Widok
Nie lubię swoich przedramion, mam dużo różnych pieprzyków i piegów, więc planuję takie właśnie "coś" i jestem absolutnie pewna, że będę wyglądała w tym lepiej niż bez "takiego czegoś";) Rękawiczki będą gładkie i skromne jak moja sukienka, a założenie na palec wydłuża i wysmukla mi dłonie... co ty na to? jestem tandeciarą, tak? spoko, będę jakoś z tym żyć;p
Ja ci mogę wymienić
1 dekoracje ze sztucznych kwiatów
2 gołąbki, misie czy inne brzydactwo na samochodzie
3 ZBYT OBFITE dekoracje z balonów
4 wszelkie dekoracje z motywami serduszek i gołąbków
5 sztuczna biżuteria z pseudocyrkonii typu kolia,i diadem itp
6 welon założony za wszelką cenę bez względu na to jak się w nim wygląda
7 poduszeczka na obrączki - a jeszcze bardziej jeśli niesie ją małe dziecko
8 koronkowa parasolka
9 buty z ostrymi czubami - taki model którym zasypane są wszystkie salony ślubne.
10 plastikowe butelki z napojami stojące na stole weselnym
wznoszenie toastów wódką
11 "księgi" z podziękowaniami dla rodziców i wszelkie podobne formy
12 zaproszenia takiego typu, że kupuje się zaproszenie wyglądające jak kartka pocztowa i wpisuje ręcznie tekst
13 rozdawanie wódki jako nagród w konkursach
14 lincoln przerobiony na excalibura
15 cylinder dla pana młodego (jeśli nie jest on anglikiem)
1 dekoracje ze sztucznych kwiatów
2 gołąbki, misie czy inne brzydactwo na samochodzie
3 ZBYT OBFITE dekoracje z balonów
4 wszelkie dekoracje z motywami serduszek i gołąbków
5 sztuczna biżuteria z pseudocyrkonii typu kolia,i diadem itp
6 welon założony za wszelką cenę bez względu na to jak się w nim wygląda
7 poduszeczka na obrączki - a jeszcze bardziej jeśli niesie ją małe dziecko
8 koronkowa parasolka
9 buty z ostrymi czubami - taki model którym zasypane są wszystkie salony ślubne.
10 plastikowe butelki z napojami stojące na stole weselnym
wznoszenie toastów wódką
11 "księgi" z podziękowaniami dla rodziców i wszelkie podobne formy
12 zaproszenia takiego typu, że kupuje się zaproszenie wyglądające jak kartka pocztowa i wpisuje ręcznie tekst
13 rozdawanie wódki jako nagród w konkursach
14 lincoln przerobiony na excalibura
15 cylinder dla pana młodego (jeśli nie jest on anglikiem)
Ja nie zgodzę się tylko z jednym punktem, czyli poduszeczka z obrączkami i dziecko. Ja mam córkę 5 letnią i ona strasznie chce nieść obrączki i aktywnie uczestniczyć w naszym ślubie, tandeta dla mnie jest w tedy jak na silę młodzi po rodzinie szukają dziecka, jeśli dziecko jest młodej pary to czemu nie. Dla mnie porażka to puszczanie gołębi po ślubie.
to moje wesele bedzie z lekka tandetne
1 kwiaty w kosciele na sali prawdziwe, na aucie jeszcze nie wiem
2 golabków misiów na aucie nie bedzie
3 dekoracji z balonów nie bedzie
4 dekoracje z motywami serduszek i gołąbków nie bedzie
5 diademu nie bedzie i koli chyba tez nie
6 wolon bedzie bo chce
7poduszki na obrączki nie bedzie
8 koronkowa parasolka tak ale tylko w plener
9 buty z czubami odpadaja (nie lubie)
10 napoje jeszcze nie wiem
11 podziekowania dla rodzicow beda tylko nie wiem w jakiej formie
12 zaproszenia zamowilam gotowe
13 nagrody w konkursach jeszcze nie wiem, wznoszenie toastów wodka znajac rodzinke napewno bedzie
14 auto mamy wypozyczone chryslera c500 czy jakos tak
15 cylinder nigdy w zyciu
wiec nie jest chyba tak zle :)
1 kwiaty w kosciele na sali prawdziwe, na aucie jeszcze nie wiem
2 golabków misiów na aucie nie bedzie
3 dekoracji z balonów nie bedzie
4 dekoracje z motywami serduszek i gołąbków nie bedzie
5 diademu nie bedzie i koli chyba tez nie
6 wolon bedzie bo chce
7poduszki na obrączki nie bedzie
8 koronkowa parasolka tak ale tylko w plener
9 buty z czubami odpadaja (nie lubie)
10 napoje jeszcze nie wiem
11 podziekowania dla rodzicow beda tylko nie wiem w jakiej formie
12 zaproszenia zamowilam gotowe
13 nagrody w konkursach jeszcze nie wiem, wznoszenie toastów wodka znajac rodzinke napewno bedzie
14 auto mamy wypozyczone chryslera c500 czy jakos tak
15 cylinder nigdy w zyciu
wiec nie jest chyba tak zle :)
jak dla mnie, to wszystko w slubie i weselu mozna podciagnac pod tandete, oprocz moze samej ceremonii slubnej i rodzinnego spotkania. Baloniki, strojenie kosciola jakimis tiulami, winietki dopasowane do zaproszen, motywu przewodniego i koloru bukeitu panny mlodej. Generalnie wesele to z zalozenia tandetna impreza jest ;P
Ja tylko podpowiedziałam, że są szklane buteleczki, na wesela chyba z regółu kupuje się coca colę, sprite, 7up, fante one na 100% mają szklane buteleczki. Ja ogólnie jestem wyluzowaną panną młodą moi goście też jestem pewna, że będzie im obojętne czy będą szklane, plastikowe czy jakie tam, byle orkjiestra była dobra, wódka zimna atmosfera cudowna.
Ja bym powiedziała, że to wszystko to subiektywne opinie:) dla jednych tandetą jest puszczanie baniek dla innych puszczanie gołębi. W zasadzie to Twój ślub i wesele i ja bym się nie sugerowała opiniami innych:] Sama nie mam ani baniek ani poduszeczki na obrączki ani gołąbków ale jak się komuś to podoba to czemu nie:)
Jest cala masa tandeciarskich motywow weselnych, niektorych trudno uniknac... Moim zdaniem TOP 10 weselnej tandety, to:
1 sztuczne kwiaty
2 balony, balony i jeszcze raz balony z malutkimi balonikami po bokach...
3 wszelkie dekoracje z motywami serc i gołebi nawtykane gdzie tylko sie da
4 tiary i diademy
5 rekawiczki do sukni slubnej
6 Slubne buty z atlasu najlepiej z czubem
7 plastikowe butelki z napojami stolach weselnych
8 podziekowania rodzicom piosenka "Cudownych rodzicow mam..." bardzo innym rownie rzewnym kawalkiem, ktorego jedynym celem jest wycisniecie potoku lez, bo i po co...
9 puszczanie golebi przed kosciolem
10 suknie "krolewny", "ksiezniczki", "bezy" (czy jak tam jeszcze je zwa...)
I na koniec typowo polska muza weselna jest szczytem szczytow weselnej tandety, kawalki typu "jestes szalona", "majteczki w kropeczki" i tym podobne...
Kto ma jeszcze jakies "perelki" do listy do dodania?
1 sztuczne kwiaty
2 balony, balony i jeszcze raz balony z malutkimi balonikami po bokach...
3 wszelkie dekoracje z motywami serc i gołebi nawtykane gdzie tylko sie da
4 tiary i diademy
5 rekawiczki do sukni slubnej
6 Slubne buty z atlasu najlepiej z czubem
7 plastikowe butelki z napojami stolach weselnych
8 podziekowania rodzicom piosenka "Cudownych rodzicow mam..." bardzo innym rownie rzewnym kawalkiem, ktorego jedynym celem jest wycisniecie potoku lez, bo i po co...
9 puszczanie golebi przed kosciolem
10 suknie "krolewny", "ksiezniczki", "bezy" (czy jak tam jeszcze je zwa...)
I na koniec typowo polska muza weselna jest szczytem szczytow weselnej tandety, kawalki typu "jestes szalona", "majteczki w kropeczki" i tym podobne...
Kto ma jeszcze jakies "perelki" do listy do dodania?
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
ale widzicie, gdyby nie te "tandety" tak milo bysmy nie wspominali lalek na samochodzie.... :D :D :D to nic, moi rodzice mieli wesele na 210 osob na dworzu, przed domem i rodzina tydzien pila.....teraz sie z tego smiejemy ale nasze dzieci i wnuki beda sie nabijały z naszych balonów, limuzyn... :D :D
strasznie głupie zabawy na oczepinach wg mnie
jeszcze kilka wyżej wymienionych :)
jeszcze kilka wyżej wymienionych :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

ooo moi rodzice tez mieli lalkę (w sukni ślubnej specjalnie uszytej na tą okazję) na aucie :)
później przynajmniej miałam super ładną lalkę w wytwornej sukni do zabawy ;)
później przynajmniej miałam super ładną lalkę w wytwornej sukni do zabawy ;)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Ja sie wypowiem co do ubioru panny mlodej, dla mnie tandeta sa
1. komplet kolczykow i do tego dlugich z naszyjnikiem, yhhhhhh
2. wszelkie koki z miliardowa iloscia loczkow,
3. sztuczne rozyczki wpiete we wlosy
4. to cos na reke z kolkiem na srodkowy palec
5. wszelkie koronki na szyje
6. krotkie welony z biala lamowka
Nie zgodze sie z Wami w jednej kwestii, co do bialych atlasowych butow, prawda jest ze w Polsce sa one tragiczne, ale ja mialam bardzo klasyczne biale buty sprowadzone z Londynu, ktore idealnie pasowaly do mojej sukni, nie widzialabym sandalek do sukni ktora mialam.
1. komplet kolczykow i do tego dlugich z naszyjnikiem, yhhhhhh
2. wszelkie koki z miliardowa iloscia loczkow,
3. sztuczne rozyczki wpiete we wlosy
4. to cos na reke z kolkiem na srodkowy palec
5. wszelkie koronki na szyje
6. krotkie welony z biala lamowka
Nie zgodze sie z Wami w jednej kwestii, co do bialych atlasowych butow, prawda jest ze w Polsce sa one tragiczne, ale ja mialam bardzo klasyczne biale buty sprowadzone z Londynu, ktore idealnie pasowaly do mojej sukni, nie widzialabym sandalek do sukni ktora mialam.
aaa jeszcze "wychodzący", "wylewający się" czy jak to nazwiemy biust z gorsetu, który jest jakby o 2-3 rozmiary za mały

Pewnie, połowa przynajmiej polowa rzeczy wymienionych przez innych że to jest tandeta mi sie bardzoooo podoba i bedzie na moim weselu :)
Dokładnie - mnie to nie robi że komuś się nie podoba np. parasolka w plenerze.. - ja ją będe miec i juz :)
to Moje wesele , slub i bedzie taki jaki ja chce, my chcemy ;)
to czekamy na wiecej podpunktów tandety :) moze na jakis fajny pomysl wpadne :P
Dokładnie - mnie to nie robi że komuś się nie podoba np. parasolka w plenerze.. - ja ją będe miec i juz :)
to Moje wesele , slub i bedzie taki jaki ja chce, my chcemy ;)
to czekamy na wiecej podpunktów tandety :) moze na jakis fajny pomysl wpadne :P

A ja tak sobie myślę, że może właśnie przez te wszystkie tandety wesele ma swój niepowtarzalny urok.
W waszych wypowiedziach znalazłam kilka rzeczy dzięki czemu wiem że niektórym nie podobałaby się moja sala, welon a ja z kolei miałam właśnie taką salę i welon bo to mi się podobało i dla mnie tandetą to nie było.
Gdybym miała coś wymienić to chyba głównie byłyby to zdjęcia z plenerów, które może i są pomysłowe ale dla mnie gryzą się z elegancką suknią ślubną. Chodzi mi np. o zdjęcia w morzu. Pasują mi na każdą inną okazję ale nie na ślub.
W waszych wypowiedziach znalazłam kilka rzeczy dzięki czemu wiem że niektórym nie podobałaby się moja sala, welon a ja z kolei miałam właśnie taką salę i welon bo to mi się podobało i dla mnie tandetą to nie było.
Gdybym miała coś wymienić to chyba głównie byłyby to zdjęcia z plenerów, które może i są pomysłowe ale dla mnie gryzą się z elegancką suknią ślubną. Chodzi mi np. o zdjęcia w morzu. Pasują mi na każdą inną okazję ale nie na ślub.
No cóż
Ale o gustach się nie dyskutuje :)
Ale o gustach się nie dyskutuje :)

Ostola czyzby Tata Cie nie prowadzil?
To jest Twoja wypowiedz z watku "z kim ide do oltarza":
"...Ja w efekcie, po dlugich rozterkach zdecydowalam sie isc do oltarza z moim tata i zrezygnowac z blogoslawienstwa. Strasznie podoba mi sie cala symbolika tego, ze do kosciola wchodzimy osobno, a wychodzimy razem... Poza tym ten wzrok Ukochanego jak bede do niego szla musi byc bezcenny..."
To jest Twoja wypowiedz z watku "z kim ide do oltarza":
"...Ja w efekcie, po dlugich rozterkach zdecydowalam sie isc do oltarza z moim tata i zrezygnowac z blogoslawienstwa. Strasznie podoba mi sie cala symbolika tego, ze do kosciola wchodzimy osobno, a wychodzimy razem... Poza tym ten wzrok Ukochanego jak bede do niego szla musi byc bezcenny..."
dokładnie - to co mi się podoba wcale nie nie musi podobać się komuś innemu i odwrotnie....

dla mnie zdecydowanym nr 1 kiczu ślubnego są koronkowe kozaczki!!!!! :)
poza tym:
- limuzyna
- suknie bezy
- gołąbki, bańki mydlane, sztuczne ognie
- dziewczynki sypiące płatki kwiatów
- za dużo dekoracji
- za dużo biżuterii
- buty z długaśnym czubem
- winietki
- tiary i diademy
- wielkie wesela
- zapożyczanie się żeby tylko zrobić huczne wesele
- prezenty upominki dla gości
poza tym:
- limuzyna
- suknie bezy
- gołąbki, bańki mydlane, sztuczne ognie
- dziewczynki sypiące płatki kwiatów
- za dużo dekoracji
- za dużo biżuterii
- buty z długaśnym czubem
- winietki
- tiary i diademy
- wielkie wesela
- zapożyczanie się żeby tylko zrobić huczne wesele
- prezenty upominki dla gości
Tato mnie prowadzil do oltarza ale to tylko dlatego ze musialam pojsc na kompromis. Moj maz nie chcial isc ze mna do oltarza, u niego nie ma takiej tradycji, wiec musialam sie z tym pogodzic i zaprzyjaznic. Ale generalnie to wole sie trzymac polskich tradycji. Na naszym slubie tradycje byly pomieszane, bo jakos trzeba bylo dwie kultury pogodzic.
dla mnie tandeta jest:
1. przesadnie wystrojony kosciol- swoczki, tiul na podlodze i ta okropna brama zgapiona z amerykanskich slubow w plenerze
2. diademy
3. golebie wypuszczane po wyjsciu z kosciola
4. fryzury koczki i loczki
5. przesadzona opalenizna na solarium-marchewka, kiedys jedna z forumek tak wygladala, biala suknia i pomaranczowa twarz
1. przesadnie wystrojony kosciol- swoczki, tiul na podlodze i ta okropna brama zgapiona z amerykanskich slubow w plenerze
2. diademy
3. golebie wypuszczane po wyjsciu z kosciola
4. fryzury koczki i loczki
5. przesadzona opalenizna na solarium-marchewka, kiedys jedna z forumek tak wygladala, biala suknia i pomaranczowa twarz
Jeśli mogę to i ja wyrażę swoje zdanie.Oczywiście nie chcę nikogo obrażać i jeśli ktoś te rzeczy,które wymienię miał na weselu to bardzo dobrze:-)
-motywy przewodnie na weselu
-przesadne dekoracje,zawieszki,fontanny z czekolady,fajerwerki,bańki mydlane,
-suknie ślubne z prześwitującymi gorsetami,krótko-długie sukienki i do tego koronkowe kozaczki:-)
-widoczne tatuaże u dziewcząt w sukniach ślubnych,
-załatwianie sobie makijaży u różnych dziwnych pań typu E.Skoczeń:-)
-przesadna opalenizna
-rękawiczki ślubne
-pierwszy taniec zatańczony według schematu zaczerpniętego na kursie tańca,
-przesadne,grubiański zabawy weselne
-lejące się hektolitry wódki:-)
-dziwne utwory podczas mszy świętej
-przyczepione baaardzo długie tipsy:-)
-księga gości,pokazy slajdów,podarunki dla gości,
-publiczne podziękowanie z przesadną ckliwością
-udziwnione potrawy weselne,że niewiadomo czy jesz zupę grzybową czy krem z borowików:-)
-sesje zdjęciowe-najbardziej wkurzają mnie te na plażach i tarzanie się w sukniach i gajerach po piachu i wodzie,
-wypasione auta do ślubu-limuzyny i inne takie cuda
Mogłabym jeszcze coś dorzucić,ale na tym poprzestanę;-)może później:-)
-motywy przewodnie na weselu
-przesadne dekoracje,zawieszki,fontanny z czekolady,fajerwerki,bańki mydlane,
-suknie ślubne z prześwitującymi gorsetami,krótko-długie sukienki i do tego koronkowe kozaczki:-)
-widoczne tatuaże u dziewcząt w sukniach ślubnych,
-załatwianie sobie makijaży u różnych dziwnych pań typu E.Skoczeń:-)
-przesadna opalenizna
-rękawiczki ślubne
-pierwszy taniec zatańczony według schematu zaczerpniętego na kursie tańca,
-przesadne,grubiański zabawy weselne
-lejące się hektolitry wódki:-)
-dziwne utwory podczas mszy świętej
-przyczepione baaardzo długie tipsy:-)
-księga gości,pokazy slajdów,podarunki dla gości,
-publiczne podziękowanie z przesadną ckliwością
-udziwnione potrawy weselne,że niewiadomo czy jesz zupę grzybową czy krem z borowików:-)
-sesje zdjęciowe-najbardziej wkurzają mnie te na plażach i tarzanie się w sukniach i gajerach po piachu i wodzie,
-wypasione auta do ślubu-limuzyny i inne takie cuda
Mogłabym jeszcze coś dorzucić,ale na tym poprzestanę;-)może później:-)
dziewczyny to co wymieniacie jako tandeta to norma polskich wesel:) wiecie co- jestesmy mało kreatywnym narodem,potrafimy tylko kopiować.Wiem że dla kazdej panny młodej jej slub i wesele sa jedyne w swoim rodzaju i wyjątkowe ale z mojego punktu widzenia kazde jest takie same-podobne dekoracje na samochód,podobne bukiety,dekoracje koscioła ze sztucznymi kwiatami i kilometrani tiulu,sala z obowiazkowymi balonami i tak dalej...i gdzie te marzenia,pomysł na ten jeden dzień? czy wszyskie mają te same marzenia i pomysły?...
Kurcze,przecież można wziąć ślubik bez dekoracji,czy one są naprawdę niezbędne?:-)może wystarczy umyć auto?:-)Powiem tak,jeśli sala będzie miała na stanie tylko baloniki do dekoracji,to ja nie będę wybrzydzała i je wezmę:-)nie będę specjalnie łazić w poszukiwaniu innych dekoracji i już:-)
Coraz częściej myślę o ślubie kościelnym bez wesela ani nawet obiadu weselnego:-)
Coraz częściej myślę o ślubie kościelnym bez wesela ani nawet obiadu weselnego:-)
Betinka, w swojej wypowiedzi wymienilas prawie wszystkie atrybuty wesela... Skoro caly ten kram Ci nie lezy to po jaka cholere chcesz w ogole robic wesele?? Oszczedz sobie czasu, nerwow i sporo kasy i odpusc sobie a gosci weselnych zapros na szybki i prosty obiad do McDonalda i po sprawie.
Nie no taka muzyczka generalnie łączy pokolenia:-)
Dodaję jeszcze jeden gadżet,który mi się średnio widzi.Związany jest chyba z dekoracjami-figurki na torty-po kij mi coś takiego? i może jeszcze dodam,że dla mnie tandetą jest oszukiwanie,że się jest wierzącym i praktykującym,bo to tylko,żeby wziąć ślub kościelny-nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem:-(
Dodaję jeszcze jeden gadżet,który mi się średnio widzi.Związany jest chyba z dekoracjami-figurki na torty-po kij mi coś takiego? i może jeszcze dodam,że dla mnie tandetą jest oszukiwanie,że się jest wierzącym i praktykującym,bo to tylko,żeby wziąć ślub kościelny-nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem:-(
nie ma byc sprawiedliwie, tylko goscie maja pamie4tac, ze ich glownym zadaniem jest tworzyc eleganckie tlo dla super najpiekniejszej, zamawianej rok wczesniej w Mediolanie (oczywiscie z najnowszej kolekcji) sukni slubnej. Musi ona dobrze wygladac na super drogich fotkach najlepszego fotografa w miescie ;)
Najlepszy fotograf w mieście-kolejny motyw z tych najczęściej chodliwych:-)a i jeszcze rozbrajają mnie filmiku typu,filmik ,a na nim przyszła panna młoda,która zakłada sobie pończoszki,podwiązki i inne części garderoby.Pół biedy jak to kręci jakiś znajomek,ale na obcego faceta bym się nie zgodziła.Może i jestem jakaś nie teges,ale nie i koniec:-)Ja wiem jak wyglądam przy ubieraniu się:-)
A powiem Betinko że n to bym nie wpadła aby coś takiego kręcić.Dobrze że nie wymyślili scenariusza przyszła panna młoda do męża i się rozbiera?? Równie dobrze jako pamiątkę dla rodziców można by było nakręcić relację z nocy poślubnej lub jak spłodziłem wnuka?
Ja jestem tradycjonalistką i lubie prostotę więc moi rodzice mogą spać spokojnie
Ja jestem tradycjonalistką i lubie prostotę więc moi rodzice mogą spać spokojnie
dla każdego tandetą będzie co innego, tak naprawdę np. gołębie były bardzo modne teraz się przejadły i stały się tandetą, dla kogoś tandetą może być sypanie ryżem zamiast płatkami róż albo konfetti.
Moim zdaniem tandetą jest przerost formy nad treścią. Jeżeli ktoś jeździ autem za 5 tys a na wesele wypożycza najnowsze bmw żeby się pokazać i nawet nie potrafi go poprowadzić bo nie wie do czego służą wszystkie guziczki. Śmieszą mnie tacy ludzie. ZASTAW SIĘ A POSTAW SIĘ.
a najzabawniejsze są dziewczyny które nigdy nie były u kosmetyczki i nagle zadają masą bzdurnych pytań a po co a dlaczego, lub kobietki nie dbające o swoją wagę i wpiepszające masę nie zdrowego żarcia na co dzień, a nagle zaczynające się odchudzać.
Moim zdaniem tandetą jest przerost formy nad treścią. Jeżeli ktoś jeździ autem za 5 tys a na wesele wypożycza najnowsze bmw żeby się pokazać i nawet nie potrafi go poprowadzić bo nie wie do czego służą wszystkie guziczki. Śmieszą mnie tacy ludzie. ZASTAW SIĘ A POSTAW SIĘ.
a najzabawniejsze są dziewczyny które nigdy nie były u kosmetyczki i nagle zadają masą bzdurnych pytań a po co a dlaczego, lub kobietki nie dbające o swoją wagę i wpiepszające masę nie zdrowego żarcia na co dzień, a nagle zaczynające się odchudzać.
No zabawne jest, to okrzykiwanie wiocha i tandeta rzeczy, ktore byly jeszcze niedawno modne i zastepowanie ich nowszymi, bardziej trendy, ale rownie tandetnymi atrakcjami. Teraz golebie sa passe, ale za to barman super. Limuzyny sa burzujskie, za to super orginalne (buahaha) sa trabanty, warszawy itp. A moim zdaniem, to jest dokladnie takie samo pozerstwo!
Jak dla mnie pozerstwem jest przede wszystkim to, zeby miec wszystko po warsiawsku wedlug najswiezszych trendow, najmodniejsze i wogole byc o krok conajmniej przed innymi. A ci, co "nie nadazaja za moda", najswiezszych trendow nie sledza i maja atrakcje, czy sukienki z zeszlego sezonu, to juz sa do bani. A tandetny jest, jak juz ktos napisal, tzw "przerost formy nad trescia". A zgodze sie, ze pewna dawka kiczu jest stalym elementem wesel i trzeba to potraktowac z przymruzeniem oka. Wazne, zeby z tym kiczem nie przeginac.
No dobra, to jestem daltonistka, bo na moim monitorze ten kolor wyglada na czerwien. Sukienka jest spoko, tylko tak mi sie pomyslalo ze motym patriotyczny to tak niekoniecznie i tandetnie. W Polsce sukienka bialo czerwona bylaby przegieciem. Dobrze ze nikt z czym takim tutaj nie wypalil, bo w USA to wcale nie jest rzadkoscia....
Tandeta.....chyba ciężko tak nazwać ślub czy wesele, a raczej ich oprawę.....mi się nie podoba zatrudnianie sztabu ludzi jak gwiazda jakaś.....fryzjerka ok, ale po co te makijażystki, pedicurzystki (czy jakoś tak), masażyści......a co tatuś ma kasę czy narzeczony? a słoma z butów i to całe pole słomy:/ reszta rzecz gustu.......
ja tez nie rozumiem ? co w tym złego że dziewczyna zamawia makijażystkę i fryzjerkę do domu ? ja zamówiłam i dzięki temu czułam sie piękna jak księżniczka. Każda dziewczyna chce być w tym jednym dniu piękna jak marzenie. Zamawiając profesjonalną makijażystke ma się dobrze zrobiony makijaz który się trzyma całą noc i to samo z fryzurą :)
Oprócz wiekszosci elementów wymienionych w poprzednich postach do tandety zaliczam;
-cały asortyment sklepów z "akcesoriami"ślubno-weselnymi(najbardziej powalające sa chyba te dwie ogromne obrączki na maske samochodu pomalowane złota farbką).Gdy odwiedziłam taki jeden,powiedzmy,w Gdyni,to zwiałam od progu.
_repertuar muzyczny na wesele,w którym królują: "Jesteś szalona","Konik,z drzewa koń na biegunach" itd
-itd.
-cały asortyment sklepów z "akcesoriami"ślubno-weselnymi(najbardziej powalające sa chyba te dwie ogromne obrączki na maske samochodu pomalowane złota farbką).Gdy odwiedziłam taki jeden,powiedzmy,w Gdyni,to zwiałam od progu.
_repertuar muzyczny na wesele,w którym królują: "Jesteś szalona","Konik,z drzewa koń na biegunach" itd
-itd.
Ojej przepraszam jaka ja głupia, bezczelna, że napisałam co mi się nie podoba, nawet tandetą tego nie nazwałam, aby właśnie nie wywoływać pyskówki....po prostu akurat z fryzjerem się zgodzę ale Ci inni ludzie.. no nie wiem, chybą mogę napisać swoje zdanie???
Akurat moja rodzina ( z resztą i moi rodzice, czyli ja też ) pochodzi ze wsi ale takiej maksymalnej, krówki, świnki i takie tam.......z tego co zauważyłam bawią się też przy "jesteś szalona" czy coś takiego i co to jest tandeta tak??? świetnie......
Dużo się dziś o sobie dowiedziałam....dzięki dziewczęta....hahahha
ps. przyszło mi do głowy, żeby sobie "zafundować" wszystko związane z weselem i ślubem, bo tak właśnie robię.....
Akurat moja rodzina ( z resztą i moi rodzice, czyli ja też ) pochodzi ze wsi ale takiej maksymalnej, krówki, świnki i takie tam.......z tego co zauważyłam bawią się też przy "jesteś szalona" czy coś takiego i co to jest tandeta tak??? świetnie......
Dużo się dziś o sobie dowiedziałam....dzięki dziewczęta....hahahha
ps. przyszło mi do głowy, żeby sobie "zafundować" wszystko związane z weselem i ślubem, bo tak właśnie robię.....
tandeta i bezguście-możemy tak powiedziec o slubie i weselu jesli nic do siebie nie pasuje i sa wymieszane rózne style i ludzie robia to nieswiadomie,poniewaz chca aby suknia była np.prosta,skromna i elegancka a jadą długa limuzyna do tego gołebie i balony???no cóz,ale to nie wygląda dobrze.Jeśli chcemy mieć slub i wesele naprawde niezapomniane to warto zastanowic sie w jakim ma byc stylu i lepiej zrezygnowac z pewnych dodatków na rzecz innych i wcale wiecej nie oznacza lepiej a do tego wychodzi istny misz-masz.I tu nie chodzi o zasobny portfel ale o pomysł.Czasami jeden element-czy to suknia,wybór samochodu,okreslone dekoracje które nam sie podobaja wskazują nam pewien styl i jesli dobrze to przemyslimy i zorganizujemy to nikt nie powie ze to tandeta.Tak wiec i gołebie i balony i limuzyny itp.nie sa tandeta jesli sa dobrze wkomponowane:)Osobiscie nie znosze balonów i limuzyn ale pewnie dlatego ze są one zle wkomponowane w wesela i sluby:)A marzą mi sie przemyslane sluby:))
haha34, trudno miec slub i wesele przemyslane w najdrobniejszym szczegole, kiedy robi sie je tylko raz w zyciu (czyli bez zadnego doswiadczenia)... Wiadomo, ze cala masa rzeczy cie zaskoczy, przerosnie itp... Poza tym ja nie wiem czy takie na tip top wesele by mi sie podobalo. Takie ą, ę, bułkę przez bibułkę to trcohe nie w moim stylu. Na weselu musi byc troche luzu jak i troche tandety, taki to wlasnie urok wesel! Zwlaszca polskich - a te sa juz najbardziej urokliwe :-D
nie chodziło mi o tip-top ale o ten misz-masz na maxa:)a luz musi być i własnie chodzi mi o to zeby wesela odzwierciedlały osobowosci pary młodej a nie zeby kazde wygladało tak samo bo nikt mi nie wmówi ze wszyscy mają takie same marzenia,kazdy jest inny a tego niestety nie widac na slubach i weselach.I o to mi własnie chodzi.I nie jestem za tym aby udawać kogos kim nie jestesmy:)
mi się osobiście nie podobają :
balony i wszelkie możliwe z nich dekoracje,
przesadne suknie- typu beza z licznymi tiulami marszczeniami itp
limuzyna- jakoś mi sie przejadła bo dużo osób ją bierze na ślub
rękawiczki i kozaczki oraz kapelusze do sukni ślubnej
zdjęcia robione w studio- o dziwo są osoby, które to jeszcze pratykują
dzwine zabawy - jak przeciąganie banana przez spodnie pana młodego - widziałam na własne oczy na ślubie kuzynki- maskara jakaś
kareta jako powóz do ślubu
hicior minionych lat (nie wiedzieć czemu) - "Windą do nieba"- to wogóle nie jest piosenka na ślub a wszyscy ten szit brali:)
upijanie się naweselu i wymiotowanie- też są tacy goście niestety
Dla mnie ogóle kiczem i tandetą jest przyrost formy nad treścią czyli nad tym co naprawdę ważne w całej ceremonii
balony i wszelkie możliwe z nich dekoracje,
przesadne suknie- typu beza z licznymi tiulami marszczeniami itp
limuzyna- jakoś mi sie przejadła bo dużo osób ją bierze na ślub
rękawiczki i kozaczki oraz kapelusze do sukni ślubnej
zdjęcia robione w studio- o dziwo są osoby, które to jeszcze pratykują
dzwine zabawy - jak przeciąganie banana przez spodnie pana młodego - widziałam na własne oczy na ślubie kuzynki- maskara jakaś
kareta jako powóz do ślubu
hicior minionych lat (nie wiedzieć czemu) - "Windą do nieba"- to wogóle nie jest piosenka na ślub a wszyscy ten szit brali:)
upijanie się naweselu i wymiotowanie- też są tacy goście niestety
Dla mnie ogóle kiczem i tandetą jest przyrost formy nad treścią czyli nad tym co naprawdę ważne w całej ceremonii
TOP TANDETY DLA MNIE TO:
-Diademy i sztuczne kwiaty we włosach
-kolia na szyi
-białe kozaczki
-rękawiczki
-bukiet ślubny z gozdzików
-ozdoby typu serca,gołębie,obrączki
-sztuczne kwiaty
-limuzyna
-remiza strażacka,szkoła jako miejsce na wesele
-księga gości
-plastikowe butelki na stołach
-serwowanie domowych nalewek i piwa na weselu
-porcjowane dania na weselach
-konkursy typu:macanie po kolankach i rozpoznawanie po nosie
-przesadny makijaż panny młodej
-bordowo-biała suknia ślubna
Tyle ode mnie...
-
-Diademy i sztuczne kwiaty we włosach
-kolia na szyi
-białe kozaczki
-rękawiczki
-bukiet ślubny z gozdzików
-ozdoby typu serca,gołębie,obrączki
-sztuczne kwiaty
-limuzyna
-remiza strażacka,szkoła jako miejsce na wesele
-księga gości
-plastikowe butelki na stołach
-serwowanie domowych nalewek i piwa na weselu
-porcjowane dania na weselach
-konkursy typu:macanie po kolankach i rozpoznawanie po nosie
-przesadny makijaż panny młodej
-bordowo-biała suknia ślubna
Tyle ode mnie...
-
dla mnie tandeta sa wszystkie zdjecia gdzie para mloda tarza sie w pisaku na plazy albo kapie w naszym zielonym morzu. potem na zdjeciach widac jak wodorosty do sykni sie przykleily. a najbardziej odrazajace sa biale lydki pana mlodego, fujjj cos okropnego jak podwija spodnie i je wystawia.
nie wiem co autorzy zdjec lub para mloda ma na mysli udajac modeli i lezac w wodzie
nie wiem co autorzy zdjec lub para mloda ma na mysli udajac modeli i lezac w wodzie
Czytajac ten watek jestem w szoku, biarac wszystko do kupy to wasze sluby byly by zwykle, proste, bez zbednych dodadkow...Dziewczyny wystarczy popatrzec na fotki, co do tego co jest feee a co nie to kwestia gustu, jedni lubia sie lansowac inni nie i po co tu komentowac ze rekawiczki do sukni sa fe??(osobiscie nie mialam) to jest czyjas decyzja a ktos przez takie teksty moze poczuc sie urazony, albo jest tak cichy i spokojny ze nie spelni swoich marzen bo "baby" z forum powiedzialy ze cos jest tandetne...Ktos mowil ze bańki sa tandetne a o ile pamietam o nich watek to wszystkie chcialy pozyczac. ( tez nie mialam) Kwiaty sztuczne?? moze kogos juz nie stac na żywe?? (tez nie mialam) Wypuszczanie Gołębi - co w tym zlego? wkoncu to symbol i naprawde wyglada pieknie, (mialam). nie bede tu wymieniac wszystkiego bo po co? ale kazdy slub to kwestia gustu i funduszy pary młodej.
bo chodzi tu chyba o to,żeby sobie poględzic ;-))) tak samo wątki o róznicy wieku, różnicy wzrostu, najpiękniejszych i najbrzydszych sukniach, przechwalanie sie swoimi pierścionkami zaręczynowymi (ubawił mnie komentarz kogoś, kto napisał,że diament w pierścionku jednej z forumek trzeba ogladać przez lupe- bardzo to miłe) albo debata na temat żelowych paznokci i obsmarowywanie się nawzajem przez maniukiurzystki....
tak więm... zaraz usłysze,że jak mi się nie podoba to moge spadać ;-) ale nie zamierzam,bo kilka pożytecznych informacji też tu mozna znaleźć ;-)))
pozdrawiam
tak więm... zaraz usłysze,że jak mi się nie podoba to moge spadać ;-) ale nie zamierzam,bo kilka pożytecznych informacji też tu mozna znaleźć ;-)))
pozdrawiam
hej jedna z kolezanek wyzej napisala ze tandetne sa fajerwerki i fontanna co do tego drugiego moze i racja ale ja np fajerwerki bede miec na swoim weselu wydalam dosc sporo bo 2500 ale do tego beda i banki mydlane i planace serca ,to takie slodkie uwazam a dla mnie tanedtne predzej sa : barmani jako pokaz wynajete panie ktore pokazuja jak super tancza itp ale kazdy ma inny gust.
Zabawny wątek.Dowiedziałam się,że będę miała szczyt tandety,czyli plastikowe butle z Pepsi,makijażystkę i akryle,które noszę od 2 lat..Jednym słowem tandetna ze mnie kobita...Dobrze chociaż,że nie będzie balonów,gołębi i limuzyny..Ale będą chińskie lampiony...Proszę o opinie,czy są tandetne,czy nie:-)Bo nie zasnę.....
Wesele zwłaszcza polskie jest tandetne z założenia. Ale wbrew temu co pisze Kamilla- jak komuś zależy to zwalczy kicz i bedzie spoko impreza bez durnych zabaw, plastikowych butelek, bo szklane też są, może trochę drożej wychodzi ale bez przesady, disco polo też sobie można darować.
Do listy tandety weselnej chcę dopisać:
- białe kozaczki z koronki
Do listy tandety weselnej chcę dopisać:
- białe kozaczki z koronki