Widok

skracanie trenu sukni - proszę o opinie i pomoc

Wesele Temat dostępny też na forum:
dziewczyny byłam dziś na pierwszej przymiarce i planuję skrócić tren sukni, są dwie warstwy i pani proponuje mi żeby dolną warstwę tzw. podszewkę obciąć całkowicie do takiej długości jak ma być suknia i zostawić tylko tą właściwą górną warstwę. Boję się, że górna warstwa może mi się za bardzo zniszczyć, za to będę miała łatwiej później z podpięciem tylko jednej warstwy.
Czy macie doświadczenie jak byłoby lepiej, może któraś z Was miała podobnie?
Będę wdzięczna za pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obetnij wszystko - satyna lub tafta ciągnięta bezpośrednio po podłożu zniszczy się bardzo i jeżeli zamierzasz sprzedać suknię po swoim ślubie - to możesz mieć z tym problem z uwagi na zaciągnięcia lub trwałe zabrudzenia. Zamiast trenu proponuję długi welon.
materiał sukni to tafta z jedwabiem,
faktycznie myślę, żeby ją sprzedać po ślubie więc jeśli się zniszczy to będzie problem no i może będzie to widać po podpięciu
i jeszcze mam pytanie czy jak jest tren to najpierw trzyma się go w ręce ,a dopiero do kościoła jak się wchodzi to jest on z tyłu?Bo tak mi proponuje Pani w salonie.
Teoretycznie jest tak, że tren trzymasz w ręce (na tasiemce) od wyjścia z domu, aż do kościoła, w kościele tren na ziemi. Najpóźniej w sali weselnej tren powinien być podwiązany.
W praktyce jest tak, że tren ciągniesz już za sobą od domu, potem Pan Młody na nim stoi pod kościołem, w trakcie składania życzeń itd. Gdy zaczyna się wesele masz spory kawałek czarnego materiału na tyle białej sukni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a nie można podpiąć go, żeby był równo z suknią?
będzie miał podpięcie na równo z suknią, myślicie że cały czas ma byc podpięty?
Ja chyba w drodze do kościoła i w kościele+życzenia pod kościołem, będę tren jakoś trzymać, a w drodze do hotelu, w przerwie na papieroska i winko podepniemy tren i tak już zostanie. Nie chce jej niszczyć.

Chociaż nie wiem co zrobię jak będzie padał deszcz...
"W praktyce jest tak, że tren ciągniesz już za sobą od domu, potem Pan Młody na nim stoi pod kościołem, w trakcie składania życzeń itd. Gdy zaczyna się wesele masz spory kawałek czarnego materiału na tyle białej sukni."
Buuhaha, PannoWeselna, świetny komentarz! Chyba juz nie chce miec trenu ;) :)))
"satyna lub tafta ciągnięta bezpośrednio po podłożu zniszczy się bardzo" PannoWeselna, a co w tym temacie sadzisz o koronce?
Moje komentarze wynikają z obcowania z używanymi trenami....jeżeli tren jest tylko koronkowy (na przykład Lorna) to nie ryzykowałabym wędrowania z trenem po otwartych przestrzeniach, jeżeli tren ma podszewkę - to można wędrować. Tren w 90% zmienia fason sukni po podpięciu. Nie ukrywam, że nie lubię tego sporego kawałka materiału, chociaż znam kilka modeli, w których podpięcie trenu rozwiązano perfekcyjnie. Jeżeli decydujecie się na tren i jest on podwiązywany na kilka tasiemek - to warto przećwiczyć podpinanie trenu, czasami tasiemki są ponumerowane i to bardzo ułatwia Mamie lub świadkowej podpięcie.
mój tren jest podpinany na 1 guzik, po za tym nie jest jakiś mega długi. Jak się go podepnie, to wygląda jakby tak miało być-suknia bez trenu, idealnie się komponuje z suknią, zlewa się w 1 całość. Ale to pewnie zależy jaka suknia, jaki materiał, jak długi tren
Panno Weselna, ktore to modele sukni, w ktorych tak perfekcyjnie rozwiazano podpiecie trenu?
Ja miałam tren doczepiany - z domu niosła go świadkowa w ręku, a przyczepiłyśmy go dopiero pod kościołem. Został odpięty przed wsiadaniem do samochodu. Wyszło bardzo praktycznie, bo uniknęłam podpięcia i zmiany fasonu sukni albo zbyt wielu "ponaczepianych" warstw z tyłu podczas wesela.
Tren był na podszewce, więc ani w kościele, ani podczas pleneru, nie zniszczył się, a wszelkie zabrudzenia zniknęły po czyszczeniu chemicznym.
Jeśli macie taką możliwość, to z całego serca polecam takie rozwiązanie :).
Ja odkąd zaczęłam planować ślub jestem zakochana w Maggie Sottero:) przepiękne suknie, cudownie wykończone treny, ale dłuuuuuugie jak cholerka. Ciekawe czy są tez modele z odpinanym całkowicie trenem? To chyba najlepsze rozwiązanie:)
@gagaxX - moj tren byl wlasnie ogromny :) - kilka fotek jest w moim ogloszeniu o sprzedazy:
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-MON-CHERI-110206-rozm-3436-t286938,1,11.html
dziękuję za Wasze opinie i proszę o jeszcze bo nadal mam mętlik w głowie:) jedne co już wiem to, że jeśli go zostawię to zostawię też podszewkę
gagax: nie wszystkie są takie długie ;)
myślę, że słuszna decyzja - jeżeli zostawiasz - to wszystko, jeżeli tniesz - to też wszystko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no może nie wszystkie, ale te które mi się podobają najbardziej:) W ogóle to jestem strasznie zagubiona w tej kwestii. Ślub coraz bliżej, a im bliżej, tym większy jest mój problem z tym, jaka suknia będzie mi pasowała... Na początku głośno i zdecydowanie mówiłam BEZ TRENU. Ale jak trafiłam do katalogu Maggie Sottero, to już nie jestem taka zdecydowana. Tam wszystkie piękne suknie mają treny i wygląda to cudowanie:) A ja zawsze mam ten sam problem: modnie czy wygodnie? :) no i tak odkładam decyzję na potem...
przymierzanko było? Po przymierzeniu będziesz wiedzieć - ważne, by w sukni usiąść - zarówno z rozpiętym trenem, jak i podpiętym. Pokręcić kilka kółek z podpiętym trenem, pospacerować z rozpiętym - poruszać się po prostu - tak jak na weselu. A MS ma kilka sukien z odpinanymi trenami.
przymierzanko w przyszłym tygodniu:) już obiecałam mojej świadkowej i kuzynce, bo sama nie mogę się zmotywować. Trochę mnie to przeraża. Jestem trudna jeśli chodzi o zakupy:)
Dziękuję za kilka dobrych rad, na coś jeszcze trzeba zwrócić konkretnie uwagę??
taaaak :) kiedy zaświecą się Twoje oczy w wymarzonej sukni - widać to od razu, na pewno poczujesz, że to ta i nie będzie istotne, czy ma tren podpinany czy doczepiany, a całkiem serio - musi być wygodna - dlatego powinnaś w niej pospacerować, posiedzieć, pokręcić się i podskoczyć (całkiem poważnie), na spotkanie z suknią należy zabrać dobry nastrój i nie nastawiać się, że od razu ją znajdziesz
jeżeli ją znajdziesz to warto "przespać się" z decyzją, oszacować koszty, być może poszperać w internecie w poszukiwaniu używanej....a po podjęciu decyzji - nie oglądać już innych sukien tylko czekać na Wasze wielki dzień
niestety mysle ze tren to nic innego jak zbedny gadzet.. moja krawcowa jest czlonkiem rodziny wiec to zaufana osoba i szczerze mowi mi i radzi zebym zrezygnowala z trenu, bo efekktownytren to duzy tren, a jak duzy tonie da sie go podpiac zebywygladal ladnie i toduzy problem..
ja przymierzalam rozne sukienki i zawsze jakpytalam o podpiecie trenu to jakos panie z salonow tracily usmiech ;) wiadomo traddycja jest, ale zeby jeszcze to mialo jakies praktyczne strony.. a sama jeszcze nie bylam na weselu na ktorym mloda nie miala problemu z trenem, zawsze cos, albo sie urywal, albo nie umiala podpiac, albo byl takbrudny po chwili ze szok, albo poporstu po podpieciu wygladal .... jak .... ..... .....
ja rezygnuje z trenu chyba ze mi moja ciocia wymysli jakis dopinany calkocie osobny, ale niewiemjak to bedzie wygladac, jeszcze takeigo czegos nie widzialam na oczy jak żyje!
Zaświeciły się moje oczy:D trzy razy, ale chyba już wybrałam te jedyną:):) i MA TREN, niewielki:) spędziłam miły dzień w salonie i już nie mogę się doczekać, kiedy znowu założę tę kieckę:D
Zaraz spróbuję wkleić fotki:)
image

Uploaded with ImageShack.us
image

image

image

co to za suknia i gdzie ja mierzylas?? b. ladna i gdzies widzialam podobną ale nie moge sobie przypomniec :)
przyznam nieskromnie, że na mnie prezentuje się jeszcze delikatniej:) jest przeurocza:) to Ronald Joyce model 64016 w salonie victoria w elblągu. na marginesie: przemiła obsługa, panie - mistrzynie w swoim fachu. Bardzo mi pomogły w wyborze. Doradziły, ale niczego nie narzucały. Jestem w 100 % zaowolona
piękna, elegancka sukienka, a ten tren to taki maluteńki :) na pewno nie będzie przeszkadzał
ale te zdjęcia może w połowie oddają jej urok. Nie widać jak pięknie się mieni:) bo pod warstwą tiulu są białe cekiny, które tak pięknie lśnią w świetle:) i w rzeczywistości ten tren jest ciut większy. Albo mi się wydaję, bo rozmiar, który mierzyłam był jakieś 2 razy za duży na mnie:)
podobna a wlasciwie prawie identyczna jest ta: mgny 37009
image
to prawda, ona ma taka warstwe mieniącą która cudownie w slońcu się świeci!
Właściwie to ta sama:D ale te zdjęcia, które ja dodałam są bardziej wyretuszowane, na Twoich wygląda nieco lepiej:) Ale ani jedno ani drugie zdjęcie nie pokazuje jak piękna jest w rzeczywistości:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry