Re: sprawdzone przepisy kulinarne
To ja napiszę co przed chwilą robiłam - sama wymyśliłam to danie, proste i smaczne - robiłam kilka razy. Mąż za nim przepada, poprosił żeby zrobiła na święta.
BIAŁA Z JABŁKAMI
...
rozwiń
To ja napiszę co przed chwilą robiłam - sama wymyśliłam to danie, proste i smaczne - robiłam kilka razy. Mąż za nim przepada, poprosił żeby zrobiła na święta.
BIAŁA Z JABŁKAMI
Potrzebna jest patelnia, do której nie przywiera mięso, albo naczynie żaroodporne.
Składniki:
kiełbasa biała surowa (8-10 sztuk)
jabłka (4 duże albo 5-6 małych, najlepiej kwaśne odmiany)
cebula (2-3 średnie)
tłuszcz (Planta/olej/co kto lubi)
pieprz biały, majeranek, szczypta soli
śmietana 12% duży kubeczek (polecam Somlek z Sokółki)
pół szklanki wody
Na patelni:
Kiełbasę białą surową kładziemy na rozgrzanym tłuszczu, posypujemy odrobiną soli (ale uwaga, biała surowa zwykle jest już słona) i przyprawami. Przewracamy kiełbaski na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Posypujemy kiełbasy z drugiej strony przyprawami, dokładamy cebulę pociętą w półkrążki, dolewamy pół szklanki wody i dusimy klika minut. W tym czasie kroimy jabłka na 16-tki. Dorzucamy jabłka, dusimy kilkanaście minut. Mieszamy co kilka minut tylko tyle, żeby kiełbasy nie przywarły, ale tak żeby nie porozrywać cząstek jabłek. Kiedy jabłka zmiękną, dodajemy stopniowo śmietanę - po kilka łyżek, i dusimy. Ja odpraowuję nadmiar wilgoci, bo wolę gęściejszy sos.
W piekarniku:
Smarujemy naczynie żaroodporne Plantą (tutaj olej niestety jest niepraktyczny). Układamy na dnie cebulę, na niej obtoczone w przyprawach kiełbasy, na tym jabłka i polewamy wodą (szklanka wody). Na wierzchu rozkładamy równomiernie śmietanę wcześniej wymieszaną z odrobiną soli.
zobacz wątek