Widok
Baton - rodzaj słodyczy o niewielkich rozmiarach. Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy, waniliowy itp.), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy). Istnieją także dietetyczne odmiany batoników oraz batoniki dla diabetyków.
podobno chrom gasi apetyt na słodkie.
pozatym jesc czekolade 70%cacao i wiecej one sa zdrowe i dietetyczne
ja jak kiedys jak tylko nachodzilo mnie cisnienie na slodkie wmawialam sobie "nie lubie slodkiego" jak mantre to powtarzalam i po ok 2 tyg nie przelknełam czekolady/batona bo brało mnie na mdlosci.
jednak po ok pol roku zaczelam ciasta jesc , ale przeszlo mi to calkiem dopiero w ciazy.
z dwojga zlego lepsze cos czekoladowego zamiast jesiennej deprechy - wiec wybieraj male opakowania - pojedyncze batony/czekoladki mocno czekoladowe - zeby naladowac baterie.
ja teraz mam system ze slodkie ja i dzieci jemy w weekendy - a mimo to nie szalejemy wtedy bo jedna kostak/baton wszystkich zacukrzy na pol dnia
pozatym jesc czekolade 70%cacao i wiecej one sa zdrowe i dietetyczne
ja jak kiedys jak tylko nachodzilo mnie cisnienie na slodkie wmawialam sobie "nie lubie slodkiego" jak mantre to powtarzalam i po ok 2 tyg nie przelknełam czekolady/batona bo brało mnie na mdlosci.
jednak po ok pol roku zaczelam ciasta jesc , ale przeszlo mi to calkiem dopiero w ciazy.
z dwojga zlego lepsze cos czekoladowego zamiast jesiennej deprechy - wiec wybieraj male opakowania - pojedyncze batony/czekoladki mocno czekoladowe - zeby naladowac baterie.
ja teraz mam system ze slodkie ja i dzieci jemy w weekendy - a mimo to nie szalejemy wtedy bo jedna kostak/baton wszystkich zacukrzy na pol dnia
> chrom słyszałam, że jest rakotwórczy
Dobrze słyszałaś, ale dotyczy to chromu 6-wartościowego. Ma on zdolność przenikania przez błony komórkowe, gdzie ulega redukcji a uwolnione elektrony mogą uszkadzać DNA (czyli powodować nowotwory).
W organizmie (i np. suplementach diety) występuje chrom 3-wartościowy, który nie przenika przez błony komórkowe.
Dobrze słyszałaś, ale dotyczy to chromu 6-wartościowego. Ma on zdolność przenikania przez błony komórkowe, gdzie ulega redukcji a uwolnione elektrony mogą uszkadzać DNA (czyli powodować nowotwory).
W organizmie (i np. suplementach diety) występuje chrom 3-wartościowy, który nie przenika przez błony komórkowe.
Chciałbym podzielić się z Wami informacją, która może zainteresować wiele osób z nietolerancją glutenu, a także tych, którzy po prostu szukają zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Mowa o słodyczach bezglutenowych dostępnych na stronie https://towarnafestyny.pl/pl/c/Slodycze-bezglutenowe/994 Ograniczenie glutenu w diecie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych słodyczy. W ofercie sklepu znajdują się przepyszne, bezglutenowe słodkości, które spełnią oczekiwania każdego, niezależnie od preferencji dietetycznych. Oferują szeroki wybór produktów - od zdrowych lizaków, przez owocowe misie, po cukierki do żucia.