Widok

slub bez wesela

Wesele Temat dostępny też na forum:
hej chcielibysmy wziasc slub w przyszlym roku (koscielny)bez wesela poniewaz oboje mamy strasznie rozbite rodziny wiec teoretycznie byli by znajomi tylko.chodzi mi jak wyglada koszt mniej wiecej moze juz ktos tak mial?oczywiscie niechce suknii za 2 tys. ale wiadomo chce czuc sie dobrze:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super dalas wystarczajaca chyba odpowiedz na moje pytanie hehe:)nie zalezy na konkretnej dacie ale myslimy ze tak lipiec sierpein 2014 oczywiscie moze byc ruchomy:)no nic trzeba starac sie odkladac pieniazki na ten dzien:) o co pytaja na takich naukach?pytam bo moj narzeczony nie jest ojcem mojej corki oczywiscie wychowujemy razem i dla niej to ten jedyny tata...
to zależy czy zalezy Wam na konkretnej dacie.

Jeśli zalezy to myślę, że pół roku to minimum, jeśli nie, to myślę, że 4 miesiące wcześniej będzie ok i bez pośpiechu.

Jeśli chodzi o suknie, to czesto są wyprzedaże w salonach sukienek salonowych - pewnie z pół ceny.

sukienka to koszt 500-5000 zależy jaką wybierzesz.
Garnitur od 400 zł można kupić do 1500 w porywach (nie liczac jakis typowo slubnych surdutów itp :P)

zapowiedzi to zalezy od kosciola. my dawalismy w 3 parafiach bo tak nam kazali, w narzeczonego (zaplacil 50 zl chyba, w mojej starej (30zl), w mojej obecnej (100 zl - byl cennik)

Wszytsko zalezy od tego co bedziesz chciała mieć na swoim ślubie, bo ceny usługodawców są na prawdę różne.

Z takich wydatków:
- USC 90zł
- Zapowiedzi 50-200zł
- nauki 0zł
- poradnia rodzinna 100zł
- odpisy chrztów, jeśli ślub w innej parafii niż chrzest (my mieliśmy za darmo, ale gdzies ktoś pisał, że coś płacił)
- ślub w kościele 0-800zł (w mojej obecnej parafi jest cennik i właśnie jest tam cena 800 zł :P)
- dekoracja kościoła od 0zł jeśli jakieś kwiaty są w kościele i nei chcesz dodatkowych, przez 200-300 zł hjeśli stroją siostry i zrzucasz się z jakąś parą, do 1500 gdy robi to firma dekoracyjna i wymyślasz nie wiaodmo co ;) )
- auto + dekoracja (my mieliśmy z rodziny, za dekoracje płaciliśmy 200 zł, ale można równie dobrze go nie stroić, czy przybrać samemu wstążkami i delikatnym kwiatkiem
- Twój bukiet, bukiet świadkowej butonierki my za butonierki płaciliśmy 20zł/szt, bukiet to koszt od 40 zł jak pójdziesz do znajomej kwiaciarni i zamówisz zwykly bukiecik, do 150-250 zł jeśli typowo ślubna wiązanka
- suknia 500zł-5000zł
- pończochy 20zł
- buty 50-300zł
- bizuteria - zalezy co będziesz chciała :)
- welon 30zł (na allegro) - 200-400zł w salonach
- garnitur 400-1500
- buty dla męża
- obrączki (polecam odwiedzić czarkowskiego/goldex zwłaszcza jeśli masz swoje złoto :) tańsi niż sieciówki. koszto w zależności od tego co chcecie 1000-3500 w większości
- zaproszenia zawiadomienia od 1-1,50 zł za sztukę
- fryzjer
mam w planach wynajac domek na jedna noc i najblizszych znajomych ok 10 osob zaprosic taka imprezka poprostu co do fotografa nie szwagier by robil fotki ma dobry aparat.z autem tez by niebyło problemu bo w rodzinie fajne jest fryzjer by wyniosl mnie ok 80 zl bo mam sasiadke fryzjerke paznokcie robie sama:)
no wlasnie jestem ciekawa jak z tym ksiedzem bo u nas dziwna parafia.

wiesz chcialabym nowa ale pewnie na to szans niebedzie plus garnitur jeszcze.noi obraczki to akurat jest cos co jest na cale zycie.....

ile wczesniej trzeba isc do ksiedza?
Beata - chcecie kamerzyste? fotografa?
czy po chcecie robić jakiś obiad dla świadków/najbliższych? (jeśli tak to na ile osób)
czy chcesz sie sama malować, czy będziesz robić paznokcie, fryzjer?
suknię używaną rozumiem?

Mój kuzyn brał ślub kościelny bez wesela, to ksiądz nie wziął ani złotówki :)

nauki w większości kościołów są darmowe, poradnia rodzinna to koszt 100zł
jak bez wesela to niecałe 90zł usc
koszt kościoła jak usłysza że to skromny ślub to pewnie nie wiecej jak 200zł
nauki są już od 50zł
koszt obraczek klasyczne okolo 1000zł
sukienka buty itp spokojnie do nawet 600zl mozna sie zmiescić
wiązanki od okolo 30 do 80zł
samochod mozna mieć od znajomych zaproszenia zawiadomienia od 1zł za sztukę :)
oczywiscie bierzemy pod uwage to iz niestac nas na zbyt wiele.....
do góry