Widok
Ja próbowałam znaleźć jakieś miejsce dla syna w żłobku na ponad trzy miesiące przed tym jak chciałam go tam oddać. Na państwowy nie było szans, zresztą do tej pory czeka w kolejce (czyli piąty miesiąc). Obdzwoniłam mnóstwo prywatnych żłobków w Gdyni i w kilku było co prawda miejsce, ale ceny - masakra. W tym, do którego teraz chodzi, zarezerwowałam wolne miejsce i czekało na niego. Ale ogólnie można zapisywać dziecko i oddawać pod opiekę żłobków cały rok.
No właśnie -ceny. Jakieś przedszkole to znajdziesz przez cały rok. Jeżeli chcesz by było znośne cenowo, bliskie do domu/pracy i nawet z dobrą renomą to musisz zapisać smoka jak najszybciej.. Najwyżej nie podpiszesz umowy jak przyjdzie czas.. U nas było ,że przepada wstępne do przedszkola - 100 zł :( Niektórzy zaraz po narodzeniu zapisują.. Ja zapisałam na nieco mniej niż rok przed pójściem. I byłam na liście rezerwowej :( Ale jakoś weszliśmy..Potem słyszałam, że weszły i później zgłaszające się osoby - ale musiały mieć dobry timing. Przyjść akurat jak ktoś zrezygnował. Ogólnie nie polecam czekania na ostatnią chwilę. Szukaj co najmniej pół roku przed pójściem do przedszkola jeżeli nie wcześniej. Możesz jednocześnie uczestniczyć w rekrutacji do publicznych przedszkoli i zapisać do prywatnego. Podejrzewam, że dlatego mój się dostał do tego prywatnego w którym jest. Pewnie kilkoro dzieci sie dostało do publicznego i rodzice wycofali swoje podania.. Nasz nie..
wolne miejsca to swoją drogą :) u nas już w listopadzie był brak miejsc na ten wrzesień... do prywatnych przedszkoli
chodziło mi o to, że można iść kiedy się chce i wpisać się w "kolejkę" oczywiście płacąc wpisowe :)
do publicznych przedszkoli rekrutacja jest chyba w marcu na wrzesień tego samego roku, ale mogę się mylić
u nas publicznych nie ma :/ ale cena w prywatnym znośna, bo za miesiąc wychodzi nam ok 400 zł (295 zł opłaty stałej plus 6 zł dziennie wyżywienie)
chodziło mi o to, że można iść kiedy się chce i wpisać się w "kolejkę" oczywiście płacąc wpisowe :)
do publicznych przedszkoli rekrutacja jest chyba w marcu na wrzesień tego samego roku, ale mogę się mylić
u nas publicznych nie ma :/ ale cena w prywatnym znośna, bo za miesiąc wychodzi nam ok 400 zł (295 zł opłaty stałej plus 6 zł dziennie wyżywienie)