Widok

po urazie kolana

Półtora miesiąca leci od urazu kolana -uszkodzenia więzadeł pobocznego i podejrzenie uszkodzenia przedniego krzyżowego.
Gips z kończyny zdjęty ortopeda zalecił dużo jazdy na rowerze, chodzić nie mogę bez kul a tu na rowerze da rade jeździć dziwne - fakt że ta noga po urazie nie jest tak wydajna jak prawa ale da rade jeździć a nawet wstawać z siodełka, przycisnąć.
Niestety zmuszony jestem rehabilitować lewe kolano na hipermarketowym góralu rodziców (niebezpieczny, tandetne materiały) odrobinę za mała rama, ale co do wyboru skoro szosowy rower musi wisieć w piwnicy na haku w stanie jak po wypadku jeżeli go oddam do naprawy albo sam zacznę grzebać to odszkodowanie za stratę materialna przepadnie.
Pani z ubezpieczalni w Sopocie CIGNA STU S.A. zapewniła po niejednym telefonie i wysłaniu zgłoszenia szkody materialnej że w nadchodzącym tygodniu specjalista od szkód się ze mną skontaktuje i nie ma potrzeby żeby do nich przyjeżdżać, już drugi raz mi to obiecano bo w zeszłym tygodniu mieli się ze mną skontaktować i nic.
Widzę ze muszę być natrętny i upiardliwy niestety i pojadę w nadchodzącym tygodniu do nich i to na jego początku żeby w końcu obejrzeli ten rower i wydali zgodę na jego naprawę.
Rozumiem że procedura wydania odszkodowania trwa ale niech chociaż wydadzą zgodę na jego naprawę zrobią oględziny itd. wisi mi w piwnicy bezużyteczna kupa złomu której nie można ruszyć bo straci się odszkodowanie.
Jak idzie o zdyscyplinowanie klienta o opłacanie jakichś składek to są pierwsi a tu olewają człowieka poszkodowanego w wypadku gdybym nie suszył im głowy to pewnie olali by mnie całkiem.
Wracając do kolana zadałem pytanie ortopedzie czy rekonstrukcja więzadeł będzie konieczna odpowiada mi: powinien pan wierzyć w to że doprowadzi do stabilności staw kolanowy rehabilitacją, jazdą na rowerze.
W dniu wypadku a dziś bez porównania kolano jest stabilniejsze ale to nie jest jeszcze to, stopa od samego unieruchomienia w opatrunku gipsowym jest bardziej spuchnięta niż kolano bardzo mały zakres ruchów a przecież stopa w wypadku nie ucierpiała.
Noga ma ograniczony zakres ruchów nie można jej do pełni wyprostować ani do końca zgiąć, co jest powodem tego że nie można wyprostować: obrzęk, więzadło?
Nawet nie dowiedziałem się od ortopedy czy więzadła były rozerwane czy naderwane, dopiero pod koniec rehabilitacji będzie wiadomo.
Miał ktoś z was uszkodzone więzadła stawu kolanowego albo zabieg rekonstrukcji więzadeł- w każdym wypadku się o wykonuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Witam. Jestem po urazie kolana. Jakie były przyczyny braku zgecia w kolanie gdyż mam takie same objawy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też trafiłam po treningach do dr Więcka i na rehabilitację właśnie do jednego z ich gabinetów na Słomczyńskiego 12 konkretnie. Tam wytłumaczono mi przyczynę mojego bólu kolan i dopasowano ćwiczenia i zabiegi, które bardzo mi pomogły. Teraz dzięki tym ćwiczeniom też wiem jak mam trenować. Bardzo profesjonalne podejście do pacjenta w całkiem niskiej cenie. Ja ich znalazłam na rehabilitacje.org, bardzo polecam jakby ktoś potrzebował fachowej pomocy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie podleczył ten spec- https://plus.google.com/106257371390999321238/posts/T5GojrzqUL2
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Grażyna42
2018-06-19 18:46:38
Tak można, napinać mi to pomogło plus jazda na rowerku stacjonarnym, dzieki temu operację do ortopedy miałam potem i z 3 lata mało stresu.
No i na końcu fizjoterapeutów z http://domowarehabilitacja.com/baza-wiedzy/22-rekonstrukcja-acl
Nie trzeba napinać, wystarczy żywokost z gojnikiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak można, napinać mi to pomogło plus jazda na rowerku stacjonarnym, dzieki temu operację do ortopedy miałam potem i z 3 lata mało stresu.
No i na końcu fizjoterapeutów z http://domowarehabilitacja.com/baza-wiedzy/22-rekonstrukcja-acl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
na rehabilitację kolana i więzadła pobocznego piszczelowego dobry jest spec z 3city
https://kcp.pl/lekarz/pawel-michalowicz/fizjoterapeuta-specjalista-medycyny-naturalnej/gdansk/
A ja wierce od zawsze i teraz na cytowanym filmie widzę dlaczego. Noski też stosowałem, ale bez zaciągania pasków i po przykryciu ząbków blachą, coby noga mogla sie spokojnie wiercić, ale już nie spadać z pedała. Takie ześlizgnięcie się ze zmęczenia, nie raz o mało piszczeli mi nie połamało bo czubem buta zaczepiłem o asfalt, a pedał pędzącego roweru uderzył w łydę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nawet na platformach nie wiercę stopą! 40 lat w noskach dało takie przyzwyczajenie to i w zatrzaskach nie mam problemu.
Dziwaczny ten pedał. I jak w amortyzatorze, połowa pary w sprężyny.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest to zatem potwierdzenie, że zatrzaski szkodzą !!!
przepraszam za wykopaliska starych wątków
ale wolałem go odkopać, niż zakładać kolejny nowy wątek

Znalazłem takie coś dotyczące urazów kolan, bólów i rehabilitacji porzeźniczej. Nie umiem się do tego odnieść, nigdy nie miałem wrażenia że moje kolana wysiadają od nadmiaru kręcenia, o ile siodełko jest na właściwej wysokości, ale to tu jest materiał do przemyśleń
https://www.youtube.com/watch?v=DrsgsqzO7-I
jak by wycięło - youtube filmik: DrsgsqzO7-I

po operacji

Witam jak w tytule po 4 miesiącach po rekonstrukcji, weszłam na Sniezke. Operacja i rehabilitacja przeszly bardzo sprawnie. Lekarz był zdziwiony ze jak na kobiete , tak szybko doszłam do zdrowia. Oczywiście rehabilitacja w calosci prywatnie. Raz tylko odwiedziłam panstwowa na polankach masakra,pewnie do dziś bym kulała.
Operacje przeprowadzil Dr Ciesla. Rehabilitacje pan Andrzej Przyjmuje w Zieleni na partyzantow. Szczerze polecam.
Napisz czy miałas te dwie operacje i jak się czujesz bo mnie tez to czeka. tez mi lekarzyna spiepszył rekonstrukcje
W Rumi w Radiologica.net na Kombatantów 7. Robiłem w zeszłym roku,kosztowało 400zł
Półtora miesiąca po urazie to ja przekręciłem pierwszy raz cały obrót na rowerku treningowym. 5 miesięcy po pojechałem na Kaszebe Runda. 11 miesięcy po przebiegłem 300 m. 12 po było już 6 km biegiem. Nadal boli. Główne ćwiczenie to " przysiaady kolarza" i schody be trzymanki. W każdym razie musisz się uzbroić w cierpliwość. Rok to minimum. Szosówki szkoda, ale rower to najlepsza rehabilitacjia. Życzę szybkiego powrotu do formy. W listopadzie z Osowej na Zaspę pojechałem na rezonans rowerem :)
Mnie uratował dr Gawroński ze szpitala na Zaspie.
Gdzie w Trójmieście aktualnie robią najlepiej rezonans stawów? Prywatnie rzecz jasna ;)
wypij se browarka to przejdzie :-)
Do dziś bawie się a leczeniem, jeszcze kolejne operacje. O fizycznej pracy zapomnieć mogę, 4 dni wytrzymałem w bólu i musiałem skapitulować, rowerem też tylko po płaskim, szału nie ma...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja jestem po urazie kolana a dokładnie po naderwaniu więzadła pobocznego piszczelowego,pękniętej łękotce i naderwaniu przyczepu mięśnia czworogłowego.Nie miałam operacji,odchodzi się od tego.6 tyg w ortezie a nie w gipsie!!! i rechabilitacja.W okresiwe gdy miałam ortezę lekarz zalecił mi ćwiczenia izometryczneby zapobiec zanikowi mięśni. w gipsie jest to raczej nie możliwe:( i stąd twoje problemy..Rower jak najbardziej ,jazda ze zniennym obciążeniem ,rozciąganie ,masaże,krioterapia,ćwiczenia na równoważni.
Nauka chodzenia stopa za stopą po lini prostej.Ważne by ćwiczyć systematycznie ,ja odpuściłam trzy dni i miałam trudności:( teraz wiem i stosuję się do tego.Po trzech mc. wróciłam do pracy a jestem pielęgniarką w szpitalu i łatwo nie mam.Obrzęk się jeszcze utrzynuje i ból po całym dniu chodzenia również ale lekarz zapewnił ,żepo 6mc.minie do roku.
Cierpliwości i wytrwałości życzę.
Słyszałam już, że w Poznaniu jest dobry.. Trzeba będzie go odwiedzić, ale dzięki za radę.. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jedynie wzmocnisz mięśnie, żeby staw odzyskał sprawność trzeba go ćwiczyć. A jak to lepiej spytać specjalistów, bo oni wiedzą jaki to był uraz i jak najlepiej przeprowadzić rehabilitację.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1