Widok

przeniesienie kuchni do pokoju

czy ktoś z Was dokonywał takich zmian ?
planuje kupić mieszkanie od dewelopera i mam taki plan, żeby zrobić pokój z aneksem a kuchnie przerobić na pokój. Poczytałam trochę i obawiam się, że deweloper odmówi i jeśli tak się stanie to będę zmuszona zrezygnować z zakupu, chociaż znalazłam też opinie osób, którym odmówiono a potem po namowach okazało się, że jednak można.

Będę wdzięczna ze wszelkie porady :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
proszę o kontakt - pomogę
koba76@o2.pl
a mieszkanie masz juz wybudowane czy jest w trakcie i chcesz zeby zrobil to deweloper?

my tak zrobiliśmy ale sami na własną rękę, po zakupie m. i właściwie deweloper nie miał nic do gadania, a nawiasem pisząc to i tak powinien się zgodzić...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kawalerka to mieszkanie się dopiero buduje ( chyba, dzisiaj ide dopiero dowiedzieć się do biura sprzedaży ;), a jak daleko mieliście pion kanalizacyjny ? bo u mnie kilka metrów od miejsca gdzie ma być kuchnia :(

iii jak tylko poznam szczegóły to napiszę :)
Witam

pracuję w biurze projektowym w kórym projektujemy wiele osiedli mieszkaniowych ... takie zmiany są nagminne i developer powinnien się zgodzić i zgłosić się do swojego projektanta o akceptację i wtedy jest to sprawdzane pod kątem możliwości zmian (piony itp.)

Samodzielne zmiany są niedopuszczalne !! nie pod każdy pion went nie podłączy się okap itp. Takie zmiany powinne być konsultowane z głównym projektantem
fiolek a czy mogłabym przesłać Ci na maila rzut tego mieszkania ? :) czy Twoim zdaniem jest taka możliwość, dzisiaj idę do kierownika budowy i chciałabym mieć już na ten temat jakąś wiedzę
ok
kavka.gda@o2.pl
wysłałam :)
a tak poza tym, jakie sa przyblizone koszty takiego przeniesienia..? Bo zapewne wtedy robimy to na własną rękę.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
Witam
Zajmowałem się już taką przeróbką.
zapraszam na strone http://www.robotica.pev.pl gdzie znajdzie Pani galerie kilku z wykonywanych przezemnie prac oraz kontakt do mnie gdyby byla Pani zainteresowana.
Pozdrawiam
Arek
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Masz dwa warianty. Pierwszy łatwiejszy zglosci deweloperowi ta przerobkę by on ja wykonal. Tak bedzie zdecydowanie łatwiej i bezproblemowo bo:
-podjescia hydrauliczne bedziesz mial od razu schowane w sciany
-od razu w miejscu kuchni bedziesz mial wieksza ilosc gniazdek
-od razu zrobia ci podjescie pod kuchenkę
- jak sie da to zrobią Ci wentylacje w odpowiednia stronę

Deweloper z powodow zdroworozsądkowych odmówić Ci może tylko z powodu wentylacji. Kuchnia musi miec wentylacje i już (wedlug prawa rzecz jasna, bo w zyciu to róznie bywa). Z powodów "politycznych" moze Ci do tego zniechęcać bo mu się może nie chcieć albo bedzie chcial na tym duzo zarobić.

Jak bedziesz rozmawiał z deweloperem przyniesc mu taki plan swojego rozwiazania iż teoretycznie chociaz pion wentylacyjny jest w kuchni - czyli np narysujesz o 20-30 cm krótszą sciankę by kanal wentylacyjny miał kontakt z kuchnią.
Jak bedziesz rozważał samodzielną przeróbkę to pamietaj iz najpier bedziesz musiał rozkuć sciany by dostac się do podłaczeń hydraulicznych - one normalni ida w poziomie w posadzce, jak bedziesz je przedłuzał samodzielnie to w posadzkę trudno Ci się bedzie wkuć więc rury hydarauliczne (odłbywowa szczególnie) bedzie Ci biegla po scianie.
Nie jestem elektrykiem ale wydaje mi się ze przedłużenie istalacji 3 fazowej do płyty grzewczej to bardzo trudna sprawa.
Jak nie chesz płacić za projekt rekalmujacym sie tu polecam forum plany i wizualizacje na gazecie - tam jest duzo speców którzy plan zmian zrobią Ci za darmo.
fiołek dziękuję bardzo za odp. niestety pisałam z komputera mojego szwagra i on skasował wiadomość więc nie mogłam odpisać na maila :)

na szczęście kierownik budowy okazał się spoko człowiekiem i nie będzie najmniejszego problemu z przeróbką ! :):)
rury wentylacyjne pójdą górą

dziękuję Wam wszystkim na udzielone rady :)
pozdrawiam serdecznie
fiołek czy moge Tobie podesłać rzut mieszkania?
2 pok + oddzielna kuchnia chciałabym zrezygnować z kuchni i przenieść do jednego wiekszego pokoju.
tak oczywiście może Pani przesłać
Witam ,
W odpowiedzi na Pani pytanie chciałbym aby określiła się pani do czego dokładniej miała by wchodzić w rachubę zmiana. Prowadzę firmę wykonującą tego typu przeróbki oraz mam znajomego architekta który może ewentualnie spojrzeć w plany . Jeśli nie będzie większych perturbacji związanych z tym przypadkiem to jestem zainteresowany zaoferowaniem swoich usług do wykonania powyższego zadania.

Maciej

605-870-566
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/
Maciek- czy to post do mnie?
Tak, poproszę o rzut mieszkania i ewentualnie na drugim takim samym nanieść poprawki czerwonym kolorem i zeskanować .
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/
Witam.
Proszę o kontakt
Jeżeli nadal istnieje problem

STALMEB-Przemysław Kamiński
83-031 Łęgowo
Ul: Rzeczna 46
Nip: 584-25-88-114
Regon: 220975524

http://www.stalmeb.pl
e-mail: biuro@stalmeb.pl
Telefon:
793-613-213
505-167-273

Numer Gadu-Gadu:22027154

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Gdynia czynsze w mieszkaniach spółdzielczych (3 odpowiedzi)

Cześć, rozważamy przeprowadzkę z Wielkopolski do Gdyni. Jak wygląda sprawa wysokości czynszów w...

budowa domu - koszt (57 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

do góry