Widok

opony zimowe

Gdzie można zaopatrzyć się w opony zimowe szosowe lub przełajowe do roweru szosowego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym na poczatek zapytal w rowerowym, tam kiedys byly opony rowerowe
Ja wczoraj byłem, już nie ma. Trzeba probowac i chodzic po innych sklepach:((((
tak przy okazji tematu: jezdzicie w terenie w zimie na oponach z kolcami?? conti takie robi, tioga chyba tez. sa drogie, wiec zal kasy na zakup. szczegolnie, ze nie wiem jak to sie sprawdza. a na nocna masakre przynajmniej przod by sie taki przydal. na bikeworld.pl jest tez taki patent zeby to zrobic samemu: opona+blachowkrety+silikon+stara detka rozcieta wzdluz bez wentyla+troche czasu=h** wi co. co macie w tym temacie do powiedzenia?? poprawiaja znaczaco przyczepnosc??
Tak Krzyżak jak zwykle cztery grosze właśnie pytałem się ale czytaj dokładnie w temacie o jakie opony mi chodzi możesz iść do sklepu rowerowego mniejszej rangi albo hypermarketu i się pytać o opony szososowe chyba nie nie?
Chodzi o opony szosowe zimowe zastanawia mnie czy właśnie one sa oponami z kolcami w Polsce podobno jest zakaz jazdy na oponach z kolcami ciekawe czy dotyczy on tylko samochodów.
Albo czy przełajówki są do szosowych tylko byle pasowały do obręczy szosowych.
pierdole zakaz, nie wiem jak ty:D mnie interere jak one dzialaja???
ale o jakie opony ci chodzi bo nie wiemy?
Chodzi o opony wykonane z odpowiedniego materiału który przy temp. poniżej zera nie traci swoich właściwości i nie twardnieje najlepiej pewnie gdyby miały takie opony na skrajach kolce (budowa prawie jak letnia opona szosowa tylko nieco inny materiał i kolce na skrajach - przy skręcaniu pochylaniu się zabezpieczają przed upadkiem na przemarzniętej szosie).
dbig wez powiedz ze zartujesz bo ja kurrwa konam ze smiechu przed kompem
beka krzyzak z debilka, ale on juz wczesniej swoj poziom prezentowal wiec dbilq chyba niestety nie zartuje... :D a na kolcowanych mtb jezdziles??
nie jezdzilem i mysle ze moga sie przydac tylko w konkretnym sniegu. jak jeszcze mi sie zdarzalo jezdzic po sniegu (1998-99) :D to jezdzilem na zwyklych oponach i bylo git
dbig napisał(a):

> Chodzi o opony wykonane z odpowiedniego materiału który przy
> temp. poniżej zera nie traci swoich właściwości i nie
> twardnieje najlepiej pewnie gdyby miały takie opony na skrajach
> kolce (budowa prawie jak letnia opona szosowa tylko nieco inny
> materiał i kolce na skrajach - przy skręcaniu pochylaniu się
> zabezpieczają przed upadkiem na przemarzniętej szosie).

świetny pomysł takie opony! też bym potrzebował. nie wiesz dbig gdzie można takie kupić?
Nie wiem sam gdzie takie opony kupić na razie się rozglądam.
Fakt Krzyżak że ostanie lata pokazują że nie ma ostrych zimowych warunków ale śnieg potrafił spaść pod koniec grudnia w styczniu i trochę w lutym.
Powiedz że jeżdzisz na oblodzonej powierzchni na letnich oponach?
nie żartuje...

jasssne ze tak !! na oblodzonej tylko na letnim michelinie jezdze bo wowczas gdy jest lod pedaluje mocno plyta os i tym sposobem kolo mi buksuje i tym sposobem np do rumii mam 10km a robie w tym czasie na tym samym dystansie 20km ! dlatego na lodzie tylko letnia opona mowie Ci rewelacja trening!
co za beka tu sie dzieje ja byl łancuchy preferował, bo po co na trenarzerku se pedalowac jak mozna po oski w sniegu:):D
Ja na opony zimowe zakładam stare(zużyte) łańcuchy rowerowe
michelin robił opony zimowe, z innej mieszanki gumy.....nie wiem czy jeszcze ma w ofercie-trzeba sprawdzic na stronie.....
To chyba żartujesz ty, kręcenie niebezpieczne i bezcelowe.
A powodzenia temu kto zakłada łańcuch rowerowy na opony tylko zastanawia mnie czy ruszy z miejsca i się wyłoży:)
Suri. Bez wulgaryzmów. Nikt tu nie bluzga.

A co do oponów z kolcami to jakies 5 lat temu takie sobie zrobiłem i faktycznie przez 2 zimy pomagały znacząco (mówię o jeżdzie w terenie po ubitych ścieżkach, w kopnym mniej pomagają ale również odczuwalne).

Jezeli chodzi o porównanie z innymi oponami to w kolcach spokojnie podjechałem pod łysą zboczem narciarskim (nie ścieżką) "pod włos" po wyślizganym nartami zboczu, a zjazd z Pachołka od góry do dołu po zmrożonym śniegu/momentami lodzie do końca 23-35 km/h. Minusy to większe opory wynikające z: wagi, większego oporu (mniejsze ciśnienie). Na asfalcie-kostce klekotały i ślizgały na zakrętach. (zostawiały też ryski na kostce ;>

Dużo też zależy od rodzaju zastosowanych wkrętów, ja mialem jakieś cynkowane, na których obcięciu połamałem 3 cęgi ;> dopiero takie "pro" telegrafowe cęgi pozwoliły mi podocinać resztę kolców.

Ale na drugi raz bym wybulił kasę zamiast samemu robić - szkoda czasu, pęcherzy na dłoniach ;>

;)
do góry