Widok
Myślę o tym, by zamiast kolejnej mammografii w tym roku zrobić rezonans i zastanawiam się, czy warto, czy też mammografia jest jednak najlepszym badaniem. Choć słyszałam o przypadku, kiedy to w mammografi nic nie było, a za parę miesięcy okazało się w usg, że jest wcale nie mały guzek i był to rak.
Poza tym robić stale te mamografie to nie wiem, czy to na pewno nie szkodzi piersiom? Przecież to promieniowanie, no i to ściskanie piersi...
Poza tym robić stale te mamografie to nie wiem, czy to na pewno nie szkodzi piersiom? Przecież to promieniowanie, no i to ściskanie piersi...
Jakiś czas temu po kontrolach okazało się że sporo badań robiono na starych aparatach do mammografii, robiono badanie nieumiejętnie, niedokładnie i zle opisywano. Ja też w tym roku chcę zrobić mammografię ale nie wiem gdzie pojśc żeby badanie było solidnie wykonane. Może któraś z Pań poleci jakies sprawdzone miejsce?
najdokładniejszy i najpewniejszy opis tylko w centrum onkologii
co do rezonansu to jesli jest taka możliwość,aby bad.wykonać prywatnie( bo na nfz to mało prawdopodobne aby sie udało przy braku wskazań) to polecam.
Niektóre zmiany mogą być nie widoczne ani w mamografii, ani w usg, poza tym rezonans obrazuje większość ewentualnych zmian przedinwazyjnych raka piersi, często nie wychwyconych w pore za pomocą dwóch pierwszych badań obrazowych
co do rezonansu to jesli jest taka możliwość,aby bad.wykonać prywatnie( bo na nfz to mało prawdopodobne aby sie udało przy braku wskazań) to polecam.
Niektóre zmiany mogą być nie widoczne ani w mamografii, ani w usg, poza tym rezonans obrazuje większość ewentualnych zmian przedinwazyjnych raka piersi, często nie wychwyconych w pore za pomocą dwóch pierwszych badań obrazowych