmniej niektóre) mają umowy z ZAIKS i ludzie płacą np. za puszczanie muzyki na urodzinach opłatę ok. 60zł.
Ja słyszałam że tą opłatę płacą również restauracje, które często organizują imprezy (na własny rachunek bale, sylwester, andrzejki) albo zwyczajnie puszczają muzykę gościom w kawiarni. Jest to opłata miesięczna. Wtedy chyba dj lub orkiestra nie muszą tego płacić. Pozdrawiam.
Nie zawsze tak jest, Ostola. DJ powinien opłacać ZAIKS, ale kontroli podlega też miejsce lub lokal, gdzie odtwarzana jest muzyka, a nie konkretna osoba za konsoletą.

W praktyce oznacza to, że zespoły i DJ wcale ZAIKSu nie płacą, bo twierdzą, że każdy szanujący się lokal ma umowę i płaci za odtwarzanie muzyki, więc po co powielać opłaty. Trochę logiki w tym jest. Przepisy mamy do d... w tym zakresie.

Faktycznie lokale opłacają ZAIKS - opłatę roczną lub zryczałtowaną (kilkadziesiąt chyba zł) za każdą zgłoszoną imprezę.

Właścicielka miała prawo wymagać od klienta opłacenia tego. Osoba fizyczna może wpłacic pieniądze do ZAIKSu ze wskazaniem lokalu, w którym będzie się odbywała impreza i numeru umowy tego lokalu z ZAIKSem. Moje zdanie jest jednak takie, że skoro wypożycza się cały lokal na wesele - salę, sprzęt, jedzenie (no, nie wypożycza, ale zamawia), obsługę itp., to nietaktem jest wymaganie od klienta dopłat za ZAIKS. To tak, jakby kazać dopłacić 100zł za energię elektryczną, 50zł za papier toaletowy i mydło itp.

Ja grając np. w kawiarni pytam, czy mają ZAIKS opłacony i odpowiadają mi "Proszę się nie martwić, mamy opłatę roczną". Ale niektórym łatwiej jest obciążyć klienta dodatkowo...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy uzyska Pani z tego tytułu jakieś dochody ???? .
Z beczki ZAIKSA mam takie pytanie:
Czy w sytuacji, gdy sama chcę stworzyć swoją play listę i puścić na weselu, nie zatrudniając tak naprawdę DJa, to czy powinnam również zgłosić to do ZAIKSA?
KaskaGdansk, ta oplata placa TYLKO przedsiebiorstwa. Ty jako osoba prywatna nie mialabyc nawet fizycznej mozliwosci takowej oplaty uiscic. Nie daj sie nabic w butekle tylko wytlumacz ze ta oplate placi osoba, ktora rzeczywiscie muzyke na weselu bedzie puszczac, czyli DJ.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wlascicielka powiedziala, ze nie placilabym tego, gdybym miala DJ-a zaprzyjaznionego z salą, tj polecanego przez restaurację. A jeśli mam innego to muszę to zapłacić.
Pisząc krótka Pani nic takiego nie płaci .
Osoba która to Pani powiedziała > nie ma pojęcia co powiedziała .

p.s. Wie że gdzieś coś dzwoni , ale nie wie w którym kościele :) .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja właścicielce powiedziałam że nie zapłacę, bo coś mi się kojarzyło że na umowie z DJ-em już o tym coś pisało.. Powiedziała że sprawa do wyjaśnienia... Więc teraz już nie wiem...
do góry