Widok

ślub w piątek

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam,
chciałam zapytać czym kierują się osoby które biorą ślub w piątek?
Czy nie przeszkadza wam w zabawie to, ze w piątek Chrystus umarł na Krzyżu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
a tak z drugiej strony czy np. w każdą środę, poniedziałek czy inny dzień obchodzisz śmierć swojej np. babci lub dziadka?

Czy w każdą sobotę będziemy wspominali ofiary Smoleńska?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skoro księdzu nie przeszkadza, dlaczego miałoby młodym przeszkadzać? Skoro ksiądz udziela ślubu, to znaczy, że akceptuje, że potem będzie zabawa. A zresztą, czy osoby, którym to przeszkadza, rezygnują ze wszystkich piątkowych imprez?

I żeby nie było - ja w ogóle ślubu kościelnego nie miałam, bo w momencie kiedy nie jestem przesadnie religijna i do kościoła nie chodzę, to byłoby dla mnie większym oszustwem i brakiem szacunku niż fakt ślubu w piątek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rabatami na śluby w piątek ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
dolkadnie przedmowca mnie uprzedzil! sluby w piatki saaa taaannnsze lu np w niektorych lokalach dodaja wódkę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam w piatek slub cywilny, z niezaleznych przyczyn ode mnie, poszlam do ksiedza i dostalam na slub cywilny w piatek dyspense, bez problemu-wiec chyba to nei jest problem
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tom - strzał w 10!! ;) to prawda, wesela są tańsze, czasami dodają na salach wódkę, tudzież co innego, ale myślę, że ważną sprawą też jest, iż nie ma w piątki trudności z dostępnością sali...

Ja akurat będę miała ślub w piątek, i wiem, że nie będę miała żadnych problemów ze strony swojego Proboszcza, jest na tyle wyrozumiałym człowiekiem, że rozumie, iż często sale są tańsze, itp. Więc nie rozumiem tego umoralniania na forum?

Niech każdy postępują zgodnie z własnym sumieniem, ja akurat jestem osobą wierzącą, ale niekoniecznie praktykującą... Można zrobić wesele w piątek, bawić się, jeść mięso itp. za ten piątek możesz np. pościć w inny dzień, np. poniedziałek i wtorek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie sądzę, żeby autorka tego wątku miała chęć kogoś umoralniać;) zapytała sie po prostu...
Wiadomo jak jest, że w piątki taniej, łatwiej o salę itd,stąd te dyspensy...
Ale ja swojego wesela nie zrobiłabym w piątek, tak samo jak nie chodzę w piątki na żadne inne imprezy.
Olesia- oczywiście, możesz pościć w inny dzień... Ale pewnie na palcach jednej ręki możesz policzyć ile osób robiąc wesele w piątek pości później w innym terminie... Ludzie otrzymują dyspensę, ale nie wypełniają jej założeń w późniejszym terminie- szczerze mówiąc, nie wiem, czy wówczas taka dyspensa jest ważna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie warunkiem nei bylo odbycie postu w inny dzien a ze wzgledu na wielki post, odmowienie drogi krzyzowej oraz uczestnictwo we mszy sw. wiec jak widac ot baaardzo indywidualna sprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas ksiądz powiedział , piatek pechowy poczatek... i ze nie udzialaja. wzielismy slub w czwartek:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ksiadz ktory wierzy w zabobony ? dziwne...
Nigdy nie zdarzyło Ci się być w piątek na spotkaniu z przyjaciółmi, na imprezie czy obchodzić urodzin?
"sen- mara Bóg - wiara" rzeczywiście dziwny ksiądz, który wierzy w jakieś przesądy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jedno okreslenie "bridezillas" ...:D
sorki- nei w tym watku wpisalam ;) bez urazy dziwczyny !!!!
Krejzi, porównujesz ofiary Smoleńska i zmarłych dziadków do Chrystusa?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
a niby skąd wiadomo że Jezusowi zmarło się w Piątek? tak jak wszystkie inne święta ustalone zostały przez kler wedle kalendarza ciągłego wpływu gotówki a nie faktycznego stanu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
spotkanie z przyjaciółmi na kawie to jeszcze nie impreza:)
Ale na typowe imprezy nie chodzę, a urodziny nawet jak wypadają w piątek to można zorganizować w sobotę czy w inny dzień, tak nawet lepiej pasuje. Tydzień ma siedem dni, tragedia sie nie stanie jak ten jeden poświęcę na coś innego.
Zdarzyło mi się, owszem, i to nie raz, ale dobrych parę lat temu:) Ale potem zmieniłam poglądy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
a ja uwazam ze jak ksieza daja dyspensy na piatki to nei ma co z siebie robic dewota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ech, akurat to wydarzenie ma wyraźnie podaną datę, dzień przed szabatem, nawet w niechrześcijańskich źródłach... A szabat to sobota, przed sobotą jest, jakby nie patrzeć, piątek... Gorzej jest z Bożym Narodzeniem, tu datę trzeba raczej założyć...
No ale skąd Ty to możesz wiedzieć...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry