Widok

prezent na chrzest

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Nie wiem może wydam się dziwaczna lub wymagająca. Ale parę tyg temu mieliśmy chrzciny. Garstka osób i my rodzice w sumie 14osób. Był obiad w restauracji dwa rodzaje ciast,tort. Chcieliśmy by zwróciła się chociaż knajpa w połowie. I po prostu nie wierZę w to co zobaczylismy:od chrzestnego pismo święte, od chrzestnej 100zł itd od kogoś tam obrazem posrebrzany. W sumie gotówki wyszło 300zł za restauraxje zapłaciliśmy 1500zł. Nie żebym wymagała od kogoś ale proszę Was czy w dzisiejszych czasach daje się obrazki i pismo sw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wiem do kogo i po co ten żal.
Trzeba było zaprosić do domu na kawę i ciasto za 200 zł i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Serio!? Ja pier**** ! Nie wierze.

Po co ten chrzest? Dla kasy? Trzeba było zbiórkę zorganizować a nie chrzciny i jeszcze żal, ze mało dali bo w ogóle nie dali. Dziecku się daje prezenty a nie rodzicom kasę. Bo jak zapraszasz gości to miej świadomość tego, ze trzeba ich jakoś przyjąć. A przychodzą do dziecka a nie do Ciebie.
A idea sakramentu tez jest inna ale w tym przypadku chyba się zapomniało.

Moja córka grosza nie dostała. Same prezenty, srebrne pamiątki, biżuterię z grawerem, ręcznie wyszywany kocyk, itp, itd. Było ok 20 osób, obiad w restauracji + kawa, ciasto i tort.
U syna mam nadzieje, ze będzie podobnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas najbliższa rodzina 14 osób z nami :) Synek dostał srebrny medalik, obrazek z modlitwą, smoczek srebrny z grawerem i miejscem na pierwszy ząbek oraz gotówkę uzbierało się 1100 zł. i całą kwotę schowałam w kopertę i odłożyłam by syn za kilka lat zdecydował co zrobi z gotówką tak samo robię z pieniędzmi z urodzin a w przyszłości z komunii wszystko co dostało moje dziecko jest dla niego, a to ile z mężem wydaliśmy na ugoszczenie gości to nasz wydatek i nie wyobrażam sobie żeby zabierać dziecku pieniądze. Teraz przynajmniej już wiesz że na kasę od rodziny nie masz co liczyć więc w przyszłości rób uroczystość w domu co mniej wydasz i nie będziesz stękać że Ci się restauracja nie spłaciła.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas knajpa 1400zl
Prezenty samo złoto chciałam żeby córka miała pamiatki gdyby to przeliczyć na kasę to byłoby ok 2 tys ale ja nie uważam kasy za prezent ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale obiadu dla gości z takiej okazji nie organizuje się "aby się zwróciło" - po to się organizuje aby w miłym towarzystwie spędzić czas na spokojnie bez biegania do kuchni z okazji chrzcin własnego dziecka. Ja to nawet bym nie oczekiwała, że organizując wesele coś mi się zwróci. To pokrętne myślenie, często kończy się rozczarowaniem. Tak, uważam, że goście mają prawo dać pismo swiete, medalik, pamiątkę... jeśli ktoś pyta warto zasugerować, ale też raczej na zasadzie miałoby było gdyby to był prezent gotówkowy, ale jeśli chcecie konkretny prezent to najlepsze są użytkowe: my np. od mojej siostry na chrzest starszego otrzymaliśmy projektor z kołysankami, który mamy już 9 lat i aktualnie służy młodszemu dziecku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę że to ile kto daję głównie zależy od możliwości. Robiąc chrzciny nie nastawialiśmy się na zwrot bo zapraszaliśmy tylko najbliższych w sumie 12 osób. Chrześni to studenci prosiliśmy by nic nie przynosili tylko gromnice i szatkę a synek dostał dużo pieniędzy, złoto , Biblię i srebrny obrazek byłam bardzo zaskoczona że aż tyle. Zależało nam by najbliżsi byli wtedy znami a nie na prezentach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

do góry