Widok

prezent na pierwsza komunię

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pomóżcie bo nie mam pojęcia co podarować chrześnicy na pierwszą komunię. Jeśli kasa to ile do koperty? Jeśli prezent to jaki za ile? Mąż nie jest chrzestnym. Z góry Wam dziękuję!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja bym kupiła zloty łańcuszek z jakimś wisiorkiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie nad łańcuszkiem się zastanawiam. To zawsze pamiątka. Ja swoje mam i nosze:) Tylko taki za ile? Za 600? Wystarczy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za 600? To ma być łańcuszek czy łańcuch? ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Łańcuszek hehe Kurczę nie wiem po ile nawet jest złoto :) Muszę się przejść do jubilera. Ja mam wszystko z komunii, osiemnastki, od męża :) Czyli sa tańsze? Czyli mogłabym nawet szarpnąć się na kolczyki?;)

może łańcuszek i rower?rolki? skoro masz dobry budżet na prezent to fajnie by było aby dziecko dostało coś z czego aktualnie skorzysta i się będzie cieszyć.przynajmniej ja z takiego założenia wychodzę kupując chrześniakowi prezenty.tu akurat jest komunia więc łańcuszek czy kolczyki będą pamiątką na lata, a z roweru,rolek skorzysta wiosną - latem.
to takie skromne moje zdanie :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A gdybym kupiła jakiś łańcuszek z wisiorkiem za ok. 400 zl.i do tego 300 w kopertę albo telefon? Ona marzy o dotykowym. Rower ma, rolki ma, deskorolkę ma... A jednak pamiątka to pamiątka (ten łańcuszek). Jak dam kasę to nie wiem czy skorzysta ona czy rodzice :) Jeszcze trochę czasu mam. Może w to złoto uderzę

Nie, ten telefon bez sensu. A kasy ile się daje teraz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W zeszłym roku byłam na komunii w najbliższej rodzinie. Prezenty były takie: od chrzestnego duży tablet (jakieś 1000zł), od dziadków złoty łańcuszek z Matką Boską (jakieś 400 zł), od chrzestnej nie wiem (nie było jej), od znajomych drobne upominki typu srebrne łańcuszki z zawieszkami, kolczyki. My daliśmy złote kolczyki z rubinami (prawie 400 zł). Nie zbyt drogi prezent, ale my na tę "imprezę" musieliśmy wydać dodatkowo 1000zł na bilety lotnicze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

600zl za łańcuszek mysle ze w sam raz.
Popieram autorke i jej pomysl

Ja proponuje wycieczkę zagraniczna np disneyland.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

To może moje dzieci zabiorę na taką wycieczkę.
Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to zachowaj dla siebie te "mądre" rady.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja proponuje zebyscie sie wszystkie w leb puknely raz a porządnie z tymi swoimi pomysłami
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ooo a to dlaczego? Co Ciebie tak oburzyło?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

My damy zegarek i wystarczy rodzicom chrześniaka i tak nic się nigdy nie podoba a to spodnie za długie (kupujemy zawsze większe ciuchy, osobiście uważam że lepiej rozmiar większy jak za małe ), a to bluza nie w tym kolorze , za kasę nigdy nic dziecku nie kupili więc dostanie prezent.

Nie wiem jak u Ciebie w rodzinie, ale jeśli chcesz kupić prezent, żeby była fajna pamiątka, to podpytaj może rodziców dziecka, czy jest coś o czym bardzo marzy ich pociecha. U mnie w rodzinie się to stosuje i córka dostaje czasem pieniądze, które potem wydaje na swoje zachcianki (zabawka itp.), ale najczęściej jest to konkretny prezent, który pamięta od kogo dostała i bardzo się z niego cieczy.
Nawet na święta ostatnie to wybierała konkretne zestawy Lego Friends od babci i chrzestnego - radość ogromna, a oni wyznaczyli mi zakres finansowy tego zakupu, więc córka na allegro wybierała już w odpowiedniej kwocie. Teraz na urodziny zrzuciliśmy się z teściami na rower porządny (dla mnie 1000 zł to bardzo dużo i chciałam brać na raty, ale sami zaproponowali jak się dowiedzieli co kupujemy). Rok wcześniej dostała od matki chrzestnej naklejki z Monster High taki wielki komplet chyba za 2 euro i aż się popłakała ze szczęścia :) (powiedziałam, że jak kupi cokolwiek z tej marki to córka będzie zadowolona). Wiem, że na komunię, którą będzie miała za rok też tak będzie, że rodzina do mnie uderzy i zapyta. U mnie się to w 100 % sprawdza.

Tak u nas też pytamy, wszyscy mówią zwykle co ich dzieci by chciały. Niestety siostra należy do tej grupy ludzi specyficznych i trudnych i działa na zasadzie kup co chcesz. W domyśle pewnie kasa... Dlatego mam problem... Dzisiaj zamierzam przejść się po sklepach i pooglądać łańcuszki złote czy inną biżuterię. Coś kupię do 500 jeśli uda się fajnego i nie bardzo cieniutkiego:) i do koperty włożę 300 zl. Jeśli nic ze złota to kupię jej pismo święte w skórzanej oprawie i 700 zl. Chciałabym całość prezentu czyli też kartka kwiatki opakowanie zamknąć w 900 zl. To i tak dużo jak dla nas a przecież mąż nie jest chrzestnym. Ciągle zastanawiam się czy to nie za dużo...

Szczerze moim zdaniem dużo ale każdy daje ile chce ;)

A jest różnica czy tylko Ty, czy oboje jesteście chrzestnymi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W pierwszym wpisie jest info, że chrzestną jest autorka, a jej mąż chrzestnym nie jest.
Nie ma co szaleć z kasą. Pytanie na ile was stać? I to tyle.
Jak dla mnie jako chrzestna kwota ok. 600-700 zł to max.
Ale jak mówię - dla jednych 1000 zł to mało, dla innych majątek.

Dla mnie to bardzo dużo ten 1000. Dlatego ciągle się zastanawiam ile podarować. To pól mojej wyplaty. Może właśnie te 700 będzie ok.

Mikronezja wydaje mi się ze to różnica ze jestem sama chrzestna bez męża. Z mężem powinniśmy dać więcej. W sumie z mężem gdybym byla dalabym 1000 wiec może damy te 700 zl. Jeśli tyle da tez chrzestny to mala będzie miała 1400 zl.to bardzo dużo jak na komunie. No ale nie wiem co on da.
Nie wiem czy to zrozumiałe :)

>W pierwszym wpisie jest info, że chrzestną jest autorka, a jej mąż chrzestnym nie jest.

Widzę, dlatego zapytałam czy jest różnica.

Powiem tak: dla mnie nie byłoby różnicy czy ja jestem chrzestną, czy też z mężem. Natomiast kwota, którą podajesz (a zwłaszcza w kontekście zarobków) jest duża, niezależnie od tego czy razem jesteście chrzestnymi czy nie. Może warto porozumieć się z chrzestnym i coś wspólnie ustalić? Może wspólny prezent?

za 600 złotych to chyba jakiś ledwo widoczny, cieniutki, 42cm z brzydkim splotem i próba 333 łańcuszeczek... po co kupowac byle co? porządny łańcuszek , gruby, z ładnym splotem i ok 50 cm dlugości to minimum ponad 1000zł trzeba liczyc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kurde niby dorosła kobieta jestem a nie mogę prezentu na komunię wybrać... Masakra

ja coraz częściej mam wrażenie ze ludziom się mylą chrzestni ze sponsorami.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

W zeszłym roku jak szukałam prezentu dla dziewczynki na komunię to wiele jubilerów odwiedziłam i za 400 zł już można super zestaw kupić łańcuszek z wisiorkiem. Ale jak 8-9 latka ma mieć gruby łańcuch to wtedy wydatek. Tylko po co? Po co takiemu dziecku łańcuch jak dla krowy? Nawet za 10 lat tego nie założy. Lepiej coś z wyczuciem, ładnego. Łańcuszek nie musi być z medalikiem czy krzyżykiem. Może być np. aniołek czy litera imienia, a nawet gwiazdeczka czy serduszko. Na prawdę jeśli autorka chce wydać powiedzmy 700 zł to jest w czym wybierać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

no komunie już niebawem...szukam prezentu dla chrześniaka, albo porządny tablet mu chce kupić albo smartfon. Widziałam w dobrej cenie w bestcena.pl , uważacie że co byłoby lepsze? konsolę, rower ma
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

do góry