Widok
pomiary z usg. Zaraz zwariuję-pomocy!
Dziewczyny proszę was o pomoc, może któraś z was też była w takiej sytuacji. Byłam wczoraj na usg i się załamałam (od wczoraj tylko płaczę).Otóż główka dziecka ma 319 mm co odpowiada 35 tc, reszta ciała wychodzi na 36, 37 tc.Dziecko jest małe waży niecałe 2900 a termin porodu na sobotę.Bardzo niepokoi mnie ta mała głowka czy to może być małogłowie?. Lekarz twierdzi że nie ma powodu do niepokoju bo ogólnie dziecko jest powyżej dolnej granicy normy ale mnie to nie pociesza. Na wcześniejszych usg zawsze różnica była 2 tyg. a teraz taka duża.
Pocieszę Cię, bo moja mała urodziła się z główką 32cm i wagą 2800
Nie ma małogłowia, ale faktycznie główkę ma dość małą w porównaniu do rówieśników, choć proporcjonalną do ciała.
Lekarz od początku mówił, że mały skrzat siedzi w brzuchu :) Taka natura naszych bąbli :)
Nie ma małogłowia, ale faktycznie główkę ma dość małą w porównaniu do rówieśników, choć proporcjonalną do ciała.
Lekarz od początku mówił, że mały skrzat siedzi w brzuchu :) Taka natura naszych bąbli :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Becik z tego co piszesz to dzidzia jest proporcjonalna więc nie martw się bo może po prostu jest drobniutkim dzieckiem albo możliwe że termin porodu masz troszeczkę źle obliczony i może dzidzia jest młodsza o te 2 tygodnie. moja mała na wszystkich usg miała wymiary prawie idealne jak wynikało z terminu a na ostatnich usg wychodziło że jest 2 tygodnie młodsza. więc jeśli lekarz uspakaja że wszystko jest dobrze to nie martw się, na pewno tak jest a dla dzidzi nerwy mamy nie są wskazane :) trzymam kciuki za zdrowe maleństwo.
Nie martw się moja pierwsza córka kiedy się urodziła również miała małą główkę, urodziła się w 41 tc i ważyła niespełna 3100g. Do tej pory jest mniejsza i szczuplejsza niż inne dziewczynki w jej wieku :) Nie potrzebnie się stresujesz ja bym zaufała lekarzowi, skoro mówi że wszystko jest w porządku. Pamiętaj, że stres nie jest dobry dla Twojego dziecka.
kochana nie martw się!n usg naprawdę daje pomiary orientacyjne tylko.
mi na 2 godziny przed porodem, już na sali porodowej USG pokazało, że dziecko "no moooże 3 kg, mały chłopiec" i co? urodził się 3,600 i 55 cm :) śliczny duży chłopiec :) już pomijam, że potem przybierał na wadze w tempie ekspresowym ;)
mi na 2 godziny przed porodem, już na sali porodowej USG pokazało, że dziecko "no moooże 3 kg, mały chłopiec" i co? urodził się 3,600 i 55 cm :) śliczny duży chłopiec :) już pomijam, że potem przybierał na wadze w tempie ekspresowym ;)
mi lekarz mówił że w takim okresie jak pod koniec ciąży nie powinno się mierzyć dziecka bo pomiary są nieproporcjonalne do siebie tzn. główka, kość do kości, nie potrzebnie kobieta się denerwuje. Ja robiłam usg w 38 tc pod koniec sierpnia wychodziło że mała waży tylko 2000 g, termin wychodził na połowę listopada. Też się martwiłam dopiero starsza lekarka wytłumaczyła i sprawdziła przez dotyk brzucha powiedziała że to duża dziewczynka i faktycznie za 2 tygodnie później urodziła się wagą 3200g wzrost 55 cm.
Nie martw się na zapas to nic nie da ;)
Nie martw się na zapas to nic nie da ;)
przestań się martwić, USG na koniec ciąży nie jest wiarygodne - ja miałam odwrotnie - u b. dobrej specjalistki USG wychodził mi w 38tc młody 4500g , ponieważ miałam planowe cc trafiłam dzień po tym do szpitala i na ich sprzęcie wyszło, że dziecko nie więcej niż 3700g
Młody urodził się 4250...
A pomiarów tak późno się nie robi, bo już kiepsko złapać, więc daj na luz i ciesz się, że jeszcze jesteś w dwupaki i idź się wyspać - potem będzie problem z tym ;-)
Młody urodził się 4250...
A pomiarów tak późno się nie robi, bo już kiepsko złapać, więc daj na luz i ciesz się, że jeszcze jesteś w dwupaki i idź się wyspać - potem będzie problem z tym ;-)
ja miałam podobną sytuację, główka mniejsza w stosunku do reszty o 4 tygodnie, straszono mnie wadami płodu, przepłakałam wiele a teraz mam zdrowego synka, ma rok rozwija się cudownie i jest " do przodu" z rozwojem od innych dzieci w rodzinie w swoim wieku
to tylko usg....., możesz spokojnie zająć się czymś innym
to tylko usg....., możesz spokojnie zająć się czymś innym
Nie masz sie czym na zapas martwic
Popatrz na ludzi na ulicy, niektórzy maja główki jak "zapałki" a inny jak "garnki"....
Popatrz na ludzi na ulicy, niektórzy maja główki jak "zapałki" a inny jak "garnki"....
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com