Widok

skrodzono rower!!!:(

Skradziono rower!!!!
Jesli ktos by widział, słyszał prosze o kontakt

Rower wygląda jak na zdjęciach (jedyna róznica to nowy czarny mostek)

http://free.of.pl/n/najtbiker/slav_bike/rower.jpg
http://free.of.pl/n/najtbiker/slav_bike/rower_2.jpg
http://free.of.pl/n/najtbiker/s_g_rower.html

slavek DWR

gg: 921495
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak było jedno referendum tomoże być i drugie - co za problem

ale w referendum wiekszosc obywateli wypoeidziala sie za UE i prawo jest stanowione pod UE. Jak sie nie podoba i nie bedziesz przestrzegal to cie do ciupy zamkniemy :D
no ja tam wolę NAFTA od UE, przynajmniej jakiś sens w tym jest. UE rozpadnie się za jakieś 10/15 lat, bo do reformy jest niezdolne.

ok, to UE won i wprowadzmy tortury. tylko czekac az w kaczora rakieta pierdzielnie a na plazy w ustce wyladuje korpus marine.
UE zawsze można pokazać środkowy palec, a prawa więźniów to kwestia ustawy. odszkodowania to raczej amerykańska specjalność i też oparta jest na obowiązującym prawie - więźniowie nie mają tam wiele do powiedzenia.

Wszystok OK ale więźniowe też mają swoje prawa zwłaszcza że jesteśmy UE, a procesy o odszkodowania są bardzo modne.
skoro jest człowiekiem to zdaje sobie sprawę ze swoich uczynków i może wyważyć ewentualne ich konsekwencje. skoro wyważył i mimo to uczynił to znaczy, że liczył się z możliwością odsiadki i koniecznością odpłacenia społeczeństwu za szkody. a jak się nie liczył to nie jest rolą społeczeństwa głaskac go po główce i tłumaczyć co źle zrobił.

to nie jest złożony problem, to bardzo prosta zależność. nie wiedzieć czemu zapomniana i rozmieniona na drobne przez wszelkiej masci "intelektualistów"

grisza napisał(a):

> ??? ale dlaczego??? odpowiedz mi dlaczego więzień ma mieć
> ochronę prawną, ktoś ma dbać o jego płuca i generalnie się z

Dlatego, że dalej jest człowiekiem, chociaż problem jest faktycznie złożony, nasze prawo jest chore, a większość prawników to bydło.
??? ale dlaczego??? odpowiedz mi dlaczego więzień ma mieć ochronę prawną, ktoś ma dbać o jego płuca i generalnie się z nim pieścić? to chyba lekkie pomylenie z poplątaniem.

ja Tobie nie usiłuję opisać tego co jest, ja pisze jak powinno być - kradnie -> idzie do pierdla -> s****ze strachu żeby tam więcej nie trafić.

pilnowanie więźnia przy kopaniu rowu różni się od pilnowania więźnia pod celą tym, że jak przy kopaniu rowów więzień zrobi cztery kroki nie w tą stronę co powinien to dostaję kulkę i kłopot z głowy.

grisza napisał(a):

> > przeszkolić z BHP
>
> po jaką cholerę?

Po to że, gdy będzie wypadek przy pracy pracodawca będzie miał krytą dupę i sam nie trafi do więźnia.

> > pilnować
>
> teraz też trzeba ich pilnować.

Mam wrażenie, że jest różnica w pilnowaniu ludzi w więzieniu i poza nim.

> > oraz zapłacić.
>
> ??? dlaczego niby? paczka szlugów z rekwirowanego przemytu
> dziennie - zapłata z głowy

Brawo :-) a następnie mielibyśmy serię procesów o wpędzenie w nałóg i utratę zdrowia.
Zapłata musi być jest to sprawiedliwe, resocjalizuje a po wyjściu daje możliwość utrzymania się bez natychmiastowego powrotu do starego "fachu"
ba, wytlumacz to obronca praw czloweika... ja tam sie zgadzam ze tam ma byc ciemny loch a nie pokoik z widokiem na kwiatki.
p.s. a niby dlaczego ludzie w pudle mają mieć fgajnie? oni mają tam mieć piekło

rB poniekąd pracuję w okolicach tej branży, a raczej zdarza mi się. nie musisz mi tłumaczyć "jak tam jest". powtarzam - więźniowie mają pod karabinami rowy kopać, a jak rowy nie potrzebne to kopać i zasypywać (ot choćby melioracja żuław leży i kwiczuy i kasy na naprawy nie ma). a Ty mi wyjeżdżasz z kodeksem pracy - wystarczy jedna ustawa, która regulowałaby pracę wieźniów - wystarczy, żeby komuś się chciało. co więcej - odsadzeni będa za taką pracę wdzięczni, bo przepełniona cela plus brak zajęć to nic przyjemnego. o durnocie naszego prawa nie musisz mnie przekonywać - doświadczam jej na codzień.

na koniec zaś - więźniowie nie podlegają tym samym przepisom, przestępca swoim uczynkiem rezygnuje z praw należnych porządnym obywatelom. praca zaś jest narzędziem resocjalizacji i nie musi być wynagradzana, przyuczenie to przy prostych pracach chwilka, a zyski olbrzymie.

Szkoda stary, ale i tak dobrze, że Ci Skareba nie zaje$%#&.
Pozdrower
no to towja sprawa, przepisy sa dla wszystkich a jak firma kopiąca dziury w ziemi zatrudni więzniów i bez szkolenia zagoni ich do machania szpadlami to pierwszy ispektor pracy przyładuje kare i pogoni cale towarzystwo. Rozumiem ze jestes zbulwersowany,a le system penitencjarny w polsce nie jest wcale taki fajny jak to sie opisuje w mediach (wideo, sauna itp.). Cele sa przeludnione, nie ma pracy, resocjalizacja to bajka, a te wszytskie bajery to pismaki wymyslili, jakis czas temu w radiu 3 byla dystkusja na ten temat i wypowiadały sie 3 strony. Mianowicie ludzie co to mysla sobie jak to fajnie mają tam w pudle, wypowiadali sie tez klawisze i sami osadzeni. Ja bym jednak wierzyl slowu ludzi ktorzy siedza za kratami i tym co ich pilnuja niz panu Staszkowi z Wroclawia co to ma renty 600 zeta a taki oprych za jego podatki eurosport sobie oglada.

mowie, kastrowac albo strzelac.
jak dziecku tłumaczysz kurde. to trzeba zmienić przepisy - według przepisów to więźniowi trzeba płacić minimalną krajową, dawać 30 dni urlopu i przy zakończeniu jednej roboty przeprowadzić zwolnienie grupowe, do tego wpuścić związki zawodowe i nie wiadomo co jeszcze.

praca więźniów nie powinna podlegac tym samym prawom co praca ludzi na wolności (pomijając kwestie przeregulowania prawa pracy) - oni mają spłacac dług społeczeństwu i ich chcenie lub niechcenie mnie mało obchodzi, podobnie jak prawidłowe oświetlenie rowu, który powinni kopać.

BHP musi być bo takie są przepisy, i nie istotne czy ryjesz w kopali czy sadzisz fiołki w doniczce. To nie są głupie przepisy, na szkoleniu facet klaruje co zrobić jak się coś jara, o prawie pracy truje jak i o tym co pracodawca musi zapewnić rpacownikowi (nie cukierki na biurku ale takie istotne detale jak prawidłowe oświetlenie mijsca pracy, wentylacja, temperatura otozenia itd.) Nik tby niechciał tyrać w ciemnej noże w 40 stopniach :)
>a w dodatku (...) jak wychodzi to ma jeszcze więcej "ciekawych >pomysłów".

no własnie - nie kradnie już rowerów czyli cel osiągnięty ;P

>z pracą więźniów to nie taka prosta sprawa.

???

>Ktoś musiałby ich zatrudnić,

moga mi dookoła domu odśnieżyć. a serio to do zrobienia jest mnóstwo rzeczy, nie ma tylko na to kasy - niech naprawiają pobocza, budują infrastrukturę (kanały, drogi, tory, trakcje, ściezki rowerowe, trasy turystyczne - cokolwiek. )

> przeszkolić z BHP

po jaką cholerę?

> i z zakresu wykonywanej pracy,

szkolenie z machania łopatą trwa cirka około ebałt dwie minuty

> pilnować

teraz też trzeba ich pilnować.

> oraz zapłacić.

??? dlaczego niby? paczka szlugów z rekwirowanego przemytu dziennie - zapłata z głowy

OBCY napisał(a):

> Wsadzasz go do pudła i co ? Każdy miesiąc pobytu kosztuje
> Państwo ok. 2000 zł czyli nas. W takim przypadku my wszyscy na
> tym tracimy nasze pieniądze, a w dodatku często taki typek się
> nie resocjalizuje,
> Powinni wsadzać, ale dawać robotę do odpracowania
> wartości tego co ukradł i reszty kosztów sądowych itd.
> Wtedy taki baran nauczyłby się ciężkiej pracy oraz jej wartości
> i następnym razem pewnie by się dobrze zastanowił.
> A tak... ile ludzi do pracy się tam marnuje

Nie wsadzasz go do pudła i co ? Przypuszczlnie każdego dnia ukradnie jeden rower powiedzmy że średnio za 500 zł co daje sumę 15 000 zł. W takim przypadku tracą ich właściciele i są to sumy dla nich bardzo odczuwalne.
Taki typek w więzieniu się przypuszczlnie się nie zresocjalizuje ale nie ma co liczyć na cudowne nawrócenie na wolności.
Coś mi się wydaje że z pracą więźniów to nie taka prosta sprawa.
Ktoś musiałby ich zatrudnić, przeszkolić z BHP i z zakresu wykonywanej pracy, pilnować oraz zapłacić.
Gdyby brakowało rąk do pracy to czemu nie ale mamy bezrobocie i jest wiele osób które podejmą pracę bez konieczności ich pilnowania.
To długi temat więc krótko...
Wsadzasz go do pudła i co ? Każdy miesiąc pobytu kosztuje Państwo ok. 2000 zł czyli nas. W takim przypadku my wszyscy na tym tracimy nasze pieniądze, a w dodatku często taki typek się nie resocjalizuje, a jak wychodzi to ma jeszcze więcej "ciekawych pomysłów".
Powinni wsadzać (oczywiście zależnie co ma na swoim koncie itd.) lub pod nadzorem, ale dawać robotę do odpracowania wartości tego co ukradł i reszty kosztów sądowych itd. Prace które wszystkim wyszły by na dobre np. przy budowie dróg, ścieżek rowerowych i innych budowlanych, sprzątanie, jakaś produkcja itp.
Wtedy taki baran nauczyłby się ciężkiej pracy oraz jej wartości i następnym razem pewnie by się dobrze zastanowił.
A tak... ile ludzi do pracy się tam marnuje i jeszcze za to płacimy.

do góry