Widok

psie kupy

chciałabym zaapelować do wszystkich posiadaczy psów na Karczemkach (a jest ich wyjątkowo dużo w tej dzielnicy)o sprzątanie odchodów pozostawionych przez ich psy na naszych trawnikach. Sama mam psa i nie wyobrażam sobie zostawić jego kupę i udawać, że to nie JA ją zostawiłam. Faktycznie mamy problem z miejscami do wyprowadzania psów, gdyż oprócz małych terenów "niczyich"- które swoją drogą są już tak zakupane, że nie można wejść tam z psem bo i pies tonie w kupach i właściciel wynosi sporo na swoich butach i nogawkach- to pozostają nam trawniki należące poszczególnych bloków. nie jest to dla żadnej ze stron dogodna sytuacja,bo i ja nie czuje się dobrze wyprowadzając psa na wspólny trawnik nawet jeżeli po nim sprzątam, ani reszta mieszkańców nie cieszy się iż wspólny trawnik jest psią toaletą.
Trudno o kompromis, ale na pewno nie można dopuszczać do sytuacji w jakiej psy załatwiają się na trawnikach a właściciele po nich nie sprzątają. Nie widziałam jeszcze tak zakupanej dzielnicy jak ta. Na każdym trawniku PEŁNO kup!Za kolejne miesiące wszyscy chyba po prostu w nich zatoniemy. A robi się coraz ciemniej i ja naprawdę nie mam ochoty codziennie myć mojego psa i swoje buty z czyiś kup, tylko dlatego, że ktoś jest "zbyt ważny" aby sprzątnąć nieczystości po swoich pupilu!
Podsumowując, po ludzku proszę, zmieńcie swoje nawyki. To nie jest duży wysiłek. Wystarczy siatka czy torebka i raz dwa kupa do środka a później do śmietnika. I zmieni się oblicze naszych trawników. I my dorośli, i nasze psy, i nasze dzieci przestaniemy włazić w psie kupy.
Nie chce waśni czy pyskówek, pragnę tylko aby ten problem był prawie nieodczuwalny, bo teraz ciężko tematu nie zauważyć, niezależnie czy ktoś ma psa czy też nie.

A tutaj trochę prawa, informacje ze strony Straży Miejskiej w Gdańsku:

"Obowiązki ciążące na właścicielach psów wynikają z przepisów Uchwały Nr XX/503/08 Rady Miasta Gdańska z dnia 28 lutego 2008 roku w sprawie Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Gdańska. Każdy właściciel zobowiązany jest do natychmiastowego usuwania zanieczyszczeń spowodowanych przez zwierzęta. Ponadto psa należy wyprowadzać na smyczy bądź w kagańcu, a psy rasy uznanej za agresywną na smyczy i w kagańcu.

Nieprzestrzeganie powyższych zapisów Uchwały grozi mandatem karnym w wysokości od 20 do 500 zł"

A tutaj lista miejsc w których można pobrać darmowe torebki na psie odchody:

http://www.strazmiejska.gda.pl/wp-content/uploads/2011/09/Torebki-dla-psow.pdf
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kolego jak taki z Ciebie monitoring że wiesz że z brązowym pieskiem i z czapeczką to czemu nie zwrócisz uwagi od razu ? No tak w Internecie anonim wielki kozak a w świecie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wychodzi typ w czapeczce z daszkiem z brązowym pieskiem zza zakrętu, 5 metrów dalej wielki kloc jeszcze paruje. Ale to przeciez nie jego pies nawalil.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znowu pełno kup wszędzie. Chodzą z tymi psami po wszystkich możliwych uliczkach a one się tam wysrywają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dopóki się nie okameruje i nie sprawd jak jest nie będzie wiadomo kto to wszystko zasrywa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też mam dość nieodpowiedzialnych właścicieli psów, dla których ich pupil to po prostu zabawka. Jestem ogólnie za zakazem trzymania psów w blokach. A mówiąc o psich kupach... wg mnie i wielu innych wyglądają i śmierdzą dokładnie tak samo jak ludzkie. Nie wiedzieć czemu dla niektórych ta różnica jest niewidoczna. Pozatym pies w bloku ma gorzej niż słoń w zoo. W dodatku potrafi hałasować i doprowadzać ludzi do szaleństwa. I oczywiście to nie pies jest tu winny tylko ich właściciel. Dlaczego prawo nie chroni ludzi, ich własności i prawa do spokoju?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oby nie skonczylo sie jak kiedys we wrzeszczu ,Ze komus cos odbije i bedzie podrzucal jedzenie z gwozdziami albo pinezkami w srodku. Wtedy dopiero wlasciciele pieskow beda panikowali.pozdro
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wlasnie , sprzatac a nie pozasrywane wszystkie trawniki jak w oborze. W wielkiej Brytanii za to ze pies nasr* są kary do 1000 funtów.Male dzieci nie maja sie gdzie bawic bo wszedzie na okolo g*wna. Dla psow jest ten trawinik czy dla ludzi?

Polecam "Dzień Świra" i zrobić to co główny bohater😊
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prosze wrzucic do dowolnego spotkanego smietnika

Zawsze sprzątam po swoim psie.
Pozdrawiam.

Nie twietdzę że nie mogę unieść. Zawsze sprzątam. Napisałam, ży przydałyby się śmietniki i tyle.

Duza nie duza. 30kg na pewno nie wazy zeby nie mozna bylo z nia spacerowac. No a ze cuchnie to inna sprawa. Ja nie rozumiem czemu my mamy wchodzic w to łajno bo pani nie moze jego uniesc.

duzy pies = duza kupa..... , a to juz nie nasz problem tylko Pani.... hmm no chyba jednak tez nasz bo jak Pani nie posprzata to ktos moze wdepnac w to duze stolec..
pozdrawiam
Racja niestety MUSIMY sprzątać po swoich psach to nie ulega wątpliwości. Ja mam ten problem, że mam naprawdę dużego psa i jeśli pies się wypróżni na początku spaceru to muszę " to" nosić. Moim marzeniem są kosze na śmieci na osiedlu. Jest jeden przy przystanku autobusowym i chyba to wszystko.

smierdzaca spraw....
Wczoraj w godzinach wieczornych podczas wysiadania z samochodu weszłam w psia kupe, ktorej nie zauważyłam i naniosłam ją do domu.
Budowlancy juz sie wyniesli wiec nie ma na kogo zwalic
Ale niestety są też psiaki na tym osiedlu co "spacerują " bez właścicieli....:)też robią kupy gdzie popadnie....

smród rozchodzi się wszędzie, jak to dla ciebie taki nawóz to pozbieraj i włóż do doniczek i ustaw u siebie w pokoju na parapecie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dokładnie. ... skoro ludzie decydują się na psiaki to niech liczą się z tym ze trzeba po nich sprzątać. ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry