Widok

prolaktyna

Witam. Może któraś z forumowiczek miała podobny problem... Od około 4-5 miesięcy mam problemy z cerą i strasznie wypadają mi włosy. Męczą mnie też bóle głowy. Zrobiłam badanie prolaktyny - prl 0 min - 161,9 ulU/ml (norma 102 - 496, więc w porządku), natomiast prl 60 min po MTC - 6397. Lekarz rodzinny stwierdził hiperprolaktynemię i bez dodatkowych badań polecił łykać bromergon. Nie wykupiłam leku i obecnie czekam na wizytę u endokrynologa. Czy któraś z was miała podobne wyniki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Miałam wyniki identyczne jak Ty i dostałam Dostinex- biorę 1/4 tabletki raz na tydzień i czuję po sobie, że już jest lekka poprawa, a lek przyjmuję od dwóch miesięcy. Dostinex i Bromergon mają ten sam cel, ale inny mechanizm działania ze względu na inną substancję czynną. Bromergon wywołuje często działania uboczne, dlatego ja wolę Dostinex- nie mam po nim żadnych negatywnych skutków jak do tej pory. Oczywiście każdy inaczej reaguje na dany lek, więc się nie zrażaj tym Bromergonem, ale koleżanki raczej dobrze na niego nie reagowały.
innych badan na prolaktyne nie ma, mozesz jedynie zrobic sobie jeszcze tk przysadki mozgowej - tomograf komputerowy. ja rowniez polecam dostinex. a jesli juz robic badanie prolaktyny to wlasnie to z tabletka.
Dziękuję za odpowiedzi. Zobaczę jeszcze co powie endokrynolog. O bromergonie słyszałam wiele negatywnych opinii stąd moje obawy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
po bromergonie źle się czułam- lepiej było po noprolac- choć lekarz twierdził, że to to samo. Ja wiem swoje.
czy na te tabletki musi być recepta?
tak, musi być recepta
ja mam niestety nawet bez obciazenia za wysoka, ale zanim poszlam do endo a juz mialam badania (a w UK nie hiperprolaktynemi sie nie leczy) zaczelam szukac jak zbic prolaktyne czyms bez recepty. kupilam se ziolo Agnus Castus, potocznie zwany niepokalankiem pospolitym.

Po powtorzeniu badan okazalo sie ze ziolo mi to zbilo b ladnie, ale ja mocno reaguje na ziola i endo w efekcie koncowym powiedzial ze dostinex zawsze w razie co mi da, ale ale
jesli nie zniweluje stresu to po dostinexie i tak ta prolaktyna predzej czy pozniej podskoczy znowu.

efekt- na razie jade na ziole. z przerwami, jak nie pilnuje stresa oczywiscie prolaktyna skacze, ale castagnus + kalms uspokajajacy dziala cuda w moim przypadku.

Wiele moich znajomych miala ten sam problem na bazie ukrytego stresu, (wykluczone choroby przysadki) i kazda klela na specyfiki inne niz Dostinex. Wiecej skutkow ubocznych niz efektow leczenia. Wiec jak nie chcesz probowac z niepokalankiem (dostyepnym w aptekach pod nazwa chyba cyclodynon) to tylko dostinex.

Polecam tez lekture na forach, masa kobietek chwalila castagnusa bardziej niz chemiczne leki. Dlatego ja zaczelam to brac.

powodzonka, rozrypane hormony niestety obnizaja komfort zycia do zera :/
ja dostalam skierowanie na rezonans przysadki po tescie obciązeniowym z metokloparmidem
Ja również mam nadzieję, że lekarz zleci mi jakieś dodatkowe badania. Szczerze mówiąc chciałabym poznać przyczynę moich problemów z prolaktyną, a nie brać leków "w ciemno".
prolaktyna sie podnosi od stresu, ale potem powinna opadac, test z obiazeniem polega na wywolaniu wlasnie takiego zachowania organizmu jak podczas stresu.
Niestety jak podnosi sie za czesto to juz potem nie bardzo opada, albo podnosi sie o wiele za mocno. Niestety tez wysoka prolaktyna = niska dopamina, ktora odpowiada za chec do zycia i normalne funkcjonowanie.

DO tego sporo lekow, np branie pigulek anty, sterydów itp powoduje zaburzenia w prolaktynie.
No i oczywiscie cały wachlarz chorób przysadki.
Warto sprawdzic.

Inne tematy z forum Zdrowie

Orgasm control na przedwczesny wytrysk (19 odpowiedzi)

Aktualnie stosuję chusteczki orgasm control i jestem z nich bardzo zadowolony ( jak do tej pory...

Co Wam pomaga na łuszczycę skóry głowy? (4 odpowiedzi)

A czy ktoś moze choruje na łuszczyce skóry głowy? Co Wam pomaga?

Łuszczyca leczenie domowe olejkami konopnymi z CBD (20 odpowiedzi)

chciałbym się podzielić z Wami swoimi spostrzeżeniami, może akurat komuś przydadzą się moje...

do góry