Widok

praca w ciąży

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, do kiedy pracujecie w ciąży? Jestem w 4mc i zastanawiam się nad zwolnieniem..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pracowałam do 34 tygodnia
image
image
Jesli cos Ci dolega no to nie masz nad czym sie zastanawiac.
image

image

ja jestem juz w 31 tygodniu i w przyszlym wybieram sie na zwolnienie
poszlam od 8 tyg ze wzgledu na złe samopoczucie.kazdy organizm inaczej reaguje,wiec jesli musisz to idz-masz prawo.
image
Ja pracowałam do 30 tyg. ale w pierwszej ciąży już od 14 tyg byłam na zwolnieniu
ja poszłam w 20tyg, bardziej z lenistwa , niz zdrowotnie, ciągle mi się spac chciało..
image
image
Byłam na zwolnieniu od końca stycznia, musiałam isc gdyż, zaczał się drugi semestr a jestem nauczycielem więc od maja trudno byłoby kogoś znaleść na zastępstwo za mnie.Wyleniłam się za wszystkie czasy.
ja poszlam szybko od tygodnia ,czulam sie dobrze ,ale caly czas zmeczona niewyspana.... :)
zjadlam 8 tydzien hehe :)
Ja poszłam w 12 t.c w związku z złym samopoczuciem.
image

image
dziewczyny a czy wasz lekarz nie robił żadnego problemu?
ja choc wspominałam że zle się czuję i mam ciągle mdłości nie dostałam zwolnienia....
moja ginka nie robila zadnych problemów ze zwolnieniem.
image
no właśnie ja chcę isc na zwolnienie ze względu na stres w pracy, a lekrz mi odmówił. Tyle ze ja chodze państwowo i w tym problem chyba. Dlatego chcę isc prywatnie. Macie do polecenia jakiegos lekarza w gdyni który nie robi problemu?
no ja chodze prywatnie,ale mam kolezanki,ktore chodzily na NFZ i rowniez nie mialy problemów ze zwolnieniami.niestety z gdyni Ci nikogo nie polecę,bo nie znam.Ale myśle,ze jak dziewczyny przeczytają te z Gdyni,to kogoś polecą napewno:)
image
ja jestem na zwolnieniu od 6tc

lekarze niechętnie wystawiają zwolnienie jak nie ma żadnych przeciwwskazany

Za dużo węszy ZUS- który płaci za naszą niedyspozycję. Lekarze obawiają się kontroli i dlatego nie wszyscy są wystawiać zwolnienia twierdząc: ciąża to nie choroba...
image

image
ja sie wybieram od 18tc, tak przed świętami.
Nasza Kochana Lenka
image
image
to macie jakiegos lekarza z gdyyni do polecenia?
ja puki moge chce pracowac... nie mam ciezkiej pracy, i czuje sie w miarę ok, a siedziec w domu tyle czasu to tez zle, juz sie nasiedziałam przez miesiac od 4 tygodnia.

jeszcze sie nasiedze z maluszkiem w domu.
image
a ja chęynie pójde od stycznia na zwolnienie, bo jeszcze się w zyciu napracuję :-)
Nasza Kochana Lenka
image
image
Witaj.

Mój lekarz nie robił żadnych problemów - sam sugerował, abym "zwolniła obroty i odpoczęła". Jak potrzebowałam zwolnienie na tydzień, aby odpocząć to wystarczyło powiedzieć. A potem jak już faktycznie sama źle się czułam, ciśnienie skoczyło (w 33 tc) poszłam na zwolnienie lekarskie na "dłużej".

image

www.dalia.corka.pl
a do jakiego lekarza chodziłas?
- -
jakich lekarzy polecacie?
ja jestem od początku ciązy na zwolnieniu, pierwsza ciaze stracilam, wiec mam prawo sie obawiac, poza tym mieszkam w redzie a prace mam w gdansku wiec nie wyobrazam sobie takich dojazdoww ciazy kolejka. Do tego zdarzaly mi sie plamienia,wiec nie mam zadnych wyrzutow i nie pracuje
ja tez nie mam kompletnie zadnych wyrzutów.skoro w Polsce kobieta w ciazy ma prawo do zwolnienia lekarskiego to korzystajmy.Zwlaszcza,ze w innych kwestiach w sluzbie zdrowia dostatecznie utrudniają nam zycie...ps: beti...tez mieszkam w Redzie:)
image
W pierwszej ciąży byłam na przymusowym zwolnieniu- plamienia skurcze- reżim łóżkowy od5 tyg do 4 m-ca.Udało się urodziłam oczasie zdrowe dziecko,przy drugiej ciąży poszłam na zwolnienie od10 tc po dwóch infekcjach- narażenie w pracy na stres i infekcje-miałam poród przedwczesny w 36 tc- nigdy nie wiadomo co by było gdybym pracowała i nie prowadziła oszczędnego trybu życia.Te 9 m-cy ciąży to czas którego nie można cofnąć ani poprawić, to co się stanie jest raczej nieodwracalne, więć warto zwolnić ,pójść na zwolnienie nawet przy niewielkiej niedyspozycji,nie słuchajcie bajek że ciężarne nadużywają zwolnień że ktoś za nie musi pracować, że są ciężarem dla pracodawcy.Jak będziecie miały zdrowe dziecko to będziecie mogły pracować póżniej i po 12 godzin, ale jeślibędzie chore to będzie tylko wasz problem- nie pracodawcy, nie ZUS-u, nie Państwa.Do przemyślenia
no zgadza sie tylko co zrobic jak lekarz uwaza ze ciaza to nie choroba i do pracy mozna chodzic?
ja sie zastanawiam czy nie isc na zwolnienie bo po prostu jestem nie do zycia - nie mam sil na nic, jestem potwornie zmeczona i strasznie sie mecze i mam porblem z mysleniem (nie ze chora jakas jestem tylko po prostu wiecznie zamulona :)) i mam wiecznie zapier.. chcialabym sobie w spokoju w domku siedziec i spac ile mi sie chce. zapytam lekarza ale cos mi sie wydaje ze zwolnienia nie dostane :(
Mama, święte słowa. Ale to wszystko zależy od tego, jak się czujesz, jaki masz charakter pracy i czy istnieją jakieś czynniki, które zagrażałyby ciąży.

Ja też poszłam na zwolnienie w drugim miesiącu ciąży, chociaż lekarz nie był za chętny, żeby dać mi zwolnienie, i przez 2 kolejne wizyty pytał się, czy na pewno je potrzebuję.
image

image

no wlasnie zalezy jak sie ciezarna czuje - ja zawsze mialam duzo energii ale teraz to nie wiem co sie ze mna dzieje ale po prostu nie daje rady! czuje sie zmeczona i z tym zmeczeniem jest mi zle :( wczoraj to nawet ryczalam wieczorem bo juz nie wiem co robic aby miec lepsze samopoczucie i byc wypoczeta :(
neneczka weź moze chociaz z dwa tygodnie i odpocznij sobie. dobrze ci to zrobi.

ja byłam miesiac i odpoczelam i nabralam sily.
a teraz puki moge chce chodzic do pracy,chociaz niektorzy uwazaja ze zle robie, bo ciaza jest od tego zeby odpocząc na zwolnieniu.
image
na.cia wierz mi ze gdyby to ode mnie zalezalo to poszlabym nawet i w tym momencie do domku tak fatalnie sie czuje no ale co mam zrobic jak wizyte u lekarza mam dopiero 17.11 (jesli zwolni sie miejsce bo jak nie to ... nie wiem co)
hmm ja sie kiedys spytałam rodzinnego lekarza czy w razie czego jak sie bede fatalnie czuła to moze mi wystawic zwolnienie, i powiedział ze tak.

a jesli 17 sie nie dostaniesz to zarezerwowałas sobie inny termin?
image
tak na 16.12!!!!! k... juz mam naprawde dosc tego ze nawet prywatnie ciezko sie dostac do gina!
rety prywatnie taki termin>????????????
masakra jakas.
mi sie udało na nfz 2 tygodnie czekac, a w invikcie tez zawsze mam szybko
idz tego 17 nawet jak ci powiedz ze nie, i powiedz ze sie zle czujesz. a jak cie nie beda chcieli przyją to popros na pismie odpowiedz dlaczego....
moze to podziała.
image
oj na.cia mowie ci koszmar jakis :(
dzisiaj mi sie maruda wlaczyla i caly czas narzekam :))
no wcale ci sie nie dziwie, a nie mozesz lekarza zmienic na bardziej dostępnego? ;)
image
no niby moge ale chodze do niego bo jest ordynatorem w wejherowie a tam chce rodzic :) poza tym mam problemy z kregoslupem i w razie co moge byc spokojna o cc a u innego lekarza to balabym sie ze beda zwlekac z cc
to nie ciekawie, musisz sie przemęczyc :(((
image
a od kiedy na prywatną wizyte czeka sie tyle czasu?rety...!szok.
image
jestem w 8 tygodniu, czuję się fatalnie, ale nie chcę jeszcze mówić w pracy, że jestem w ciąży, ale jak tak dalej pójdzie, to chyba nie będę miała wyboru. Mój lekarz powiedział, że jak się jest w ciąży to trzeba być egoistką i tak nawet jakby się pracowało do 9 miesiąca to potem każdy i tak zapamieta tylko to, że 4 miesiące byłaś na macierzyńskim.
ja tez tragicznie sie czulam od 4 tygodnia ciazy i od 8 tyg poszlam na zwolnienie bo juz nie moglam wyrobic choc sie staralam.moja pracodawczyni nie robila z tym problemu zwlaszcza ze podobno do 3 miesiaca powinno sie poinformowac pracodawcę o ciąży.zresztą-ona sama widziala ze sie męczę i sama jakoby "wyrzuciła"mnie na zwolnienie mówiąc,ze bez sensu,zebym sie męczyła.
image
justi
właśnie zastanawiam się o co chodzi z tymi magicznymi trzema miesiącami... Czy młodsza ciąża nie gwarantuje takich samych praw jak po 3 miesiącu?
kiedys ponoc było ze do 3 m-ca mogłi zwonic (nie wiem, pisze ponoc)
a teraz nawet jak wiesz ze jestes wciaży, a pracodawca jeszcze nie wie, a jest to sam początek, i np. da Ci wypowiedzenie to ono i tak jest nieskuteczne jesli go ponformujesz w tym momencie. :))
image
justi nie mam ostatnio czasu na gadu sie odewac, jak sie w ogole czujesz?
jeszcze troszke co?? :)))))
image
big beat-nie mam pojecia jak to wyglada faktycznie w przepisach,ale suma sumarum nie myslalam nawet o tym,bo nie ma powodu przeciez zeby ukrywac ciąże przed pracodawcą.Niczego to nie zmienia czy powiesz mu wczesniej czy pózniej.powiedziec i tak trzeba.ja sie czulam bardzo zle od poczatku wiec powiedzialam szybko,ale nawet gdybym czula sie fantastycznie i pracowala np do 7 miesiaca,to i tak bym poinformowala wczesniej,zeby byl świadomy chocby ze wzgledu na to,ze wtedy mam prawo pracowac na lżejszym stanowisku np..itp.
image
na.cia-klikne do Ciebie na gg i cos tam skrobnę:)ale wieczorkiem bo teraz za chwile wychodze.choc mialam w zamiarze dzis siedziec wdomku bo moje stopy i nogi nieciekawie wygladają,ale jakos mnie ciągnie na wyjscie:D
image
JA PALNUJE W GRUDNIU LUB W STYCZNIU UDAC SIE NA ZWOLNIENIE. TROSZKE SOBIE ODPOCZNE BO CALY CZAS JESTEM ZMECZONA.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

do góry