Widok
skrzyżowania
Witam.
Trochę się dzisiaj zdziwiłem bo o mały włos skasował bym auto.
Mianowicie jadąc Rolniczą wykonując skręt w prawo w ulicę Pszenną wymuszono na mnie pierwszeństwo.
Z tego co mi wiadomo to jest skrzyżowanie równorzędne i ja byłem na pierwszeństwie.Czy w Baninie nikt nie przestrzega kodeksu drogowego?
Trochę się dzisiaj zdziwiłem bo o mały włos skasował bym auto.
Mianowicie jadąc Rolniczą wykonując skręt w prawo w ulicę Pszenną wymuszono na mnie pierwszeństwo.
Z tego co mi wiadomo to jest skrzyżowanie równorzędne i ja byłem na pierwszeństwie.Czy w Baninie nikt nie przestrzega kodeksu drogowego?
Oczywiście że nie. Dobrze było napisane o drogach utwardzanych i nieutwardzanych. Tylko przy takim dbaniu o drogi, to trzeba przed skrzyżowaniem się zatrzymać obejrzeć drogę, odkopać ją czy tam nie ma płyt albo czegoś i dopiero podjąć decyzję o tym która ma pierwszeństwo :)
Powinni poustawiać znaki i tyle, a na razie jest walka, bo tu droga osiedlowa, tam nieutwardzona i tyle..
Powinni poustawiać znaki i tyle, a na razie jest walka, bo tu droga osiedlowa, tam nieutwardzona i tyle..
Kodeks drogowy mówi wyraźnie o włączaniu się do ruchu z drogi gruntowej- na egzaminie nawet jest takie pytanie .
wklejam kawałek kodeksu ,by rozwiać wątpliwości , pszenna jako droga utwardzona ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu z rolniczą,
oraz link zeby zobaczyć to obrazkowo :
http://blog-elkaschool.blogspot.com/2013/04/waczanie-sie-do-ruchu-z-drogi-gruntowej.html
II. Ruch pojazdów - włączanie się do ruchu
Art. 17.
Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi nie będącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania,
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej,
3) na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych,
3a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów,
4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.
Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
wklejam kawałek kodeksu ,by rozwiać wątpliwości , pszenna jako droga utwardzona ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu z rolniczą,
oraz link zeby zobaczyć to obrazkowo :
http://blog-elkaschool.blogspot.com/2013/04/waczanie-sie-do-ruchu-z-drogi-gruntowej.html
II. Ruch pojazdów - włączanie się do ruchu
Art. 17.
Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi nie będącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania,
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej,
3) na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych,
3a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów,
4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.
Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Szczerze, to mialbym dużą wątpliwość jaką drogą jest ul. Rolnicza a jaką Pszenna. Gdyż Pszenna z tego co kojarzę jest utwardzona kilka metrów przed skrzyżowaniem z Rolniczą. Z tego powodu nie jestem przekonany czy mozemy juz ją uznać za utwardzoną. Trzebaby sięgnąć definicji takiej drogi 😁. Nie mniej uważam że te skrzyżowania z Pszenna są kłopotliwe. Wobec powyższego nie sądzę aby art 17 miał tu zastosowanie. Ale nie jestem ekspertem w temacie. Pozdro
Droga gruntowa (droga o nawierzchni gruntowej) droga o nawierzchni z gruntu rodzimego lub utrwalona w wyniku specjalnych zabiegów i preparacji gruntu rodzimego przy pomocy mieszanin wykonanych z gliny, żwiru, żużla, itp.
W polskim Prawie o ruchu drogowym, drogę gruntową określono jako każdą inną drogę niż droga twarda oraz posiadającą cechy drogi twardej, ale krótszą niż 20 m.
(Art. 2. pkt 2) Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908)
Wg mnie obowiązuje zasada prawej strony !!!!
W polskim Prawie o ruchu drogowym, drogę gruntową określono jako każdą inną drogę niż droga twarda oraz posiadającą cechy drogi twardej, ale krótszą niż 20 m.
(Art. 2. pkt 2) Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908)
Wg mnie obowiązuje zasada prawej strony !!!!
Skrzyżowanie przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze
art.2 ust.10 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowymDz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908
art.2 ust.10 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowymDz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908