Widok
ślub w Katedrze Oliwskiej
Witam wszystkie Panny Młode !
- Czy któraś z Was planuje morze ślub w katedrze w Oliwie ?
Byłabym bardzo (!) wdzięczna za wszelkie infirmacje typu: koszt, jak to wygląda organizacyjnie - czy łatwo się dogadać z księdzem, oraz na ile wcześniej trzeba zgłościć chęć :)
Marzę o tym miejscu, ślub planujemy na jesieni.
Pozdrawiam wiosennie
/ ...mimo panującej aury.../
- Czy któraś z Was planuje morze ślub w katedrze w Oliwie ?
Byłabym bardzo (!) wdzięczna za wszelkie infirmacje typu: koszt, jak to wygląda organizacyjnie - czy łatwo się dogadać z księdzem, oraz na ile wcześniej trzeba zgłościć chęć :)
Marzę o tym miejscu, ślub planujemy na jesieni.
Pozdrawiam wiosennie
/ ...mimo panującej aury.../
ja biorę ślub w Katedrze Oliwskiej. Mimo różnych opini, że jest ciężko :)) to muszę powiedzieć, że u nas tak źle nie było. Nauki i poradnictwo też zrobiliśmy w Katedrze, 5 spotkań tzw. nauk przedmałżeńskich - każde spotkanie 2 godziny i nie ma bata musisz tam posiedzieć i posłuchać, poradnictwo to 3 spotkania :)) jeśli chodzi o koszt to z tego co wiem (co prawda my jeszcze nie płaciliśmy) to pary tzw. przyjezdne - 300,00 zł, a jeśli jedna osoba jest z parafi to mniej, ale ile to siostra nie powiedziała. Nie wiem jeszcze jak to wygląda z organistą :)) jeszcze nie rozmawialiśmy, ale jak chcesz to po wszystkim Ci powiem. A tak w ogóle to jeśli chcesz tam brać ślub to najpierw sprawź czy są wolne terminy. My rezerwowaliśmy termin prawie 8 miesięcy wcześniej
powodzenia
powodzenia
[url=http://www.TickerFactory.com/]
[/url]
[/url]
Mojego narzyczonego siostra tam brała...nie miała problemow by załatwić wszytskie formalności...ale mi tak srednio sie podobało ... strasznie dziwnie jak w czasie Twojego slubu ktos z wczasowiczow zwiedza katedre a do tego taka fabryka jedni jeszcze nie wyjda dobrze a drudzy wchodza. Goscie z nastepnego slubu juz czekaja w kosciele az tamci wyjda .... mi sie nie podobało!
Ja tez chciałam w Katedrze,ale jak moj narzeczony tam pojechał sprawdzić co i jak to się "odbił" od jakiejś nawiedzonej zakonnicy,która niezbyt miło go przyjęła,a jak chciał pogadać z księdzem,to mu powiedziała,że "takimi rzeczami nie nalezy księdza niepokoić".Niestety po tej wizycie mój M powiedział,że tam nie wróci;-)No i tak się stało i chyba dobrze,bo też słyszałam,że tam lecą taśmowo z tymi ślubami jak w usc,pól godziny i nastepny,ale życze powodzenia-tylko wcześniej termin zarezerwuj,
bo my już w lutym mieliśmy problem na wrzesień...
bo my już w lutym mieliśmy problem na wrzesień...
dziewczyny straszne bzdury wypisujecie-nimiła zakonnica, same problemy, 1000 zł , bardzo zimno itp-ja brałąm tam slub w zeszłym roku i byłam bardzo zadowolona-płaciliśmy 300 zł(200 za kościół i 100 za organistę), mielismy "wybranego"księdza, który przepięknie poprowadził nam mszę i mówił "tylko "do nas wcale nie było zimno-mimo,że ja nie miałam żadengo bolerka.a wycieczki??? można porozmawiac z panami od ochrony i poprosić aby na wazsym ślubie ich nie było.katedra jest piękna i warto brac ślub w takim miejscu:)
mmegi napisał(a):
> dziewczyny straszne bzdury wypisujecie-nimiła zakonnica, same
> problemy, 1000 zł , bardzo zimno itp-ja brałąm tam slub w
> zeszłym roku i byłam bardzo zadowolona-płaciliśmy 300 zł(200 za
> kościół i 100 za organistę),
Mimo niemiłego przyjęcia nas tam,to też nie słyszałam takiej kwoty jak 1000pln!!! Moze 500pln,ale nie więcej...
> dziewczyny straszne bzdury wypisujecie-nimiła zakonnica, same
> problemy, 1000 zł , bardzo zimno itp-ja brałąm tam slub w
> zeszłym roku i byłam bardzo zadowolona-płaciliśmy 300 zł(200 za
> kościół i 100 za organistę),
Mimo niemiłego przyjęcia nas tam,to też nie słyszałam takiej kwoty jak 1000pln!!! Moze 500pln,ale nie więcej...
siostra albo jest miła albo nie, ale to zależy od podejścia, jak ktoś jest niemiły to i ludzie dla niego są niemili. Dla nas akurat siostra była ok, a kwota 1000 zł, to faktycznie wysoka, ale nie wiem skąd ta informacja. w piątek opłata ta wynosiła 300 zł dla "przyjezdnych", a dla osób z parafii była to mniejsza kwota
[url=http://www.TickerFactory.com/]
[/url]
[/url]
My daliśmy 500 zł, bo mój narzeczony i jego rodzice należą do towarzystwa miłośników katedry i chcieli dać więcej. Nikt nam żadnej sumy nie sugerował. Siostry się bałam po opisach na tym forum, a była do rany przyłóż. Obawiałam się też, że nie pozwolą nam na dekoracje na ławkach inne niż ich "firmowe", a nikt nie dyskutował. Nigdy nie chciałam tam brac ślubu ze względu na turystów - ale my pobieraliśmy sie w Wielkanoc i nie było ich. W I święto (my w II) widziałam na cudzym ślubie jakąś parę Niemców, którzy przyszli pozwiedzać i mieli w nosie, że przeszkadzają, ale kościelny po prostu ich wypędził i to dosyć agresywnie. Naomiast z letnich ślubów moich przyjaciół pamiętam, że turyści to istna plaga i ttylko to by mnie zniechęcało.