Widok
pomóżcie mi
Witam wszystkich.Jak pewnie zauwazyliśćie że jestem nowy i mlody.
Chcialbym sie dowiedzieć kiedy dokladnie rozpoczyna się Harpagan wiosną i jesienią oraz w jaki mmiejscu.
Kocham chodzić i wiąże z tym moje marzenie i przyszłość.
Nie jestem pewien również czy dopuszczacie do Harpaganu 14-latków.
Prosze o odpowiedź.plissss
Chcialbym sie dowiedzieć kiedy dokladnie rozpoczyna się Harpagan wiosną i jesienią oraz w jaki mmiejscu.
Kocham chodzić i wiąże z tym moje marzenie i przyszłość.
Nie jestem pewien również czy dopuszczacie do Harpaganu 14-latków.
Prosze o odpowiedź.plissss
cze wam wszystkim!!!
Hej!! Spokojnie... do nastepnego Harpagana jeszcze troche czasu, wiec nie ma co panikowac. Jak zapewne wiesz Harpagan odbywa sie 2razy do roku, najblizszy w kwietniu... poczytaj troche na stronie Harpagana, na forum i na "przedsiebie", ale najwazniejsze jest uczestnictwo a do tego trzeba sie odpowiednio przygotowac, wiec mape w reke i...........!!!
Pozadrawiam
Magda
PS Fajnie, ze juz w tak mlodym wieku zaczynasz, kiedys bedziesz prowdziwym "harpaganowym wymiataczem" tylko tak dalej!!
Zycze powodzenia...
Pozadrawiam
Magda
PS Fajnie, ze juz w tak mlodym wieku zaczynasz, kiedys bedziesz prowdziwym "harpaganowym wymiataczem" tylko tak dalej!!
Zycze powodzenia...
saper 14 napisał(a):
> Aha mam jeszcze 1 pytanko.czy byla kiedyś taka osoba co
> przeszla Ziemię dookoła??
Jeżeli chodzi Ci o jednorazowe przejście to raczej trudno byłoby to zrobić, wiesz po drodze są oceany i takie różne dziwadła. Jeżeli natomiast przejście 40 000 km, to nawet kiedyś na reklamie pewnej marki butów i preparatów do pielęgnacji stóp ktoś powiedział, że przeciętny człowiek przechodzi 80 000 km w ciągu całego życia...
> Aha mam jeszcze 1 pytanko.czy byla kiedyś taka osoba co
> przeszla Ziemię dookoła??
Jeżeli chodzi Ci o jednorazowe przejście to raczej trudno byłoby to zrobić, wiesz po drodze są oceany i takie różne dziwadła. Jeżeli natomiast przejście 40 000 km, to nawet kiedyś na reklamie pewnej marki butów i preparatów do pielęgnacji stóp ktoś powiedział, że przeciętny człowiek przechodzi 80 000 km w ciągu całego życia...
Harpagan najbliższy 25-27.04.2003. Masz więc trochę czasu do trenowania. 14-latek zostanie dopuszczony do startu (jeśli się nic nie zmieni), ale tylko pod opieką osoby, kótra ukończyła 21 lat. Tak więc raczej nie powinno być problemów, w końcu najmłodszy Harpagan, który ukończył setkę miał właśnie 14 lat:-). Jak masz jakieś jeszcze pytania to pytaj, może być nawet na maila. Pozdrawiam.
Crow mam jeszcze 2 praktyczne pytania.W jakim miejscu odbędzie sie w tą wiosnę Harpagan i czy znasz może link do jekieś stronki na której są wyjaśnione wiadomości jak chodzić?, jak wytrzymywać tempo?, oraz inne zagadnienia dotyczące sposobu chodzenia?Prosze o odpowiedź.
Z góry dziękuje:)
Z góry dziękuje:)
cze wam wszystkim!!!
Ostatnio widzialam, chyba na National Geogr....., straszy dziadek z wozeczkiem.... szedl odwiedzic swoja ojczyzne, tam gdzie sie urodzil - Cape Town albo jak kto woli Kaapstad...a szedl z polnocnej Szwecji... to jest dopiero wyczyn!!!
Osobiscie trudno mi sobie wyobrazic kogos, kto PRZESZEDŁ wszystkie kontynenty, cala ziemie do okola za jednym razem... niewyobrazalne odleglosci ale takze niewyobrazalne koszty calego przedsiewziecia...
...a co do Antarktydy... sam M.Kaminski szedl jedna z krotszych drog, przeciez z Wyspy Berknera na Biegun... takze ciezko by bylo przejsc cala ta zmarzla ziemie wzdluz lub w szerz... Chyba, ze narodzi nam sie nowy Amundsen :)
Pozdrawiam
Magda
Osobiscie trudno mi sobie wyobrazic kogos, kto PRZESZEDŁ wszystkie kontynenty, cala ziemie do okola za jednym razem... niewyobrazalne odleglosci ale takze niewyobrazalne koszty calego przedsiewziecia...
...a co do Antarktydy... sam M.Kaminski szedl jedna z krotszych drog, przeciez z Wyspy Berknera na Biegun... takze ciezko by bylo przejsc cala ta zmarzla ziemie wzdluz lub w szerz... Chyba, ze narodzi nam sie nowy Amundsen :)
Pozdrawiam
Magda
Aha magda co do tych dużych przedrzewzięc to od czego mamy sponsorów.wyliczyłem, że gdybyś w ciągu całej wyprawy wydała 30zł na dzień na jedzenie to by cie to wyniosło 93 075.00 zł do tego trzeba wyliczyć specjalistyczny sprzęt np. aby przejść Antarktyde to koszt wynosi ok. 200-300 tys. zł. Podsumuwując na taką wyprawe byś musiała mieć
1-1,5 mln zł :)
1-1,5 mln zł :)
cze wam wszystkim!!!
No proszę niewiele się pomyliliśmy w obliczeni ach. Mi też wyszło tak trochę ponad te sto tysiecy. No ale wszystko powoli. Za dwa lata ruszam dookoła Morza Baltyckiego, w końcu zorganizowałem kasę, Teraz trzeba uderzyć w media i po ewentualnych sponsorów. Chociaż w końcu Polskę obszedłem nie posiadając kasy, a ile zabawy przy tym było. A propo średniej dziennej. Przy odpowiednim spręcie spokojnie można przyjąc, że w ciagu dnia bedzie pokonywać się odcinki z rzędu 50-60km. Obejscie swiata ludziom zajmowało według ksiegi Guinnessa 4-5 lat. :-)
Sam największą odleglość jaką przebyłem w ciagu jednego marszu wielodniowego to 4 500 km. Tak więc odległosci z rzędu 10 krotności tego marszu, raczej mnie nie poruszają tak jak kiedyś. Po polskich dorach chodziłem na odległościach pona 1000km. Najważniejsze jest po porstu jedno. Trzeba zrobic w końcu ten pierwszy krok wycieczki.