Widok

pomiary z usg. Zaraz zwariuję-pomocy!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny proszę was o pomoc, może któraś z was też była w takiej sytuacji. Byłam wczoraj na usg i się załamałam (od wczoraj tylko płaczę).Otóż główka dziecka ma 319 mm co odpowiada 35 tc, reszta ciała wychodzi na 36, 37 tc.Dziecko jest małe waży niecałe 2900 a termin porodu na sobotę.Bardzo niepokoi mnie ta mała głowka czy to może być małogłowie?. Lekarz twierdzi że nie ma powodu do niepokoju bo ogólnie dziecko jest powyżej dolnej granicy normy ale mnie to nie pociesza. Na wcześniejszych usg zawsze różnica była 2 tyg. a teraz taka duża.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pocieszę Cię, bo moja mała urodziła się z główką 32cm i wagą 2800
Nie ma małogłowia, ale faktycznie główkę ma dość małą w porównaniu do rówieśników, choć proporcjonalną do ciała.
Lekarz od początku mówił, że mały skrzat siedzi w brzuchu :) Taka natura naszych bąbli :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
becik jesli lekarz mowi ze nie ma powodu do niepokoju to chyba niepotrzebnie sie stresujesz a usg tez sporo przeklamuje z waga dziecka i pomiarami
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mojej kumplei wmawiali ze dziecko bedzie mialo dałna bo pomiary tak mowily a co sie okazalo dziewczynka sliczna
image

image
małogłowie jest wtedy jak główka jest mniejsza niż brzuszek...
image
image
Becik z tego co piszesz to dzidzia jest proporcjonalna więc nie martw się bo może po prostu jest drobniutkim dzieckiem albo możliwe że termin porodu masz troszeczkę źle obliczony i może dzidzia jest młodsza o te 2 tygodnie. moja mała na wszystkich usg miała wymiary prawie idealne jak wynikało z terminu a na ostatnich usg wychodziło że jest 2 tygodnie młodsza. więc jeśli lekarz uspakaja że wszystko jest dobrze to nie martw się, na pewno tak jest a dla dzidzi nerwy mamy nie są wskazane :) trzymam kciuki za zdrowe maleństwo.
Dziękuję bardzo za słowa pocieszenia ale ja po prostu od wczoraj nie mogę myśleć o niczym innym.Cały czas myślę czym mogłam zaszkodzić dziecku, nie palę, nie piję, starałam się dobrze odżywiać(przytyłam w ciąży 13 kg) a dzidziuś mały.
image
nie martw się!!! Tyśka też urodziła sie mała główkę i do teraz ma, oczywiście proporcjonalną do reszty ciała. Taka jej uroda i to chyba lepiej ,że dziewczynka ma małą gówkę;-) bardziej bym się martwiła jakby miała za dużą...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
u mnie też główka zawsze była trochę mniejsza... i jedyne co usłyszałam - że będę miała łatwiej przy porodzie ;P
image
image
Nie martw się moja pierwsza córka kiedy się urodziła również miała małą główkę, urodziła się w 41 tc i ważyła niespełna 3100g. Do tej pory jest mniejsza i szczuplejsza niż inne dziewczynki w jej wieku :) Nie potrzebnie się stresujesz ja bym zaufała lekarzowi, skoro mówi że wszystko jest w porządku. Pamiętaj, że stres nie jest dobry dla Twojego dziecka.
image
image

image
kochana nie martw się!n usg naprawdę daje pomiary orientacyjne tylko.
mi na 2 godziny przed porodem, już na sali porodowej USG pokazało, że dziecko "no moooże 3 kg, mały chłopiec" i co? urodził się 3,600 i 55 cm :) śliczny duży chłopiec :) już pomijam, że potem przybierał na wadze w tempie ekspresowym ;)
image
image
Moja Marysia urodziła się ważąc 2860 g a obwód główki 32 cm. Ale był z niej kurczaczek :) Jeśli lekarz mówi, że jest ok to jest, tym bardziej, że wcześniej nie stwierdził nieprawidłowości :)
image
No i poród był faktycznie błyskawiczny - pomimo, że pierwszy :)
image
mi lekarz mówił że w takim okresie jak pod koniec ciąży nie powinno się mierzyć dziecka bo pomiary są nieproporcjonalne do siebie tzn. główka, kość do kości, nie potrzebnie kobieta się denerwuje. Ja robiłam usg w 38 tc pod koniec sierpnia wychodziło że mała waży tylko 2000 g, termin wychodził na połowę listopada. Też się martwiłam dopiero starsza lekarka wytłumaczyła i sprawdziła przez dotyk brzucha powiedziała że to duża dziewczynka i faktycznie za 2 tygodnie później urodziła się wagą 3200g wzrost 55 cm.

Nie martw się na zapas to nic nie da ;)
Nie martw się,ja urodziłam córcię z wagą 2910 i jest okazem zdrowia,mimo,iż jest drobniutka.Koleżanki synek duży,dorodny chłopak a co chwilę przeziębiony a mojej nic nie chwyta:)
image
przestań się martwić, USG na koniec ciąży nie jest wiarygodne - ja miałam odwrotnie - u b. dobrej specjalistki USG wychodził mi w 38tc młody 4500g , ponieważ miałam planowe cc trafiłam dzień po tym do szpitala i na ich sprzęcie wyszło, że dziecko nie więcej niż 3700g
Młody urodził się 4250...
A pomiarów tak późno się nie robi, bo już kiepsko złapać, więc daj na luz i ciesz się, że jeszcze jesteś w dwupaki i idź się wyspać - potem będzie problem z tym ;-)
spokojnie, nie płacz - te pomiary nie są dokładne :]

u nas też Gabryś miał być dużo mniejszy(był czas, że prawie przestał rosnąć wg usg)... a urodził się z wagą 3820g :] (miał być ok 3200)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nam w szpitalu przed samym porodem pan doktor po USG mówił że dziewczynka ok 3600, jakies 4 godzinki pożniej urodziłam córkę- 4150!!!
Nie martw się, niedługo będziesz miała przy sobie śliczną kruszynkę, która potrzebuje Twojego spokoju:-)
Becik, nie martw sie. Po pierwsze wg usg wszystko jest w normie. A po drugie usg często się myli.
Ja miałam robione usg w dniu porodu (poród o czasie),a wyszło że ciąża wygląda na 36 tydz. Dzidzia urodziła sie o normalnej wadze 3350 i wielkości 56 cm.
Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję za słowa pocieszenia, to dla mnie bardzo ważne.Lekarz powiedział, że możliwe że przez łożysko które jest dojrzałe od jakiś 3 tygodni dzidziuś waży mało, bo nie spełnia już swoich funkcji.
image
Moj się urodził i wazył 2810 więc spoko luzzz nie denerwuj się :)
image
kolezanka urodzila 2.5kg dziewczynke, zdrowa w terminie tylko mala. taka uroda dzieci.
zreszta juz tu byl kiedys watek gdzie dziecko mialo mala gowke i wsio bylo ok.
image

image
a mój synek urodził się w wiekszą główką i z wagą 2400. I tez jest wsyztsko ok. NIe nal;ezy generalizować, ale jak piszą dziewczyny USG jest niedokładne a każde dziecko ma swoje własne charakterystyczne cechy. Bedzie ok.
powodzenia!!
napewno będzie ok
Mojej kolezanki synek też miał małą główke ale i małą wage urodzeniową
jest z nim wszystko ok i jest super chłopcem
wszytsko jest proporcjonalne do siebie
Będzie dobrze
image[/url]
image
ja miałam podobną sytuację, główka mniejsza w stosunku do reszty o 4 tygodnie, straszono mnie wadami płodu, przepłakałam wiele a teraz mam zdrowego synka, ma rok rozwija się cudownie i jest " do przodu" z rozwojem od innych dzieci w rodzinie w swoim wieku
to tylko usg....., możesz spokojnie zająć się czymś innym
a i w usg przed porodem waga 2900 a urodził się 3250
Nie masz sie czym na zapas martwic
Popatrz na ludzi na ulicy, niektórzy maja główki jak "zapałki" a inny jak "garnki"....
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry