Widok
prowadzenie ciąży w Medicover
Czy ktoś prowadził ciążę w Medicover? Jestem posiadaczką abonamentu od 3 lat, wiem, że umówienie się do wybranego specjalisty łatwe nie jest, ale miałam nadzieję, że w ciąży obowiązuje jakaś kontynuacja leczenia u jednego specjalisty. Jestem w 7tc, dostałam skierowanie na USG poniżej 10 tc, wg zaleceń lekarza wykonać za 2 tygodnie, ale okazuje się, że nie ma takiej opcji - albo za tydzień albo za 3 tygodnie! Na kolejną wizytę miałam się umówić na za 2-3 tygodnie, a pani położna informuje mnie, że lekarz nie ma wolnych terminów do marca i proszę zmienić lekarza prowadzącego. Czy którejś z Was udało się prowadzić ciążę u jednego lekarza w Medicover i wykonywać zlecone badania w określonym przez lekarza czasie? Jeśli tak, proszę podzielcie się jak to zrobić?
Czasem tak, czasem nie. Raz wyszło na to,że musiałam zrobić prywatnie gdzie indziej, mając abonament w medicoverze. Tylko dlatego,że właśnie nie było terminów,a mnie czas gonil. Prowadziłam ciążę w 2015 i teraz w 2017 i różnica jest duża. Mam wrażenie,że te wszystkie nowe biurowce mają pakiety w Medicoverze. Stąd nagle tyle pacjentek I brak terminów. A lekarzy wciąż tyle samo.
Terminy trzeba umawiać z wyprzedzeniem, ja zaklepuje tez na koncie męża o dziwo może on się umówić na prowadzenie ciąży :) są też ekstra wizyty jeśli lekarz Ci mówi że masz się pojawić za dwa tygodnie a nie ma terminów to mi dwa razy położna umawiała w takim wypadku wizytę dodatkową. To zależy od lekarza czy się na to godzi. Z USG nie miałam problemu trzeba pilnować kiedy pojawia się grafik jak masz skierowanie to sama możesz się umówić online. Polecam USG u doktora Sztramskiego warto umawiać się na wcześniejsze godziny bo na badanie jest przeznaczone 20 min a trwa co najmniej pół godziny. Warto też wybrać lekarza który ma USG w gabinecie.
Ja będąc w ciąży sprawdzałam, czy nie pojawił się nowy grafik kilka razy w ciągu dnia i również umawiałam wizyty na koncie męża. Odnośnie usg, to jeżeli nie mają terminów to można poprosić o skierowanie zewnętrzne (2 razy miałam wystawione). O dziwo problem z terminami jest głównie w Gdańsku, bo jak się wyszukuje to w Gdyni do wyboru do koloru.
Da się prowadzić u jednego lekarza, chociaż ja np. prowadziłam ciążę u doktor Papinskiej, bo jestem jej pacjentka od lat, a mojej koleżance juz odmówiła, bo nie przyjmuje juz nowych pacjentek. Tzn. Jeśli znajdzie się termin i się umówisz to ok, ale w razie czego na dodatkową nie przyjmie. Usg w invikcie to standard, bo ginekolodzy nie mają osobnego usg. Ale w invikcie są b. dobrzy lekarze a mnie lokalizacyjnie to odpowiadało. Co do braku terminów, to zrobienie "awantury" zawsze pomaga. Kiedy potrzebuje pilnie dostać się do lekarza zazwyczaj stwierdzenie że zaczyna się robić jak na nfz i ze musze dostać wizytę np. w tym tygodniu, nagle wizyta się znajduje ;)