Widok

poszukuję wskazówek na trasy rowerowe Gdynia-Kielko i Gdynia-Rumia

Witam,

Jestem świeżo upieczoną rowerzystką i jak tylko mogę to wsiadam na rower.
Mam pytanie. Czy wiecie może czy jest jakaś fajna trasa lasem z Gdyni Karwiny do Rumi? Najlepiej lasem, bo trochę się boję jechać przy drodze.

szukam też trasy z Karwin do Kielna. Tak samo najlepiej jakimiś bocznymi drogami.

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jeżdżę tam szosą, więc trudno mi coś powiedzieć na temat tamtejszych lasów.
Wiczlińska-Rogulewo-Łężyce (19km) to niewątpliwie trasa przez las, ale ulicą. Tyle, że czy szosą , czy ścieżką leśną to dojeżdżanie tamtędy na zasadzie transportu codziennego będzie niewygodne ze względu na duże różnice poziomów. Chyba, że łączymy trening z funkcją transportową :)

Lasem to ja bym pojechał z Karwin wzdłuż kolei i koło Kaczych łęgów odbił na północ, a z Chyloni, niestety dolnym tarasem (14km):
https://goo.gl/maps/UCOZv

Chyba, ze przez Koleczkowo, co akurat pokrywa się z planowaną drogą do Kielna.

Z Kielna do Koleczkowa nie ma się co bać po szosie, bo jest bardzo spokojna i w dobrym stanie.

Google wskazuje na Wiczlińską jako przyjazną rowerzystom, może po przebudowie tak jest, w zeszłym roku jechało się wśród samochodów, momentami ciasno.
Super. Dziękuję bardzo za info.

Skorzystam z tej trasy na google.
A jak się przedostać przez Chwarznieńską? Tam cały czas są te przebudowy? Da się śmignąć jakoś pomiędzy samochodami?
Jako że jestem z Osowej to jeżdżę Rdestową i potem od razu na Wiczlińską. Chwarznieńską nigdy rowerem nie jechałem, ale wczesną wiosną widywałem z samochodu rowerzystów jadących tam w czasie najgorszego remontu. Tam budują ścieżkę dla rowerów, może już coś jest gotowe, niech się Gdynainie wypowiedzą.
Mogę odcinek od Dąbrowy do Kielna widok z roweru z lipca 2013 wrzucić na YT
Jestem staro upieczonym rowerzystą i polecam przez las szlak czerwony i czarny do Rumi, ale do Kielna to brak lasów :(
Dzięki bardzo za radę.

No właśnie obawiam się, że od Chwarzczyna do Kielna będę musiała jechać drogą ;/
jakim rowerem i w jakim celu (tzn ma być najkrócej, najłatwiej i najszybciej, czy niekoniecznie)?

Z Karwin do Kielna można np. bryknąć się Starochwaszczyńską (via Fikakowo albo Źródło Marii) do stacji benzynowej, tam po drugiej stronie Chwaszczyńskiej wskoczyć na szuterek pod masztem telekomunikacyjnym - wyprowadzi do Bojana, a z Bojana jest już lokalny (choć coraz bardziej ruchliwy - ludzie zasiedlają intensywnie pola) asfalcik do Kielna

Z Karwin do Rumi całkiem prosto i z umiarkowanym nabijaniem przewyższeń będzie wzdłuż torów do Krykulca, potem czerwonym + żółtym szlakiem pieszym do przejazdu pod wiaduktem nowej Chwarznieńskiej (jest przejezdnie, choć po deszczu może być błoto), dalej wzdłuż rur (ul. Sosnowa) do Demptowa, przejściem pod obwodnicą do Chabrowej i na Pustki, a z Pustek przyjemną drogą leśną południowymi stokami Długiej Góry zjeżdża się do Janowa.

pozdro
rower górski, spokojnie pokonuje najróżniejsze górki. A cel jest czysto rekreacyjny, więc ilość kilometrów nie robi wielkiej różnicy.

Mam jeszcze pytanka.
Jak już zjawię się pod masztem telekomunikacyjnym to co dalej? jechać prosto? w Bojanie będzie oznaczenie gdzie na Kielno skręcić?

A ulicy Cahrowej jak przez te Pustki przejechać? Ja niestety kompletnie tych tras nie znam

Dzięki za pomoc
Ja jak nie wiem, to zawsze robię tak:
http://tiny.pl/qk4mc
i to mnie czasem wyprowadza na manowce :)
A w Bojanie (przed Bojanem jadąc od strony Chwaszczyna) jest drogowskaz na Kielno. Ta droga łączy się z tą z Koleczkowa i razem dochodzą do Kielna
od masztu chwaszczyńskiego prosto główną, najszerszą szutrową (a może już ułożyli tam płyty iomb?) drogą - a powinno się do Bojana dojechać. W razie czego - zawsze można zasięgnąć porady tubylców albo kierować się na azymut, ciut na lewo od wież kościoła w Bojanie. Szosa na Kielno odbija na południowym skraju Bojana, nie sposób przeoczyć, jedyny asfalt.

Jak czas nie goni, to zamiast zjeżdżać średnio przyjemną "rynną" do Kielna, na krzyżówce pod krzyżem (skrzyżowanie Czynu Tysiąclecia/Partyzantów Koleczkowskich) można się cofnąć lekko szosą w stronę Koleczkowa, a na następnym skrzyżowaniu skręcić w lewo przyjemną, polną szutrówkę (ul. Jeziorna) prowadzącą prosto do "centrum" Kielna.

A w Pustkach - Chabrową do końca (byleby się nie zapętlić przy Osiedlu Zamek, a potem w las i w prawą:

http://goo.gl/maps/tDcYP

trochę pod górkę, trochę może być wypłukanego piasku, ale po minięciu Długiej góry jest już dobra, widokowa, utwardzona droga leśna i dłuugi zjazd prosto do Rumi-Janowa.

pzodro
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
super!

Teraz już na pewno trafię :)

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry