Odpowiadasz na:

Re: poprosze o jakiś mega prosty i fajny przepis na ciasto, takie efektownie wyglądające:)

podam przepis na pyszny sernik, zrobiłam go na święta, goście się nie mogli nacmokać :) robi się dość szybko i nic skomplikowanego.....
przepis z jakiejś stronki..... nie mój niestety :(rozwiń

podam przepis na pyszny sernik, zrobiłam go na święta, goście się nie mogli nacmokać :) robi się dość szybko i nic skomplikowanego.....
przepis z jakiejś stronki..... nie mój niestety :(

Składniki na spód:
• 190 g ciastek digestive w czekoladzie (do kupienia w każdym markecie)
60 g masła (ja przez przypadek dałam ok. 100 i też wyszło pycha)
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
• 80 dag sera twarogowego
• 4 jajka
• 1 łyżka budyniu waniliowego
• 150 g cukru
• 2/3 łyżki kaszy mannej
• 75 g miękkiego masła
• 16 g cukru waniliowego
• około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)
• aromat rumowy
Dodatkowo:
• kilka kostek czekolady
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Smacznego :)

zobacz wątek
15 lat temu
~kasik2006

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry