Re: przystawki, zakąski na impreze
coś na słodko:
kup w Makro kruche korpusy (to są takie puste spody jak do tarty- malutkie babeczki)
zrób krem karpatki
kruche korpusy napełnij budyniową karpatką, na góre...
rozwiń
coś na słodko:
kup w Makro kruche korpusy (to są takie puste spody jak do tarty- malutkie babeczki)
zrób krem karpatki
kruche korpusy napełnij budyniową karpatką, na góre przystrój owocami potem polej galaretką i masz mniamniuśne babeczki!!
takie same korpusy są w wersji na słono, które można napełnić jarzynową sałatką
fajnie to wygląda i wygodnie sie podjada :)
proponuję również grzanki:
pokrojone bagietki można posmarować masłem czosnkowym lub sosem sałatkowym Knorra paprykowym...
do takich bagietek proponuję kabanosiki, sery pleśniowe...
albo coś na ciepło:
SŁODKIE ŻEBERKA
125ml chińskiego słodkiego sosu chilli
60ml sosu lub konfitury żurawinowej (ze słoika)
60ml ciemny słodki sos sojowy
15-20 wieprzowych żeberek
1. W mocnej foliowej torebce wymieszaj składniki marynaty i wrzuć pokrojone na kawałki żeberek. Wymieszaj w torebce wszystkie składniki, szczelnie zamknij, połóż na płasko w jakimś naczyniu. Wstaw do lodówki najlepiej na noc aby sie zamarynowały.
2. Nagrzej piekarnik do 180C.
3. Przełóż cala zawartość torebki do brytfanny.
4. Wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę.
5. Podkręć temperaturę piekarnika do 200C i piecz jeszcze 15-30 minut, albo, aż żeberka będą klejące i rumiane.
zobacz wątek